Görüş Bildir
Haberler
Sanayiye Destek Paketi Geliyor

Sanayiye Destek Paketi Geliyor

Caner
11.03.2015 - 19:39
onedio.com

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hükümetin sanayicilere yönelik yeni bir destek paketi konusunda çalışmalar yaptığını açıkladı. Yılmaz, “İstihdamı, yatırımları ve üretimi artırmaya dönük yeni bazı tedbirleri de önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz' dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekonomi yönetimi arasındaki toplantıda sanayiye yönelik bir paket kararı alındığını açıkladı. Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Yılmaz, paketi Başbakan Davutoğlu’nun açıklayacağını söyledi:

“Nitekim dün yaptığımız toplantının (Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantı) sonuçlarından biri de bu oldu. Özellikle sanayicilerimize dönük olarak yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İstihdamı, yatırımları ve üretimi artırmaya dönük yeni bazı tedbirleri de önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz.”

“İmalat sanayiine özel önem veriyoruz”

Cevdet Yılmaz buradaki paketin istihdamı ve üretimi artırmaya yönelik olacağını kaydederek, imalat sanayiine özel bir önemle yaklaştıklarını ifade etti:

“Dünyada da insanlar hizmet sektörlerine kaymaya başladılar. İmalat sanayiinde çalışmayı arzu edenlerde dünyadakine benzer bir şekilde düşüş görüyoruz. Bunu tersine çevirmeye, sanayide çalışmaya teşvik etmeye, istihdam yoğun yatırımları desteklemeye dönük bir çalışma devam ediyor. Başbakanımız önümüzdeki günlerde bunu açıklayacak. Kalkınma ajanslarımız kanalıyla her bir bölgedeki sanayinin artı ve eksilerine bakıp nasıl dönüşüm sağlayabileceğimize bakıyoruz. Her bir bölgemize özgü sanayi politikamızı sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz.'

“Yatırımcıların maliyetlerini düşürmek istiyoruz”

Özellikle kredi kullanan yatırımcının maliyetlerini düşürmek için hassas davrandıklarını anlatan Yılmaz yatırımcıların maliyetlerini düşürmek istediklerini anlattı:

'Güven ve istikrar ortamını daha da pekiştirerek kurumsal anlamda alınması gereken tedbirler neyse onları da alarak, finans enstrümanlarını da çeşitlendirerek, bizim, yatırımcının maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Bu sadece Merkez Bankası'nın faiz politikaları değil onu da aşan boyutlar var. Örneğin katılım bankacılığını geliştirmemiz, İstanbul Finans Merkezi çerçevesinde enstrümanlarımızı daha da artırmamız, bankacılık sistemindeki gereksiz maliyetleri olabildiğince hafifletmemiz, yeni bazı finansal mekanizmalar geliştirerek yatırımları desteklememiz gerek.”

“2015’te yüzde 4 büyüme hedefi yakalanır”

Cevdet Yılmaz bu ay açıklanması planlanan 2014 büyüme rakamının, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenenden çok büyük bir farklılık göstermeyeceğini ifade etti:

'Çok büyük oranda istihdam sağladığımız halde işgücüne katılım oranı çok fazla arttığı için bir miktar artış oldu ancak yine tek haneli bir işsizliğimiz var. Bu veri bu ortamda son derece sevindirici. Enflasyonda da sevindirici bir rakam gördük. 2014 yılı büyüme rakamının da 3 civarında çıkacağını bekliyoruz. Bir miktar aşağı yukarı olabilir. Bu yılın ilk çeyreğinde mevsimsel etkiler ve baz etkisinden dolayı biraz daha düşük geçebilir. 2015'in ikinci çeyreğinden başlayarak büyümemizin daha da ivmelenmesi bekliyoruz. Yıl sonu itibariyle de yüzde 4 hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum. Petrol fiyatlarındaki düşüşün de buna yardımcı olacağını öngörüyoruz. Bakanlık olarak yaptığımız analizde düşük petrol fiyatından yarım puana yakın bir büyüme etkisi bekliyoruz.”

Kaynak: Anadolu Ajansı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0