Görüş Bildir
Haberler
Sinefiller Buraya! İstanbul Film Festivali'nde Tereddütsüz Bilet Alabileceğiniz 15 Film

Sinefiller Buraya! İstanbul Film Festivali'nde Tereddütsüz Bilet Alabileceğiniz 15 Film

littleton
26.03.2016 - 13:55 Son Güncelleme: 02.04.2016 - 22:09

Türkiye’nin en köklü ve en etkili uluslararası sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali bu yıl 7-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 62 ülkeden 223 yönetmene ait 221 filmin ağırlanacağı festivalde 187 uzun metrajlı, 24 deneysel ve 10 kısa film yer alıyor. Merakla beklenen festivalin biletleri 26 Mart'ta satışa çıkmıştı.

Eğer siz de 'Hangi filme bilet alsam?' diye dört dönüyorsanız sizi festival kitapçığının içinde kaybolmak derdinden kurtaralım. Sinemayla dopdolu günler, iyi seyirler dileriz! 🎬

Tanıtım yazıları festival web sitesinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Alt Kat / Un Etaj Mai Jos / One Floor Below

1. Alt Kat / Un Etaj Mai Jos / One Floor Below

Yönetmen: Radu Muntean

Oyuncular: Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravec 

Romanya, Fransa, Almanya, İsveç / 2015

93´

Patrascu hayatına normal seyrinde devam etmekten başka hiçbir şey istemiyor; hayattan tek beklentisi bu: Kimselere göz açtırmayan bir istikrar. Ancak bir gün oturduğu apartmandaki bir daireden yükselen kavga gürültüye tanık oluyor, bu kavga bir süre sonra sadece onun farkında olduğu bir cinayetle taçlanıyor. Şimdi Patrascu ne yapmalı? Ya sessiz kalarak sürekli kapısını aşındıran katil şüphelisinin gönlünü hoş tutacak ya da başına “vicdanına yenik düşmek” gibi fena bir dert alacak... Usta Romen yönetmen Radu Muntean´ın Cannes Belirli Bir Bakış´ta övgüye boğulan filmi, insan ruhunu anlayan birçok film gibi, Suç ve Ceza´yla dirsek temasında.

2015 Sevilla En İyi Erkek Oyuncu (T. Corban), En İyi Senaryo

2. Aşk Birleşik Devletleri / Zjednoczone Stany Milosci / United States of Love

2. Aşk Birleşik Devletleri / Zjednoczone Stany Milosci / United States of Love

Yönetmen:Tomasz Wasilewski 

Oyuncular: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak, Marta Nieradkiewicz

Polonya, İsveç / 2016

104´

90´lar Polonya´sında dört kadının mutsuzluklarından kaçmaya çalışma ve hayatlarında tutku ve sevgi arama hikâyesi. Polonya sinemasının yeni neslinin öne çıkan yönetmenlerinden Tomasz Wasilewski, üçüncü uzun metrajlı filmi Aşk Birleşik Devletleri´nde eski yerel güzellik kraliçesi, bir okul müdürü, uzun bir evliliğin sıkıntılarını yaşayan bir kadın ve yaşlı bir okul öğretmeni üzerinden güçlü kadın portreleri sunuyor. Melankolik, renklerin solduğu atmosferi içinde hem mesafeli hem dokunaklı olan öykü, dönemin Polonya´sının siyasal ve toplumsal değişimini arka plana alıyor. Filmin görüntü yönetmenliğini ise 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün; Tepelerin Ardında, Sislerin İçinde gibi başarılı filmlerle tanınan Romanyalı Oleg Mutu üstleniyor.

2016 Berlin En İyi Senaryo

3. Bir Aile Filmi / Rodinny Film / Family Film

3. Bir Aile Filmi / Rodinny Film / Family Film

Yönetmen: Olmo Omerzu 

Oyuncular: Karel Roden, Vanda Hybnerová, Jenovéfa Boková, Daniel Kadlec, Martin Pechlát, Eliska Krenková

Çek Cumhuriyeti, Almanya, Slovenya, Fransa, Slovakya / 2015

95´

Yıl boyunca gösterildiği festivallerde övgülere boğulan bu Çek filmi, aile krizi hikâyelerine yeni bir soluk getiriyor. Biri lise diğeri üniversite öğrencisi çocuklarını evde bırakarak tatile çıkan Irena ve Igor, işlerin sarpa saracağını hiç tahmin etmemektedir. Ne de olsa teknoloji yardımıyla video görüşmeler yapmak ve evde olan biteni takip etmek artık mümkündür. Ancak hem kendi seyahatleri hem de evde yaşananlar tatsız gelişmelere gebedir. Genç yönetmen Olmo Omerzu, bu ikinci uzun metraj filminde, hem biçim hem de içerik açısından seyircinin beklentileriyle ustalıkla oynuyor. Baştan sona sürprizlerle dolu olan Bir Aile Filmi´nin oyuncu kadrosundaki köpeği de kolay kolay unutamayacağınızı ekleyelim.

2015 Ljubljana FIPRESCI Ödülü, 2015 Tokyo En İyi Sanatsal Katkı

4. Kış Şarkısı / Chant D'hiver / Winter Song

4. Kış Şarkısı / Chant D'hiver / Winter Song

Yönetmen: Otar Iosseliani 

Oyuncular: Rufus, Amiran Amiranashvili, Enrico Ghezzi, Mathieu Amalric, Mathias Jung, Pierre Etaix 

Fransa, Gürcistan / 2015

117´

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Gürcü yönetmen Otar Iosseliani´nin Locarno´da Altın Leopar için yarışan, beş yıldır beklenen yeni filmi Kış Şarkısı, Jacques Tati´den Charlie Chaplin´e, Buster Keaton´dan Samuel Beckett´e referanslar taşıyan bir sosyopolitik taşlama. Iosseliani bu filminde kamerasını geçmişe, şimdiki zamana ve geleceğe tutuyor; Paris´teki bir apartmanda gezintiye çıkarıyor. Bu esnada da filmini şiirsel bir hisle donatmayı ve absürt mizahın en modern örneklerinden birini sergilemeyi ihmal etmiyor. Kış Şarkısı, giyotinden geçirilmiş Fransız bir aristokrat ve iki eski dostun başından geçenleri izlediğimiz bir şehir komedisi.

5. Harikalar Diyarı / Heimatland / Wonderland

5. Harikalar Diyarı / Heimatland / Wonderland

Yönetmen: Michael Krummenacher, Jan Gassmann, Lisa Blatter, Gregor Frei, Benny Jaberg, Carmen Jaquier, Jonas Meier, Tobias Nölle, Lionel Rupp, Mike Scheiwiller

Oyuncular: Peter Jecklin, Dashmir Ristemi, Julia Glaus, Michele Schaub Jackson, Florin Schmidig, Egon Betschart, Gabriel Noah Maurer

İsviçre, Almanya / 2015

99´ 

İsviçre´nin üzerinde devasa bir bulut belirmiş durumda ve giderek büyüyor. Büyük tufanın başlaması an meselesi. Elektrikler ve sular kesik, süpermarketler yağmalanıyor, II. Dünya Savaşı´ndan kalma barınaklar tekrar kullanıma açılmış durumda, sigorta şirketleri panik içerisinde, faşistler sokakta yabancı avında, polis ekipleri kaosu kontrol altına alamıyor. Halk akın akın Almanya´ya göç etmekte. Belki de kıyamet tahmin ettiğimizden daha yakın... İsviçreli 10 genç yönetmen, beraber yazıp yönettikleri, Locarno Film Festivali´nde dikkat çeken filmlerinde ülkelerinin ve Avrupa´nın bugünkü haline ışık tutuyor.

2015 İsviçre Zürih Film Ödülü, 2015 Bern En İyi Film

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kadınların Gölgesinde / L'ombre Des Femmes / In the Shadow of Women

6. Kadınların Gölgesinde / L'ombre Des Femmes / In the Shadow of Women

Yönetmen: Philippe Garrel 

Oyuncular: Stanislas Merhar, Clotilde Courau, Lena Paugam, Vimala Pons, Mounir Margoum, Jean Pommier, Thérèse Quentin, Antoinette Moya

Fransa, İsviçre / 2015 

107´

Dürüstlük nedir? Bir ilişkide partnerinize ne zaman yalan söylemiş olursunuz? Ya da sinema söz konusu olduğunda, kamera önünde yaşananların ve perdeye yansıyanların ne kadarı gerçektir? Usta yönetmen Philippe Garrel, La jalousie / Kıskançlık´ın ardından parlak bir romantik komediyle beyazperdeye dönüyor. Geçtiğimiz yıl Cannes´da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünü açan film, 67 yaşındaki ustanın hâlâ ne kadar dinç olduğunu gösteriyor. Genç bir çiftin ilişkisinin sınavdan geçtiği süreci anlatan bu siyah-beyaz film, Yeni Dalga´nın en parlak zamanlarını anımsatıyor.

2015 Sevilla En İyi Kadın Oyuncu (C. Courau)

7. Out 1: Spectre

7. Out 1: Spectre

Yönetmen: Jacques Rivette

Oyuncular: Pierre Baillot, Juliet Berto, Jean Bouise, Jean Pierre Léaud, Michel Delahaye, Jacques Doniol-Valcroze, Françoise Fabian, Bernadette Lafont, Michael Lonsdale

Fransa / 1972

246´

Yeni Dalga´nın fikir babalarından Jacques Rivette, Paris´teki bir grup tiyatrocu üzerinden 1968 ruhuna, sanata ve siyasete dair bir meditasyon olarak nitelendirilebilecek Out 1´i tamamladığında son kurgusu 750 dakikanın üzerindeydi. Fransa´da bu episodik film yayınlanamadı ve bir özel gösterimin ardından kayıplara karıştı. Rivette, bir yıl sonra Out 1: Spectre adı altında 250 dakikalık yeni bir kurgu yarattı. Bu film de birkaç festival gösteriminin ardından yok oldu. Yıllar içinde filmi tek kopyasından veya 16mm´den aktarma kötü kaliteli VHS kopyasından izleme şansına erişenler benzersiz bir film, katıksız bir başyapıt olduğunu doğruladı. Çok değil daha düne kadar bir türlü ulaşılamayan bu kayıp hazine, şimdi restore edilmiş kopyasıyla sinemaseverlerin karşısına ilk kez çıkıyor!

8. Toz Bezi / Dust Cloth

8. Toz Bezi / Dust Cloth

Yönetmen: Ahu Öztürk

Oyuncular: Nazan Kesal, Asiye Dinçsoy, Mehmet Özgür, Serra Yılmaz, Didem İnselel, Gökçe Yanardağ 

Türkiye, Almanya / 2015

98´

İki gündelikçi kadın, temizliğe gittikleri evlerdeki insanlarla kurdukları ilişki, gündelik çatışmalar, kendi arkadaşlık-kardeşlikleri ve bu yakın arkadaşlığın hiyerarşisi, hayata tutunma çabası, kadınlık, annelik, temizlik ve yoksulluk… Nesrin ve Hatun şehrin yoksulluğu ve zenginliği arasındaki bir vagonda gelip giderken, hayatı anlamaya ve kendilerine gidecek yollar bulmaya çalışırlar. Hatun temizliğe gittiği mahallede bir ev almak için para biriktirmeye çalışırken, Nesrin önce onu terk eden kocasının yokluğuyla, kendi yalnızlığıyla yüzleşir, ardından da 5 yaşındaki kızıyla hayata tutunmanın yollarını arar. Yolları birbirine benzemez ama yoldaşlık bakidir. İki kadın birbirine benzemez hayallerle tutunmaya çalışır.

2016 Nürnberg  En İyi Film,  En İyi Kadın Oyuncu (N. Kesal, A. Dinçsoy)

9. Tikkun

9. Tikkun

Yönetmen: Avishai Sivan

Oyuncular: Aharon Traitel, Shani Ben Haim, Gur Sheinberg, Omri Fuhrer, Riki Blich, Khalifa Natour

İsrail / 2015

120´ 

Haim-Aaron dört elle sarıldığı kurallar kitabına aykırı ne yapmıştı ki ölüm onunla hiç hesapta olmayan bir oyun oynamıştı? Neden artık hiç sormaması gereken sorular soruyor ve kendine engel olamıyordu? Avishai Sivan´ın muazzam bir tekinsizlik duygusuyla donattığı filmi, güvenli sandığı dünyası yerle yeksan olan radikal bir dindarın çaresizliği üzerine; seyircisini yoğun bir hasret duygusuna hapseden bir film. Eşsiz gerilimi, sorduğu epeyce zor sorulardan ve mezkûr çıkışsızlık hissinden doğuyor.

2015 Kudüs En İyi Erkek Oyuncu (K. Natour), En İyi İsrail Filmi, En İyi Senaryo, 2015 Locarno Don Kişot Ödülü, Jüri Özel Ödülü

10. Kıyıdakiler / Coastliners

10. Kıyıdakiler / Coastliners

Yönetmen: Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Ramin Matin

Oyuncular: Şebnem Hassanisoughi, Antigone Gitana, Masal Kahraman, Defne Halman, Sinan Özerk

Türkiye / 2016

70´ 

Kıyıdakiler, İnsan Hakları temasını birbirinden farklı öykülerle buluşturan, uluslararası platformda başarı kazanmış farklı yönetmenler tarafından çekilen filmlerden oluşuyor. Birbirinden farklı bu beş kısa filmde sahile vuran mülteci eşyalarının yarattığı oyuna; şiddete maruz kalmış bir gencin tuhaf hikâyesine; Suriye sınırındaki, bomba sesleriyle yankılanan bir eve sığınan anne-kızın öyküsüne, İstanbul keşmekeşinde engelleri aşarak yol almaya çalışan bir kahramana ve sürüldüğü köye dönmeye çalışan hamile bir kadının ruhsal yolculuğuna eşlik ediyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gökdelen / High-Rise

11. Gökdelen / High-Rise

Yönetmen: Ben Wheatley 

Oyuncular: Tom Hiddleston, Jeremy İrons, Sienna Miller, Elisabeth Moss, Luke Evans, Stacy Martin

İngiltere / 2015

112´

İngiliz sinemasının harika çocuğu Ben Wheatley´nin yeni filmi Gökdelen, kült yazar J.G. Ballard´ın aynı adlı romanından uyarlama. Başrollerinde Tom Hiddleston, Jeremy Irons ve Sienna Miller´ın bulunduğu film, hikâyenin geçtiği 70´lerin distopya havasını yansıtan bir bilimkurgu; dünyadan soyutlanmış bir gökdelende lüks bir yaşam süren genç bir doktor hakkında. Doktorun başta memnuniyetle uyum sağladığı bu düzen, eşitsizliği göstermeye çalışan bir belgeselci tarafından bozulur. Film, yapım tasarımı, oyunculukları, Wheatley´in kontrollü yönetmenliği ve Ballard´ın uyarlanması zor dünyasını yansıtma başarısıyla övgü topladı.

12. Doğuştan Kederli / Born To Be Blue

12. Doğuştan Kederli / Born To Be Blue

Yönetmen: Robert Budreau

Oyuncular: Ethan Hawke, Carmen Ejogo, Callum Keith Rennie, Stephen Mchattie, Janet-Laine Green

Kanada, İngiltere / 2015 

97´

Doğuştan Kederli, merkeze aldığı efsane trompetçi Chet Baker´ın müziğine yakışan yaratıcı bir yapım. Kanadalı sinemacı Robert Budreau, caz müziğin James Dean´i olarak tanımlanan Baker´ı biyografik öğeler içeren kurmaca bir öykünün içine yerleştiriyor. Baker, uyuşturucu bağımlılığıyla geçen yılların ardından kendiyle ilgili bir filmde rol alır. İşler beklendiği gibi gitmese de pes etmez. Onu caz dünyasında hak ettiği yere taşıyacak bir dönüş planlar. Baker rolünde ünlü aktör Ethan Hawke´ı izlediğimiz film 1950 ve 1960´ların caz dünyasına da yer veriyor.

13. Evrim / Evolution

13. Evrim / Evolution

Yönetmen: Lucile Hadzihalilovic

Oyuncular: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier 

Fransa, Belçika, İspanya / 2015

81´

Lucile Hadzihalilovic´in yeni filmi büyüleyici bir rüya ile kan donduran bir kâbus arasında gidip geliyor. Aynı yaştaki erkek çocuklar ve onlara bakan genç kadınlarla dolu bir sahil kasabasındayız. Küçük Nicolas sahilde yüzerken bir cesetle karşılaşıyor ve hayatının gerçekliğini sorgulamaya başlıyor. Hadzihalilovic, 10 yıl önce festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde FIPRESCI Ödülü ´nü kazanan filmi Innocence / Masumiyet´in ardından Evrim´leile nihayet geri dönüyor. İlk gösterimi Toronto´da yapılan film, zamanında Masumiyet´in çarpıcı görselliğine hayran kalanların beklentilerini boşa çıkartmayacak.

14. Anadolu Masalları / Anatolian Tales

14. Anadolu Masalları / Anatolian Tales

Yönetmen: Emin Fırat Övür 

Oyuncular: Can Girgin, Okan Yalabık

Türkiye / 2016 

73´

 “Kahraman olmak için yola çıkmak, evi terk etmek gerekir” der Gökdemir İhsan. Masal, bir kahramanın yolculuğunu, bu yolculukta karşılaşılan dostları ve düşmanları, aşılan engelleri, zorlu, korkutucu mücadeleleri ve elde edilen hikmeti anlatır. Belki de Joseph Campbell´ın işaret ettiği gibi aslında bu, tüm insanlığın yolculuğudur. Anadolu Masalları, yüzlerce yıldır anlatılan anonim masallardan ortaya çıkan kolaj bir masal üzerinden hareketle, masal anlatıcılarının, uzmanların ve akademisyenlerin rehberliğinde, bir kadim anlatım olan masalların ve bu formun hikmetinin peşindeki bir arayışın hikâyesini anlatıyor.

15. Kosmos / Cosmos

15. Kosmos / Cosmos

Yönetmen: Andrzej Zulawski

Oyuncular: Sabine Azéma, Jean-François Balmer, Jonathan Genet, Johan Libéreau, Victória Guerra, Clémentine Pons

Fransa, Portekiz / 2015

102´

Polonyalı usta Andrzej Zulawski´yi, hayata veda etmeden önce yaptığı son filmi Kosmos´la anıyoruz... Ünlü yazar Witold Gombrowicz´in aynı adlı romanının uyarlaması, yazarla aynı ismi taşıyan genç bir erkeğin rehberliğinde bizi paranoya, delilik ve şiddet dolu bir dünyaya sokuyor. Hukuk öğrencisi Witold ile bir modaevinde çalışan Fuchs´un yolları bir pansiyonda kesişiyor ve birlikte garip olaylara tanıklık ediyorlar: öldürülen hayvanlar, duvarlarda oluşan garip lekeler vebenzerleri. Sadece Zulawski´nin elinden çıkacak tarzda, gerçek anlamda “çılgın” bir filme hazır olun.

2015 Locarno En İyi Yönetmen

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Yüce Sezar! / Hail Caeser!

BONUS: Yüce Sezar! / Hail Caeser!

Yönetmen: Joel Coen, Ethan Coen 

Oyuncular: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Channing Tatum

ABD, İngiltere / 2015

106´

Coen Kardeşler´in son harikası, bu yıl Berlin Film Festivali´nin açılışını yapan Yüce Sezar!, sinema tarihinin en eğlenceli Hollywood taşlamalarından biri. Filmin kahramanı Eddie Mannix, bir Hollywood stüdyosunda üst düzey yöneticidir ama zamanı idari kararlar almaktan çok, kendisiyle anlaşmalı yıldız oyuncuları karıştıkları skandallardan kurtarmakla geçer. Stüdyonun o ana kadarki en iddialı projesi olan tarihi epik Yüce Sezar!´ın çekimleri sırasında, filmin başrol oyuncusu Baird Whitlock kaçırılınca işler iyice sarpa sarar... Hemen her sahnesine Coen Kardeşler´e özgü kara mizahın damgasını vurduğu Yüce Sezar!, yıldız isimlerin cirit attığı oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
14
11
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Platon

Sefiller buraya diye okudum dedim heralde bedava bilet var, sonra acı gerçeğin farkına vardım. :(

Mümtaz Nazif

Gidemiyorum maalesef.

Therewasauser

Sinefiller buraya sinegergedanları sağdan alalım