Görüş Bildir
Haberler
Sağlığa Erişimde Eşitsizlik Yaşanıyor: Erken Ölümlerde Doğu ile Batı Arasında Çarpıcı Fark

Sağlığa Erişimde Eşitsizlik Yaşanıyor: Erken Ölümlerde Doğu ile Batı Arasında Çarpıcı Fark

Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kayhan Pala, sağlığa erişim konusunda Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında korkunç bir eşitsizlik olduğunu belirterek 'Kastamonu’da yüz kişiden 19’u, Şırnak’ta ise ölen yüz kişiden 56’sı, 65 yaş altıdır” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır Tabip Odası (DTO), “14 Mart Tıp Haftası” etkinlikleri kapsamında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) toplantı salonunda, “Sosyal Eşitsizlikler” konulu panel düzenledi. Birçok sağlık görevlisinin izlediği paneli açan DTO Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, Tıp Haftası kapsamında kentte etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya ise sağlığın yalnızca tıbba indirgenemeyeceğini, sağlık meselesinin bir sistem sorunu olduğunu vurguladı. Yerlikaya, barış ve adaletin olmadığı yerde sağlıktan bahsedilemeyeceğini söyledi.

"Türkiye’de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor"

"Türkiye’de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor"

Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'in aktardığına göre, Türkiye’de sağlık eşitsizliği konusunda sunum yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kayhan Pala ise dünyadan ve Türkiye’den çeşitli veriler paylaştı. Ülkemizde yaşanan sağlık sorunlarının bölgesel farklılıklar gösterdiğini dile getiren Pala, sağlığa erişim konusunda Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında korkunç bir eşitsizlik olduğunu söyledi. Pala “Türkiye’de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor. Kastamonu’da yüz kişiden 19’u, Şırnak’ta ise ölen yüz kişiden 56’sı, 65 yaş altıdır” dedi.

"Batıda bir yılda doğan her bin çocuğun 11’i hayatını kaybediyor, doğuda ise 24"

"Batıda bir yılda doğan her bin çocuğun 11’i hayatını kaybediyor, doğuda ise 24"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eşitsizliğin toplumun sağlığını doğrudan etkilediğini kaydeden Pala, sağlık gereksinimleri karşılanmayan insanlar arasında, doğu-batı kıyaslaması yaptıklarında yine ciddi bir fark görüldüğünü anlattı. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en fazla yoksul çocuk bulunan ülke olduğunu dile getiren Pala, ülkenin doğusuna baktıklarında bu fotoğrafın daha fazla kötüleştiğini vurguladı. Pala, “Doğduğu koşullardan dolayı bir yılını dolduramayan çocuklar var. Batıda bir yılda doğan her bin çocuğun 11’i hayatını kaybediyor. Doğuda bu rakam 24’e çıkıyor” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
26
18
5
5
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mami papi

Batıdakiler 1 çocuk anca yaparken doğudakiler 275 çocuk fırlatıyor zaten, sorun teșkil edeceğini düşünmüyorum.

Mami papi

Türkçülük kasmadim ki ya, kudurma sakin ol, o savasta benim atalarim turkiyede degillerdi daha, bizimkiler icin olmemislerdir sevin. Gücün yetiyorsa gel yok ... Devamını Gör

lutfi er

OECD arasin da son siralarda olmamiz şaşirtti mi bizi hayirrr ama lafa gelince avrupa bizi kiskaniyaaaaahhh yaziktir yahu ölüm oranlarina mi üzülürsün emekl... Devamını Gör

Hakan Bayram

Yani eğitimsizlik bir faktör değil.