Görüş Bildir
Haberler
Sesil Aktürk Yazio: Manfredo Fest – Angel Eyes

etiket Sesil Aktürk Yazio: Manfredo Fest – Angel Eyes

Sesil Aktürk
11.05.2022 - 20:09

Brezilya’nın yirmi altı eyaletinden biri olan Rio Grande do Sul’ un başkenti, “mesut liman” Puerto Allegre, güneyde “ Guiba Gölü” sahilince uzanır. Dikkat çeken mimarisi, birbirinden özel gezilecek park ve müzeleriyle turistlerin tercih ettiği bu özel şehirde, daha çok Alman, İtalyan ve Polonyalı göçmenler yaşamakta.

Manfredo Fest de bu göçmen ailelerden birinin oğluydu. Babası Puerto Alegre' deki Üniversitede ders veren bir konser piyanistiydi.

Manfredo Fest de bu göçmen ailelerden birinin oğluydu. Babası Puerto Alegre' deki Üniversitede ders veren bir konser piyanistiydi.

Fest, kör olmasına rağmen, babasının da yardımıyla Braille alfabesi ile nota okumayı öğrenmişti. Çok yetenekli ve bir o kadar da istekliydi. Klasik müzik eğitimi almak için başvuruda bulundu ve kabul edildi.

Ama, Jean Baudrillard’ ın söylediği gibi “Rastlantı, dünyanın en eski ilahi gücü” ydü; Manfredo Fest on yedi yaşına geldiğinde müzik çalan bir barda caz müziği ile karşılaştı ve bu karşılaşma perestişle sonuçlandı. Ardından George Shearing, Bill Evans gibi dönemin ünlü isimlerinin eserlerini toplamaya başladı.

Rio Grandedo Sul Üniversitesinde piano eğitimi alırken, ayrıca klavye ve saksafon çalmayı da öğrendi. İlk sahne deneyimini yine aynı dönemde, São Paulo' da “Bossa Nova” çaldığı bir barda kazandı.

1961'de mezun oldu ve ertesi yıl kulüplerde ve barlarda müzik çalarak profesyonel hayata adım attı.

1963 yılında Bossa Nova, Nova Bossa adlı ilk LP'sini kaydetti. Bu albümde Humberto Clayber (bas), Antonio Pinheiro (davul) ve Hector Costita (saksafon ve flüt) ile birlikte çalıştı.

1970'lerde ufkunu genişletmek ve farklı sanatçılarla da çalışmalar yapmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Burada Sergio Mendes dâhil, birçok grupla çalıştı.

Besteci Lili Fest’le dünyaevine girdi ve Phil adında bir oğulları oldu ama çalışmaları hız kesmeden devam etti ve yedi albüm çıkarttı.

Besteci Lili Fest’le dünyaevine girdi ve Phil adında bir oğulları oldu ama çalışmaları hız kesmeden devam etti ve yedi albüm çıkarttı.

1994 yılına geldiğinde müzik severlere reddedemeyecekleri bir teklifi sundu; Bossa Nova ve Caz klasiklerini yorumladığı albümü “ Oferenda” ( teklif ) raflarda yerini aldı. Gitarda oğlu Phil Fest’ in yer aldığı, benim evirip çevirip dinlediğim albümdeki şarkılardan biri olan “Angel Eyes” çok sevdiğim yorumlardan biri.

McCoy Tyner, Oscar Peterson, Chet Baker, DeeDee Bridgewater gibi birçok sanatçı tarafından yorumlanan, “Angel Eyes” 1946 yılına ait. Elle Fitzgerald, “en sevdiğim şarkı” dediği “Angel Eyes” için tam 4 kez stüdyoya girmiş.

Şarkı Matt Dennis tarafından bestelendi ve sözleri Earl Brent tarafından yazıldı. 1946 yılına ait olmakla birlikte ilk kez, yönetmenliğini Joel Newton’un üstlendiği, başrollerde Ida Lupino, Howard Duff ve Robert Nichols’ın olduğu “ Jennifer” filmi ile dinleyicisi ile buluştu.

Link

Londra Time Out Dergisinin, gotik bir romantizm olarak yorumladığı filmin senaryosuna göre “ Bahtsız Agnes Langley (Ida Lupino), Lorna Gale (Mary Shipp) tarafından 'kayıp' Jennifer'ın yerine, Gale ailesinin kullanılmayan Güney Kaliforniya’daki malikânesine bekçisi olarak işe alınır. Agnes, gizemli evden hemen etkilenir ve görünüşe göre Jennifer'a ait bir günlüğü bulduktan sonra, kadının 'kaybolmasının' nedenini araştırmaya başlar. 

Şarkının çaldığı sahnede ise Ida Lupino ve Howard Duff dans etmekte.

Angel Eyes’ı dinlediğinizde dans etmek ister misiniz bilmiyorum ama vokalli, vokalsiz bütün yorumları enfes. Daha önce dinlediyseniz bile, şimdi tam sırası..

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
fırat akarı

güzel yazı