Görüş Bildir
Haberler
Sesil Aktürk Yazio: “Van Morrison” ve Dillerden Düşmeyen 5 Şarkısı

etiket Sesil Aktürk Yazio: “Van Morrison” ve Dillerden Düşmeyen 5 Şarkısı

Sesil Aktürk
07.03.2021 - 12:52 Son Güncelleme: 11.03.2021 - 10:38

Baharın ilk günleri, gri kokulu kış geride kaldı. Bulutlar güneşi saklamaya çalışsa da o bir yolunu buluyor ve kıyıdan köşeden yüzünü gösterip dudaklarıma bir gülücük konduruyor. Aklım bir karış havada, öyle ya mevsimlerden bahar. Her bitenin yerine, hiç dokunulmamış taze başlangıçların zamanı… Titrek adımların umuda ve sevinçlere karıştığı, yaşam coşkusunun hayatları yenilediği bir dönem.  Aşk, bir adım öne lütfen! 

Yârim İstanbul’un mis kokulu sahilindeki yürüyüşüme eşlik eden radyoda Van Morrison’ın  “Someone Like You” adlı şarkısı çalıyor. Birçok sanatçı tarafından söylenen şarkı, “Bridget Jones’un Günlüğü” gibi romantik-komedi filmlerin aracılığıyla günümüzde de popülerliğini koruyor. Vizyona girdiği yıllarda çok sevilen ve herkesin kendi hayatından bir şeyler bulduğu filmde, onlarca yıldır saklanan çeyizlere dönmüş olan Brigitte Jones, günlüğüne artık yalnız kalmak istemediğini yazıyordu. Ama istediği neydi?

Uzaktaki gölgelerden yansıyan fısıldamaları susturacak, aklında yarattığı bütün kurmacaların ötesinde bir aşk… “Someone Like You”.

1996 yılında müziğe katkılarından ötürü Kraliçe Elizabeth II tarafından “İngiliz Şövalyelik Nişanı” ile ödüllendirilen Van Morrison 1998 Grammy Ödülleri Dağıtılırken, John L. Hooker ile “Pop Dalında, Vokallerde En İyi İş Birliği” ödülünü aldı.

1996 yılında müziğe katkılarından ötürü Kraliçe Elizabeth II tarafından “İngiliz Şövalyelik Nişanı” ile ödüllendirilen Van Morrison 1998 Grammy Ödülleri Dağıtılırken, John L. Hooker ile “Pop Dalında, Vokallerde En İyi İş Birliği” ödülünü aldı.

Van Morrison’ın; Amerikalı müzisyen, rock şarkıcısı, şair ve ressam Patti Smith’in Horses albümünde de yer alan, The Doors, Jimi Hendrix Shadows of The Knight’ın da aralarında bulunduğu pek çok grup ve müzisyen tarafından da yorumlanan “Gloria”sı 1999’da Hall of Fame ödülüne layık görüldü. Şarkının onun hayatında önemli bir yeri vardı. “Gloria” Van Morrison’un en sevdiği kuzeniydi ve kansere yenik düşmüştü. Bir hafa sonra ise anneannesi Alice Stitt beyin kanaması geçirip yaşama veda etti.  Bu iki kadın annesinden sonra hayatta en yakın olduğu kişiler bir nevi dadıları sayılırdı. Ona büyük bir arkadaşlık ve destek göstermişlerdi. Şarkı ona yazılmıştı ve muhtemelen “Gloria”yı söylerken geçmiş güzel günleri düşünüyordu, özellikle de “Tanrım, kendimi çok iyi hissetmemi sağlıyordu” derken…  

Bu dönemde ünlü Whisky-a-Go-Go’da Van Morrison, Jim Morrison’la sahneye çıktı.  Van ve Jim çok iyi arkadaş olmuşlardı ve kardeş olduklarına dair espri yapıyorlardı. Son gecelerinde iki Morrison grupla birlikte Gloria’yı canlı söylediler. 

Maddi sebepler dolayısı ile menajerleri Phil Solomon ile anlaşmazlığa düşünce Van Morrison müziği bırakmaya karar vererek Belfast’a döndü ama Bert Berns, “Bang Records”dan çıkacak solo bir kayıt için onun New York’a dönmeye ikna etti. O dönemde kaydedilen ve ABD listelerinde 10 numaraya kadar yükselen “Brown Eyed Girl” bugün Van Morrison’ın en bilinen ve sevilen şarkılarından. Birçok radyoda çalınmış olan şarkı 2005 yılında Morrison’a BMI Million-Air sertifikası ve “En İyi Avrupalı Söz Yazarı” unvanını kazandırdı. 2007 yılında ise rakam 8 milyona ulaşmıştı ve Morrison bir kez daha BMI Million-Air sertifikası aldı. İki sene geçmemişti ki şarkı 9 milyona ulaştı ve bir Million-Air sertifikası daha duvarda yerini aldı. “Brown Eyed Girl” 2011 yılında 10 milyon kez çalınmış, dinlenmişti ve artık çok özel şarkıların listesindeydi. Neşeli, coşkulu ritmi ile her yaştan dinleyiciyi kendisine çeken şarkının yolculuğu devam ediyordu ve 2015 yılında 1960’lı yılların en çok download edilen şarkısı oldu. 2020 de 1960’lardan günümüze gelen ender şarkılar listesindeydi sha-la-la, la-la, la-la, la-la, la-la la te da

Van Morrison’un konserlerinde en çok söylediği şarkı olan “Moondance” albümle aynı adı taşıyor.

Van Morrison’un konserlerinde en çok söylediği şarkı olan “Moondance” albümle aynı adı taşıyor.

Cambridge, Massachusetts’deyken yazdığı ve geliştirdiği bir şarkı, “İlk önce melodisini yazdım. Sonra tenor saksafonla melodisini çaldım, biliyordum ki müzikle birlikte sözlerde gelecekti. Şarkıyı böyle yazdım. Gerçekte bu şarkıyı nasıl tanımlayacağımı pek kestiremiyorum ama sofistike sanırım onu tanımlamak için iyi bir kelime “Frank Sinatra, Grant Green, pek hayranı olduğum Jonathan Rhys Mayers ve Chris Botti, Michael Buble, Ramsey Lewis, Nancy Wilson, Greg Brown, Georgie Fame, Kathie Lee Gifford, Ute Lemper ve Will Martin gibi sanatçılar tarafından yorumlandı.  

Allmusic yorumcusu “Moondance”in, “Klasiğin kutsal topraklarına girerek, kolektif bilincine kendini aşılamayı başaran ender popüler şarkılardan biri” olduğunu söylüyor. Aralık 2004 yılında “Tüm zamanların en iyi 500 şarkısı” listesinde 266. sıraya yerleşen Moondance, aynı zamanda “The Rock and Roll Hall of Fames”in seçtiği “Rock and Roll’a biçim veren 500 şarkı”dan biri. 

John Landis’in yönetmenliğini yaptığı “Kurt adam Londra”da gerilim – komedi filminin soundtrackinde yer alan Moondance, 2007 yılında başrolleri Keri Russell ve  Jonathan Rhys Mayers’ın paylaştığı “August Rush” adlı dramatik-müzikal filmde de kullanıldı. 

Aklında sürekli notaların dolaştığı, müziğin beynini hiç terk etmediği için kutsanmış mı yoksa lanetlenmiş mi olduğuna karar veremeyen; içine kapanık yaratıcı duygu ve düşüncelerle dolu Van Morrison’dan bahsetmek elbette kolay değil. Bugün sadece beş şarkısını konu etsek de onun inişli çıkışlı ama müziğe adanmış başarılarla dolu bir hayatı pek çoklarının ilham kaynağı…

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
3
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın