Görüş Bildir
Haberler
"Şeriata Uyumlu" Kripto Para Geliştirdiler! Caizcoin Nedir, Hakkında Bilinenler Ne?

"Şeriata Uyumlu" Kripto Para Geliştirdiler! Caizcoin Nedir, Hakkında Bilinenler Ne?

R.G.
17.03.2021 - 15:58 Son Güncelleme: 18.03.2021 - 15:20

Almanya merkezli şirket, 'şeriat uyumlu' kripto para geliştirdi. 'CAIZCOİN' ismi verilen kripto para ile, 'İslami finans kurallarına uygun olarak Müslümanlar veya Gayrimüslimler arasında' para transferi yapılıyor.

‘İslami usullere uygun’ kripto para birimi olarak kendini nitelendiren Caizcoin, 2021 yılının başında kurulmasına rağmen Türkiye’de yeni yeni gündeme gelmeşe başladı. Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu da bugünkü köşe yazısında Caizcoin'le ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Almanya-Frankfurt merkezli Caizcon’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Caizcoin, “İslam alimleri tarafından İslami finans hukukuna uygun olarak” faaliyet yürütüyor. 15 Ocak’ta ‘özel satışlara’ başlayan girişimin ilkeleri şu şekilde:

  • Şeriata uyumlu olması,

  • Silah, tütün, yetişkin endüstrisi, alkol veya domuz eti endüstrisi gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerle iş yapmaması,

  • İslami Finans standartlarına uygun cüzdan ve borsaların kullanılması,

  • İslam ahlakına uygun kredi limitlerinin kullanılması,

  • İslami normlara uygun proje finansmanın sağlanması.

Ethereum temelli Caizcoin’nin hedefleri de oldukça büyük. Kurucular, girişimin küresel bankacılık varlıklarında ve yatırımlarında, 162 trilyon ABD dolarına ulaşma potansiyeline sahip olduğunu iddia ediyor.

SOSYAL MEDYA KANALLARI

Londra ve Viyana gibi kentlerde de ofisi bulunduğu öne sürülen Caizcoin’in “iş, teknoloji ve finans alanlarında çalışma yürüten kişiler tarafından oluşturulduğu” ifade ediliyor.

Platformun Instagram, Telegram ve Facebook sayfaları da bulunuyor. 11 bine yakın kişi, Caizcoin’in Telegram hesabına abone olmuş durumda. Şeriata uyumlu kripto paranın Facebook’ta bini, Instagram’da da 6 bini aşkın takipçisi var; Twitter hesabı ise kapatılmış. Platform adına açılan YouTube kanalında ise herhangi bir içerik yer almıyor. Kanalın abone sayısı da görünmüyor.

Sistemin işleyişi belirsiz

Sistemin işleyişi belirsiz

Müslümanları ve Müslüman olmayanları “İslami coine yatırım yapmaya” çağıran Caizcoin’in alışverişlerde de kullanabildiği ifade ediliyor. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre, Caizcoin’i almanın 3 yolu bulunuyor. Bunlardan biri, Ethereum ağında geliştirilen token’ları destekleyen MetaMask cüzdan sistemini kullanmak. İkincisi Ethereum’la, üçüncüsü ise Caizcoin’e bir form göndererek coini gerçek parayla satın almak.

Caizcoin’den nasıl kâr edileceği ve sistemin nasıl çalıştığı konusu oldukça belirsiz. Buna dair ne internet sitesinde ne de yabancı basında yer alan haberlerde kayda değer bir bilgi yer almıyor. Sosyal medyada ise pek çok kullanıcı, Caizcoin’in ‘yeni bir saadet zinciri’ olacağı yönünde yorumlar yapıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
113
30
15
10
3
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Din.... ..... Allah ile kul arasında olan bir olgudur ..... Biz dini herşey için kullanıp..... Allah için kullanmıyoruz..... ..... 🤪😡😠

gzzpp

Şeytan şok 🤭😳😲😮 Vallahi helal büyük buluş

Emre Akdağ

CaİZcoini bile almanlar çıkarmış :D :D