Görüş Bildir
Haberler
Savaş Önemli Yazio: Sizi 5G ile Tanıştıracak 5 Teknolojik Ürün

etiket Savaş Önemli Yazio: Sizi 5G ile Tanıştıracak 5 Teknolojik Ürün

Savaş Önemli
04.08.2022 - 20:48

5G teknolojisini aslında çok uzun zamandır konuşuyoruz ve eminim birçoğunuzun da aslında bu konuda iyi kötü bir fikri vardır. Her şeyden önce ilk fazda son kullanıcıdan ziyade iş dünyası üzerinden somut etkilerini göreceğimiz bilgisi gibi bazı temel konular medyada sık aralıklarla karşımıza çıkıyor. Mesela şu bilgi nerdeyse tüm teknoloji sunumlarında mevcut: Dünyada 2020-2025 arasında mobil şebekelere 1,1 trilyon dolar yatırım yapılacak ve bunun yaklaşık yüzde 80'i 5G teknolojisine yönelik olacak. Ya da 5G’nin getireceği hız sonucu düşük gecikme süreleri ile robotikten akıllı ulaşım sistemlerine kadar bazı gecikmeye duyarlı yenilikçi hizmetlerin sunulmasını kolaylaştıracağı gibi artılarını yazmayan gazeteci kalmamıştır sanırım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Havalimanı’na 5G geldi.

İstanbul Havalimanı’na 5G geldi.

Hal böyle iken, daha doğrusu aynı konular temcit pilavı gibi pişirilip pişirilip önümüze sunulurken son dönemde 5G konusunda atılan bazı somut adımlar sektör için bence az da olsa yeniden bir heyecan yarattı. Olan şu: Geçtiğimiz günlerde İstanbul Havalimanı'nda Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye tarafından 5G teknolojisinin test uygulaması “Türkiye'nin 5G Yolculuğu' isimli bir etkinlik ile başlatıldı. 

Yapılan açıklamaya göre işin detayı özetle şöyle: İstanbul Havalimanı'nda belirlenen bölgelerde 5G kapsaması ve altyapısı 3 operatör tarafından sağlandı ve abonelere 5G sinyali verilmesi için gerekli ön hazırlıklar tamamlandı. Operatörlerin 5G uygulamaları ve uygulama alanlarındaki gecikme, hız gibi avantajların gözlemlenebileceği çalışmalar da hazırlandı. 

Daha önümüzde çok yol var.

Tabii biz ülke olarak 5G konusunda ne kadar iddialı da olsak bazı ülkelere yetişmemiz neredeyse imkânsız. Örneğin Çin bu ülkelerden biri. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, ülkedeki 5G mobil kullanıcılarının sayısının mayıs ayı sonunda 428 milyona ulaştığı belirtildi. Bakanlığın açıklamasında ülkedeki 5G baz istasyonu sayısının da 1,7 milyona ulaştığı bilgisi yer aldı.

Türk insanının 5G ile imtihanı nasıl olacak?

Türk insanının 5G ile imtihanı nasıl olacak?

İstanbul Havalimanındaki etkinlikte konuşan Ulaştırma Bakanı, 5G'yi sadece bir iletişim teknolojisi olarak değil ülkenin milli güvenliği açısından öncelikli konuları arasında gördüklerinin altını çizdi ve 5G'de daha yüksek yerlilik oranlarına erişmek için çalıştıklarını söyledi. Bunlar tabi güzel hedefler. Olur olmaz orası ayrı mesele. Ama şu gerçek ki bizim vatandaşımız tez canlı. Eminim İstanbul Havalimanı’nda sosyal medya hesaplarından paylaşılan birçok 5G deneyimi odaklı içeriği yakın zamanda görürüz. Dahası ekonomik kriz vs. bir yandan yine bizim yenilik sevdalısı insanımız 5G ile yakınlaşacağı farklı cihazların da peşine bundan böyle daha fazla düşecektir. Bu ilginin satış rakamları ile de şimdiden doğru orantılı gittiğini söylemek mümkün. 

5G’li telefonlara ilgi her gün artıyor.

Geçtiğimiz haftalarda bir açıklama yapan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, 5G özellikli cep telefonlarının sektördeki cirosal payının yüzde 28’e çıktığını belirterek, adetsel olarak payının da yüzde 15’lere yaklaştığını söylemişti. Cep telefonu değiştirme süresinin fiyatlardan dolayı giderek arttığı günümüzde bugün telefon almak isteyen bir kullanıcının yakın geleceği düşünerek 5G destekli bir modeli tercih edeceğini söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır.

Ben de zaman içinde kendime not aldığım bazı 5G destekli cihazları bu yazıda bir araya getirerek, hazır gündem 5G iken bu mevzu ile ilgili dijital kültürüne birkaç kattı yapayım istedim. Hadi buyurun.

Vivo’dan renk değiştirebilen 5G’li akıllı telefon: V23

Vivo’dan renk değiştirebilen 5G’li akıllı telefon: V23

Çinli akıllı telefon üreticisi Vivo’nun CES 2022’de tanıttığı akıllı telefonlarından V23 5G modeli sunduğu sektörde ilk olma özelliğini taşıyan yenilikleri ile dikkat çeken bir cihaz.

Türkiye’de ilk olan renk değiştirebilen arka cam yüzeyi ve 50 MP geniş açılı otomatik odaklama özellikli çift ön kamerası V23 5G’nin kullanıcısına sunduğu önemli özelliklerden bazıları. Tabii bizi ilgilendiren tarafı cihazın 5G desteği. Piyasada 5G destekli pek çok cihaz olsa da hem yenilikçi detayları hem de fiyat performans konusundaki iddiası ile Vivo V23’e 5G ve ötesine geçen özelliklerinden dolayı bu yazıda yer vermek istedim.

Dünyanın ilk 5G’li tableti Samsung’tan.

Dünyanın ilk 5G’li tableti Samsung’tan.

Dünyanın ilk 5G destekli tableti 2022 yılında Samsung tarafından piyasaya sürüldü. Güney Koreli teknoloji devi Galaxy Tab S6 tablet modelini 5G uyumlu hale getirerek, bu alanda bir ilke imza atmıştı. Cihazın özelliklerini hatırlayacak olursak; Galaxy Tab S6 5G,10.5 inçlik 2560x1600 piksel çözünürlüğünde Super AMOLED ekran, AKG destekli dörtlü stereo ses sistemi, 6GB RAM, 128GB depolama kapasitesi, S-Pen desteği gibi orijinal versiyonundan çok farklı olmayan özelliklerle geldi.

5G teknolojili ilk otomobili üretmek için rekabet kızıştı.

5G teknolojili ilk otomobili üretmek için rekabet kızıştı.

5G teknolojisi, artık otomobil üreticilerinin de gözdesi. Bu markalardan biri olan Volkswagen otomobil grubunun parçası Audi, 2024'ten itibaren Audi araçlarının belirli modellerinin Verizon'un 5G Ultra Geniş Bant ağına bağlanabileceğini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Audi ve Verizon arasında yapılan bir anlaşma sonucunda, yeni Audi 5G serisinin sürücüleri, internet yüklemeleri veya akışı için daha yüksek hıza, 3D haritalama ile geliştirilmiş bir araç içi navigasyon sistemine ve bulut tabanlı kullanıcı profillerine erişebilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5G destekli ilk TV: Xiaomi Mi TV LUX Pro

5G destekli ilk TV: Xiaomi Mi TV LUX Pro

Xiaomi’nin yenilikçi ürünü 8K mini-LED panele sahip Mi TV LUX Pro, 5G bağlantı desteğine sahip ilk televizyonu olarak 2020 yılında piyasaya çıktı. 5G şu aşamada TV’de olsa ne olur olmasa ne olur diyenler için cihaz bu teknoloji dışında sağlam özelliklerle geliyor. Örneğin 2.000 nit parlaklık, 4.000.000:1 kontrast oranı ve 10,7 milyar renk gamının yanında mikro-LED teknolojisi görüntüyü gerçekçi biçimde yansıtmaya yardımcı oluyor. 82″ (208 cm) boyutundaki ekranın ince çerçeveleri gözü yormazken, televizyonun sağ ve sol kısmına 60W stereo hoparlör konumlandırılmış.

Oyun sektörü de 5G’yi bekliyor.

Oyun sektörü de 5G’yi bekliyor.

Oyun sektörü de büyük bir iştahla şu anda 5G’yi bekliyor. 4G teknolojisiyle sağlıklı veri aktarımı yapmak pek mümkün değil. Bu anlamda 5G online oyun tutkunları için yeni bir dönemin başlangıcı olacak gibi. Oyun dünyasında birçok şirketin 5G konusunda çalışmalar yaptığı sık sık gündeme geliyor. Sony'nin 5G teknolojisine odaklanan güçlü bir PSP üzerinde çalıştığı bunlardan biri. Dedikodunun ötesinde güçlü duyumlarla ortaya atılan bu cihaz tanıtıldığında Nintendo Switch Pro’nun en büyük rakibi olması bekleniyor.

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın