Görüş Bildir
Haberler
Rusya Ukrayna'yı İşgal Edecek mi? İşte Son Gelişmeler

Rusya Ukrayna'yı İşgal Edecek mi? İşte Son Gelişmeler

Rusya - Ukrayna gerilimi son sürat devam ediyor. Dünden bu yana yaşanan gelişmeleri derledik. 

Rusya yanlılarının ağırlıkta olduğu Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde (Donetsk ve Lugansk) dün çeşitli patlamalar meydana geldi. 

Rus yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna'nın kendilerine saldırdığını öne sürdü.  

İddiaları reddeden Ukrayna ise Rusya'yı dezenformasyon yapmak ve bölgede istikrarsızlık yaratmakla suçladı. Yaşanan olayların ardından ayrılıkçılar bölgedeki sivilleri Rusya'ya doğru tahliye etmeye başladı. 

Rus yönetimi, tahliye edilenlere yardım yapılacağını açıkladı.

👇

Donetsk'te Rusya'ya sığınmak için bekleyen sivillerin görüntüleri 📹

"Putin, Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdi"

"Putin, Ukrayna'yı işgal etmeye karar verdi"

Dün Beyaz Saray'da konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeye ve başkent Kiev'i hedef almaya karar verdiğine inandığını söyledi. 

Biden, işgalin 'gelecek günler içinde' başlayabileceğini söyledi.

👇

Putin'den "savaş hazırlığı" gibi yedek asker kararı

Putin'den "savaş hazırlığı" gibi yedek asker kararı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yedekte bulunan askerlikle yükümlü vatandaşların eğitime alınması için bir karar imzaladı.

Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçı hükümetin Başkanı Denis Pushilin de askeri seferberlik ilan ederek yedek askerleri kayıt ofislerine gelmeye çağıran bir bildiri yayınladı. 

Luhansk bölgesindeki ayrılıkçı lider Leonid Pasechnik de benzer bir açıklama yaptı.

Pushilin, alınan karara gerekçe olarak Ukrayna güçlerinden gelen 'acil saldırı tehdidini' gösterdi.

👇

1 Ukrayna askeri öldü

1 Ukrayna askeri öldü

Bugün ise Ukrayna Ordusu, Rus ayrılıkçıların açtığı ateş sonucunda Donbas'ta 1 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sabahtan bu yana 19 ateşkes ihlali yaşandığı da açıklandı. 

Ayrılıkçıların yerleşim yerlerine ağır toplarla saldırdığı belirtildi.

👇

Rusya'dan nükleer füzeli askeri tatbikat

Rusya'dan nükleer füzeli askeri tatbikat

Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün Moskova'da Savunma Bakanlığı'ndaki komuta merkezinden, nükleer füzelerin de denendiği 'Stratejik Caydırıcı Güç' tatbikatını başlattı.

Putin, tatbikatı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile birlikte takip etti 

Ukrayna'daki durumun 'kötüleştiğini' ve Batılı liderlerle krizi görüşmek istediğini belirten Putin, Batı'yı Rusya'nın güvenlik endişelerini görmezden gelmekle de suçladı.

"Rusya işgal için bahane üretiyor"

"Rusya işgal için bahane üretiyor"

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan Stoltenberg, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, , Rusya'nın Ukrayna'yı işgale bahane olması için bazı durumlar yaratmaya çabaladığını, son derece tehlikeli durumlar gördüklerini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, 'Bunların şu anda da hayata geçirildiğini görüyoruz. Bu da Rusların işgale bahane üretmeye çabaladıklarına yönelik endişemizi artırıyor.' dedi.

Bu tür çabaları ortaya çıkardıklarını, böylece Rusya'nın planlarını zorlaştırdıklarını kaydeden Stoltenberg, 'Aşırı derecede endişeliyiz çünkü Rusya yığınak yapmaya ve hazırlıklarına devam ediyor. Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa'da bu kadar fazla muharebeye hazır asker yığılması görmedik.' ifadelerini kullandı.

ABD'den Rusya'ya uyarı: Sonuçlarına katlanırsınız

ABD'den Rusya'ya uyarı: Sonuçlarına katlanırsınız

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Rusya'ya Ukrayna'yı 'işgal etmeleri' durumunda sonuçlarına katlanmaları gerekeceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın bölgede gerilimi artırmasının Avrupa'nın güvenliğini tehdit ettiğini belirten Harris, olası bir işgal durumunda Rusya'nın temel endüstrileri ve finans kuruluşlarını hedef alan 'benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımları' devreye sokacaklarını savundu.

"Kendimizi Rusya'dan korumaya kararlıyız"

"Kendimizi Rusya'dan korumaya kararlıyız"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de konferanstaki konuşmasında ülkelerini Rusya'ya karşı her zaman savunacaklarını vurgulayarak, 'Askeri çatışma yerine diplomatik çözüm istiyoruz.' dedi.

Zelenski, Avrupa'daki güvenlik sorunlarının çözülmesi, Ukrayna’ya daha etkin güvenlik garantilerinin sağlanması amacıyla bir teklifi bulunduğunu aktararak 'Önümüzdeki haftalarda, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) üyelerinin yanı sıra Avrupa, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla bir zirve düzenlenmesini öneriyorum.' ifadesini kullandı.

Ülkesine daha fazla uluslararası destek çağrısında bulunan Zelenski, 'Ortaklarımızın desteği olsun veya olmasın ülkemizi koruyacağız.' mesajı verdi.

Zelenski, Ukrayna ve Avrupa'nın barışı özlediğine işaret ederek 'Dünya, savaş istemediğini söylerken; Rusya da müdahale etmek istemediğini söylüyor. Burada biri yalan söylüyor.' değerlendirmesinde bulundu.

"Daha fazla uluslararası desteği hak ediyoruz"

"Daha fazla uluslararası desteği hak ediyoruz"

Ülkesinin NATO üyeliği konusuna da değinen Zelenski, NATO üyesi olmasının istenmemesi durumunda kendilerine karşı dürüst olunmasını istedi.

Ukrayna'yı 'Avrupa'nın Rusya'ya karşı kalkanı' olarak nitelendiren Zelenski, 'Ülkemiz 8 yıl boyunca dünyanın en büyük ordularından birini geride tuttu. Bu nedenle daha fazla uluslararası desteği hak ediyoruz.' diye konuştu.

Zelenski, Batı'ya, 'Rusya'ya yönelik olası yaptırımların caydırıcı olmasını ve en azından olası yaptırımları açıklaması' çağrısında bulundu.

Ukraynalı lider, yaptırımların bir listesini kamuoyuna açıklamanın 'güçlü bir adım' olacağını, bunun Moskova hükûmetinin, silahlı çatışmaya girdiğinde karşılaşacağı sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacağını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yığdığı birliklerini geri çekmesi şartıyla yaptırımlara duyulan gereksinimin ortadan kalkacağını vurgulayan Zelenski, 'Bombardıman gerçekleştikten sonra yaptırımlara ihtiyacımız yok.' dedi.

Ayrıca konuşması sırasında çeviri kulaklığı bozulan Zelenski, "Sanırım siber saldırı var. Ruslar aslında burada değiller ama yine de buradalar” esprisi yaptı. 👇

Almanya ve Fransa'dan vatandaşlarına çağrı: Ukrayna’yı terk edin

Almanya ve Fransa'dan vatandaşlarına çağrı: Ukrayna’yı terk edin

Almanya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Ukrayna'ya bir Rus saldırısı olması durumunda Almanya vatandaşlarını destekleme imkanının sınırlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, 'Askeri çatışma her an için mümkündür.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Lufthansa Kiev’e uçuşlarını askıya alacak

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, 21 Şubat'tan itibaren Kiev uçuşlarını askıya alacağını bildirdi. Lufthansa’nın kararı, Almanya’nın vatandaşlarından Ukrayna'yı hemen terk etmesini istemesinden sonra geldi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da, Fransız vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmelerini, bu ülkeye yapılması planlanan ve zorunlu olmayan seyahatlerin ertelenmesini istedi.

Ukrayna: Bir askerimiz daha hayatını kaybetti, 4 asker de yaralı

Ukrayna: Bir askerimiz daha hayatını kaybetti, 4 asker de yaralı

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların açtığı ateş sonucu, 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini ve 4 askerin yaralandığını açıkladı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, daha önce bir askerin öldüğünü duyurmuştu.

Yapılan açıklamada ayrıca Rusya yanlısı ayrılıkçıların, 70 kez ateşkes ihlali yaptığı belirtildi.

Kriz nasıl başladı?

Kriz nasıl başladı?

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üzerine 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üzerine, Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının ardından ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar bağımsızlıklarını ilan etmişti.

Ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trky

Rusya'nın açgözlülüğü, ABD'nin ortalığı karıştırma ve etkili olma çabaları... Olan garibim Ukrayna halkına olacak. Umarım bu savaşta bizi olumsuz etkileyen ş... Devamını Gör

Ciz Suh

Savas olmayacak oyaliyorlar

Temuçin

İnşallah savaş çıkmaz yoksa bu savaşın sonu dünya harbi gibi duruyor. Putinin de dediği gibi kazananı olmayan bir savaş olur. Ukrayna Natoya alınırsa olan da... Devamını Gör