Görüş Bildir
Haberler
Rusya'nın Finansal Sistemi Yaptırımları Kaldırabilecek Kadar Büyük mü?

Rusya'nın Finansal Sistemi Yaptırımları Kaldırabilecek Kadar Büyük mü?

AB, İngiltere ve ABD tarafından Rusya'ya yaptırımlarda öncelikli olarak finansal sistem hedef alınınca insan bir merak ediyor. 

Rusya'nın finansal sisteminin büyüklüğü nedir? 

Bankacılık sisteminde devlet baskın konumda!

Bankacılık sisteminde devlet baskın konumda!

Bloomberg HT araştırma ekibinin hazırladığı Rusya finansal sisteminin büyüklüğü ile ilgili infografikte yer alan bilgilere göre, 1 Ocak 2022 itibarıyla Rusya'da faaliyette bulunan 333 banka ve 35 finansal kurum bulunuyor. Rusya finansal sistemdeki varlıkların büyüklüğü 120,5 trilyon ruble olurken, bankacılık sisteminin yüzde 50'sini devlet bankası olan Sberbank ve VTB oluşturuyor. 

Bugün bu bankalar borsada yara alırken, Sberbank'ın geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de de yatırımları bulunuyordu.  Ayrıca bankacılık sisteminde Rusya'da yabancı bankaların payı yüzde 10 oranında yer alıyor. 

Finans kurumlarının 12'si sistemdeki toplam payların yüzde 75'ine sahip.

Bankalar piyasayı domine ediyor

Bankalar piyasayı domine ediyor

Rusya'da finans sektörünün büyüklüğü 1 trilyon doların üzerinde olurken, bankalar baskın konumda bulunuyor. Sistemde bankaların oranı yüzde 87 olurken, yatırım ve emeklilik fonları yüzde 5, sigorta şirketleri yüzde 2,9 ve mikro finans tarafı da yüzde 0,1 oranında pay alıyor.

Rus bankacılık sektörünün kredi dağılımında ise madencilik sektörü yüzde 20 ile 1. sırada yer alıyor. Tüketici kredileri yüzde 19, konut kredileri yüzde 16, inşaat kredileri yüzde 14 ve tarım yüzde 4 oranında kredi hacmi oluştururken, diğer krediler yüzde 21 seviyesinde pay alıyor.

Yaptırımlar ağırlaşacak!

Yaptırımlar ağırlaşacak!

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya lideri Vladimir Putin'i Avrupa'ya savaşı geri getirmekle suçladı ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına çok büyük ve hedefli yaptırımlar ile yanıt vereceklerini söyledi.

Video olarak izlemek isteyenler için👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın