Görüş Bildir
Haberler
RTÜK'ten FOX TV'ye 3 Kez Yayın Durdurma Cezası

etiket RTÜK'ten FOX TV'ye 3 Kez Yayın Durdurma Cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu sunucu Fatih Portakal’ın haber bültenindeki ifadeleriyle 'halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği' gerekçesiyle FOX TV’ye üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezası verdi. RTÜK ayrıca Tele 1 kanalına 3 kez yayın durdurma, Halk TV ve Haber Global kanallarına idari yaptırım cezası kesti.

RTÜK, bugünkü toplantısında FOX TV hakkında hazırlanan uzman raporunu gündemine aldı.

RTÜK, yayıncının ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın 30, 31 Mart ve 1 Nisan 2020 tarihlerindeki koronavirüsle ilgili yaptığı yorumları değerlendirdi. Kurul, Fatih Portakal’ın toplumu kin ve düşmanlığa sevk ettiğine hükmetti.

İfadelerin tarafsızlığa aykırı bir şekilde halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varan RTÜK, 6112 sayılı Kanun’un 8/1/b maddesinde yer alan “Yayın hizmetleri, Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükmü kapsamında FOX TV’ye üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezası verilmesine karar verdi.

FOX TV'ye bir ceza daha

FOX TV'ye bir ceza daha

RTÜK, ayrıca, 'İlker Karagöz İle Çalar Saat' programındaki 'ekmek kuyruğunda kavga' haberi nedeniyle FOX TV’ye yine üst limitten idari para cezası müeyyidesi uyguladı.

RTÜK Kanununa göre, FOX TV'nin aynı ihlali tekrarlaması halinde yayın lisansının iptaline karar verilebiliyor.

Tele 1, Halk TV ve Haber Global'e de ceza

Tele 1, Halk TV ve Haber Global'e de ceza

Üst Kurul, TELE 1 hakkında hazırlanan raporu da ele aldı.

'Gün Başlıyor' isimli programda Can Ataklı'nın 'Niye herkes şehit? Yani kime şey yapıyorsan o şehit. Herkesin şehidi de kendine oluyor herkesin teröristi de kendine.' şeklindeki ifadeleri, toplumun milli ve manevi değerlerine saygısızlık olarak değerlendirilerek TELE 1'e üst limitten idari yaptırım ve 3 kez program durdurma cezasına karar verildi.

Üst Kurul, Halk TV'de yayımlanan 'Şimdiki Zaman Siyaset' isimli programda canlı yayın konuğu Ali Demirsoy'un koronavirüs salgınıyla ilgili sözlerini de değerlendirdi. Demirsoy yayında, “Bu virüs salgını önlenebilirdi. Nasıl biliyor musunuz? Böyle bir virüs piyasaya çıktı ne yapardım biliyor musun? Oradaki o 50-60 kişiyi bi adaya götürüp tecrit ederdim ya da ben biyolog olmam nedeniyle beni kınamayın ya da öldürürdüm. Siz orada 50 kişiyi itlaf etmiş olsaydınız bugün bir milyon adamın ölümünü engellemiş olurdunuz' demişti. 

RTÜK, Demirsoy'un insan onurunu zedeleyen ifadeler kullandığına karar vererek yayıncı kuruluşa idari yaptırım uyguladı.

Üst Kurul ayrıca canlı yayında sigara yakan yorumcu Berhan Şimşek nedeniyle Haber Global televizyonuna üst limitten idari para cezası verdi.

Erdoğan suç duyusunda bulunmuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsün yol açtığı ekonomik tahribata karşı başatılan yardım kampanyasını Kurtuluş Savaşı döneminde çıkarılan Tekalif-i Milliye emirlerine benzetince FOX TV haber sunucusu Fatih Portakal tarafından eleştirilmişti.

Portakal Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 'Tekalifi Milliye hatırlatılıp “zor günlerden geciyoruz” denilerek mevduatı veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Korona sonrası ödeyelim derlermiş bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef!' ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları bu paylaşımla 'halkı manipüle ettiği' iddiasıyla Portakal hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) sunucu Fatih Portakal hakkında, sosyal medyadan bankacılık ve finans sistemine yönelik gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadeler paylaştığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1430
520
289
118
114
74
45
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

FOX TV haberlerini 3 kez Fatih Tezcan sunsun cezası verseydiniz bari nasıl olsa utanmazlık seviyesini arşa çıkaran gerekçelerle cezalar veriyorsunuz. Tarafsı... Devamını Gör

zincirbozan

Sorarlarsa demokrasi var, fikir özgürlüğü var... Yersen...

profnigga

Kendileri yandaş kanallarda akşama kadar nefretlerini pisliklerini kussunlar rahat rahat aksi bişey düşünülünce hemen yandaş rtük girsin devreye ne güzel mem... Devamını Gör

Eski_id

Bu da biter