Görüş Bildir
Haberler
Saadet Büyük Yazio: Altın Yatırımcısının Yüzü Ne Zaman Gülecek?

etiket Saadet Büyük Yazio: Altın Yatırımcısının Yüzü Ne Zaman Gülecek?

Saadet Büyük
02.02.2021 - 12:51 Son Güncelleme: 02.02.2021 - 13:21
  • Saadet Hanım 510 TL’den aldım altını, zararım her geçen gün büyüyor ne olur, ne zaman yorum gelir sizden? 

  • Saadet Hanım 480 TL’den aldım ocak sonu demiştiniz. Ne olur altın yorumunuzu bekliyorum…

  • Saadet Hanım altın gramı 330 TL olacak diyorlar. Ne yaparız? Çok büyüdü zarar. O seviyeleri görür mü? Siz ne dersiniz?

Yukarıda yazdıklarıma benzer neredeyse gün aşırı  öyle mesajlar alıyorum ki sizlerden, yeni yazının gelmesi elbette kaçınılmaz oldu…  Ayrıca her hafta  ekonomide _saadet  Instagram hesabım üzerinden yaptığım ve kayıtlarını Ekonomide Saadet Youtube’a da yüklediğimiz yayınlarda da  bu hafta perşembe altını yine enine boyuna konuşuyor olacağız.  

Şimdi sizlerden gelen yorumlara geri dönecek olursam;  

  • Sizlere hep piyasanın değişen dinamiklerini, 

  • yatırımcı olmanın ne demek olduğunu, 

  • kademeli alımın / satımın önemini, 

  • tek bir yatırım enstrümanına yatırım yapmanın  risklerini , 

  • kısa vade de bir yatırımdan beklentiniz ile orta/ uzun vadenin birbirinden ayrıştığını  

izah etmeye gayret göstersem de yine aynı noktaya geldik.. 

Şimdi direkt konuya giriyorum. Bu yazımı özellikle sizlerin anlayabilmesi ve  kolay okunması açısından maddeler halinde  risklerin neler olduğunu  ve yanlarına yorumlarımı ekleyerek yazdım. 

2020 yılı başında hem Dolar kurundaki yukarı yönlü riskleri hem de mart ayıyla başlayan Koronavirüs salgının yarattığı ekonomilerdeki tahribattan çıkış için genişlemeci para politikalarını  net gördüğüm de  altının yükselişini destekleyecek hem kur kaynaklı hem de dünya da yükseliş ivmesinin çift yönlü etkisi sebebiyle yatırımcısının yüzünü güldüreceğini netlikle ifade etmiştim. 

Portföylerde % 30-35 oranında tutulması konusunu da belirterek 2020 yılında hem ABD  hem Avrupa’nın yaptığı parasal genişlemenin ve belirsizlik ortamının altını desteklemesi ve bir de üzerine kasım ayında Türkiye’nin yanlış ekonomi politikaları sonucu Dolar da 8.50’ye doğru gidiş gram fiyatında da  525’li seviyelerin görülmesine sebep oldu. Ancak ondan sonraki süreçte özellikle 3 Kasım  ABD’deki Başkanlık seçimi ve  yeni başkanın göreve gelmesinin 20 Ocak 2021 itibariyle olacağı ve  yeni uygulayacağı ekonomi politikalarını elbette görmemiz ve ona göre yorum yapabileceğimi de ifade ettiğimi beni izleyenler yakinen bilecekler. Altın da dünyadaki seyri açısından bu gelişmelere odaklanmışken içerde ise Dolar kurunda düşen tansiyon ve faizlerin artırılmış olması % 10,25 ‘ten % 17’ye değin yükseltilmesi ve artan sıcak paranın ilgisi sebebiyle gram fiyatında yatay ve hatta 440 aşağısına doğru  hareketlendiğine şahit olduk. 

Altın gram fiyatının 1998’den beri grafiğini incelediğinizde gram altının daima yedirerek ama yukarı yönlü hareketini göreceksiniz. Şimdi bu noktada en önemli gerçeklik gram fiyatını hesaplarken işin içine elbette  Dolar kurunun ne olacağı girmekte. Bu sebeple Dolar kurundaki seneler itibariyle hep yukarı alışa geldiğimiz yönü  gram fiyatların da yukarı gitmesine sebep olmuştur. Bu sebeple yüzünüz gülsün derim. Gram altın yastık altında tutanlar için yön belli… 

Ancak üzüleceğiniz ve beni kaygılandıran en önemli tarafı ise daha evvel de sıklıkla vurguladığım henüz buna yönelik net bir sinyal gelmese de (!) aklımızda bulundurmamız gereken ons bazında altını yakınen ilgilendiren Amerika’nın yeniden faiz artırımına gidebileceğidir. Bunun için henüz çok erken ve ekonomide gerçek bir toparlanmanın görülmesi gerekse de bu  altın ons bazındaki gerilemesi için en önemli risktir.  

2008-2009 yılında  parasal genişlemeler neticesinde 900 Dolar’dan 1800 Dolar’a doğru altın ons bazında yükselişi  sonrasında Amerika’nın yeniden faiz artırımına gitmesi  2013  itibariyle de aşağı doğru fiyatının kademeli olarak  1.100 Dolar ons seviyesine kadar  gevşediğini hatırınızda tutmanızı isterim. Daha evvelki altın yazımda da bu çekincemi ifade etmiştim. Bunun için ons bazında “eyvah o kadar aşağı mı gelecek?” demek istiyorsunuz diye yargıyla okuyup da lütfen moralinizi de bozmayınız. 

Altın ons bazında yeniden 2100 Dolar ve üzerine gidebilmesi  için  yeni bir hikaye gerekiyor. Teknik olarak bakıldığı zaman önemli seviyeler de trendin aşağı külliyen  dönüşüne yönelik hiçbir mesaj olmaması da sizleri rahatlatabilir. Aşağısı sınırlı ve şimdilik ons bazında  1770 Dolar seviyelerini dip olarak görebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Altını Ons bazında etkileyecek gelişmeler:

Altını Ons bazında etkileyecek gelişmeler:

1) Biden yönetiminin uygulayacağı yeni teşvik paketleri (Altın yukarı)

2) Biden yönetimindeki  Hazine Bakanı Yellen’ın  güçlü Dolar vurgusu  (Altın aşağı) 

3) Dünya’da Koronavirüsün farklı mutasyonları sebebiyle yeni kaygıların oluşması (Altın yukarı) 

4) Aşı haberleri (Altın aşağı )  

5) Belirsizlik ortamı (Güvenli liman ihtiyacı sebebiyle altına yönelim altın yukarı)  

6) Bol likidite ortamının devamı (Altının çok aşağı gelmemesi için en önemli çıpalardan)

Altın gram fiyatını Dolar/ TL tarafında etkileyecek gelişmeler:

1) 6 Kasım 2020’deki bakan değişiklikleri sonrası Türkiye’deki yükselen faiz ortamı ve en son Dolar kurunun 8.50’den 7.30’a kadar gevşemesi  (Dolar kurundaki geri çekilme sebebiyle gram aşağı) 

2) En son 28 Ocak Perşembe günkü çok önemliydi açıklamaları sayın Naci Ağbal sunumunda faizlerin uzun süre yüksek kalacağı yönündeki açıklaması ve bunun piyasada ilk çeyrek sonunda faiz indirimi gelebilir beklentilerini bertaraf etmesi ve bir tur daha Türkiye’deki faize gelebilecek sıcak paranın artışı  (Dolar kurundaki  7.20 altına doğru geri çekilme sebebiyle gram da aşağı ) 

3) Ekonomide açıklanacak yeni reform paketleri (Beklenti sebebiyle iyileşme icraat görülmezse kötüleşme buradan kur tahmini yapmak senin güzel atış gücüne bağlı 😊) 

4) Yabancının %17 gibi dünyadaki en yüksek risksiz getiriyi sunan gelişmekte olan ülkelerden biri olmamız sebebiyle faize rağbet göstermesi. Yabancı girişinin döviz kurunu  aşağı çekişini sağlaması… (Bak sen şurada 3 kuruşun hesabını yapıp  geçen yıl faiz çok düşük olunca % 8-9 diye gidip altında kazanma derdindeydin… Düşün kocaman milyar Dolarlık fonlar bulmuş burada % 17 gibi  yüksek faiz ve güzel getiriyi  sıcak para dediğimiz para gelir elbet buraya kısa vadeli de olsa sen olsan getirmez miydin ki) 

5) 2021 yaz ayları pandemide etkinin nasıl olacağı turizm gelirlerimiz açısından boyutu (Dolar kurunu etki edeceği için gram da belirleyici ) 

6) Erken seçimin olması (Bu konuda belirsizlik yaratacağı için Dolar kurunu etkilemesi sebebiyle gramı etkileyecektir.) 

7) Faiz indiriminin gelmesi (Piyasalarda enflasyon düşmeden yapılacak bir faiz indirimi Dolar kurunun yeniden yükselmesine ve bu sebeple Dolar kuruna bağlı gram fiyat da artışa) 

8) Türkiye burası 😊  (Neden? Çünkü bu ülkede her an her şey değişebiliyor. Bu sebeple her zaman buranın gelişmekte olan bir piyasa olduğunu ve oynaklığın belirsizliğin hüküm sürdüğünü unutma.)

Altında gördüğün gibi 2020 yılındaki gibi çok hızlı yükseliş beklemesem de gerçek bir düşüş içinde sebep olmadığından baskı altında kaldığından altın yatay ve hafif yukarı eğimli ahenk de tatlı seyrini devam ettirecek. Demek ki üzülme!

Altında gördüğün gibi 2020 yılındaki gibi çok hızlı yükseliş beklemesem de gerçek bir düşüş içinde sebep olmadığından baskı altında kaldığından altın yatay ve hafif yukarı eğimli ahenk de tatlı seyrini devam ettirecek. Demek ki üzülme!

Şimdi dibi neresi diye soruyorsun?  

Altın 1770 Dolar’a ve Dolar kuru 6.90’a gelse 392 yapar gramı (Vay mucize ama olur mu olur! Piyasa bu ancak ikisinin aynı anda gerçekleşmesi baya mucize bir olasılık... Bak bir de dibin dibi vardır derler ama sen şimdilik bu dibi gram da 420 gibi gör.)  

Şimdi tepesi neresi diye soruyorsun? 

Altın 2100 Dolar’a geldiğini düşünelim. Dolar kuru yeniden 8’e gelse  gramı  540  TL oluyor…(Olur mu olur. Türkiye burası, riskler ülkesi. Her an her şey olur. Bak hem ons yükseldi hem de Dolar kuru Türkiye riski sebebiyle yükselince sonuç bu… Bakarsın  ons bazında da  altın için 2500 Dolar hedef seviyeleri vardı oraya doğru giderse bu da gramı 600 bile yapıverir bir anda.) 

Ben orta da kaldım  dersen; 

Yani altında gram bazında 450-500 bandı çok geniş bir aralık yazmış olsam da bu bandın alt kısmına yakın aldıysan üzülme; sana elbet bant içeriside 500’e yakın yerlerden yine satma fırsatı verir. 

Yine de bütün bu yazdıklarımdan çıkarılması gereken en önemli ders: Geçen yıl herkes aldı ve kazandı diye tüm birikiminizi hem tek bir fiyattan hem de tamamına bir yatırım aracına bağlamamanız gerektiğidir… 

Gördüğünüz gibi piyasa çok iddialı söylemleri sevmediği gibi sizi yanlış yönlendirecek kişilerden bu şekilde yayınlar yapanlardan süratle uzaklaşınız. Piyasada şartlar değiştiği, vakit söylemlerimizi ona göre revize etmemiz gerekiyor. Bu sebeple ben olasılıkları söyledim uygulaması sizde. 

Bir önceki altın yazımı da okumanız tavsiyesiyle…

Ekonominin Gülen Yüzü

Yasal Uyarı : Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Instagram

Twitter

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
5
4
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın