Görüş Bildir
Haberler
HDP'den Sert Açıklama: 'Yasa Tanımaz Güvenlik Güçleri Vekilimizi Darp Etti, Aracını Taradı'

HDP'den Sert Açıklama: 'Yasa Tanımaz Güvenlik Güçleri Vekilimizi Darp Etti, Aracını Taradı'

Onedio Medya
08.07.2015 - 12:30 Son Güncelleme: 08.07.2015 - 13:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Roboski'de tırmanan gerginlik üzerine bölgeye gitmek isteyen HDP Milletvekili Ferhat Encü, askerler tarafından 'Terörist, eşkıya', 'seni ben seçmedim' denilerek darp edildi. Encü’nün yanındaki gazetecilerin de 'şiddetten nasibini aldığı' belirtiliyor. Encü, bugün askerler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. HDP'den yapılan açıklamada 'Soruşturma başlatılmalı ve bu sorumlular açığa alınmalıdır' denildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde (Roboski) 1 haftada 2 kişinin askerler tarafından vurularak yaralanması ve Şirit Yaylası’ndaki askeri ablukanın son bulması için başlatılan nöbet eylemi nedeniyle olay yerine gitmek isteyen HDP Şırnak milletvekili Roboskili Ferhat Encü “Terörist, eşkıya, seni ben seçmedim” denilerek askerler tarafından darp edildi. 

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Oral'ın haberine göre, Encü’nün yanındaki gazeteciler de şiddetten nasibini aldı.

Roboski’de bir haftadır süren gerginliğin ardından önceki gün 23 yaşındaki İsa Encü askerler tarafından karnından vurularak yaralandı. Bu durum tepkiyi daha da artırdı. Roboski halkı yaylada nöbet eylemi başlattı.

Cumhuriyet muhabiri Mahmut Oral yaşananları şöyle aktardı:

'Şirit Yaylası’nda çoğunluğu kadın ve gençlerden oluşan Roboskililer gece boyunca bekleyişini sürdürürken askerler havanın kararmasıyla geri çekildi. Köyün erkekleri ve bir grup gençse Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği binasında olan bitenle ilgili tartışma yürüttü. HDP Şırnak milletvekili seçilen Roboskili Ferhat Encü de köyde bulunup bir yandan telefonla nöbet eylemindekilerin durumuna ilişkin bilgi aldı, bir yandan dernektekilerle olayları görüştü. Encü, “Asker sürekli gerçek mermilerle müdahale ediyor. İleride daha farklı yönelimlerin olmasından korkuyoruz. Yetkililerin daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Roboski şu anda açık hava cezaevi gibi” diye konuştu.

GAZ BOMBASI VE KURŞUN

Sabah saatlerinde halkın yaylalara çıkmasının engellenmesi, sınıra sürekli olarak askeri personel takviye edilmesi nedeniyle gerilim doruk noktasına çıktı. Gerilimi yatıştırmak için bölgede bulunan Ferhat Encü ve bir grup gazeteciyle durumu incelemek için Şirit Yaylası’na gittik. İçinde bulunduğumuz araçta Encü’nün yanı sıra DİHA muhabileri Özgür Aksoy ve Faruk Encü ile gazeteciler İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani de vardı. Yolda karşılaştığımız bir grup asker herhangi bir uyarı yapılmaksızın araca gaz bombası attı ve havaya doğru ateş açtı.

Bu sırada gazeteci olduğumuzu söyleyerek araçtan indiğimizde askerler tarafından tartaklandık ve silahla tehdit edildik. Olayın büyümesi üzerine araçtan inen Encü, Şırnak milletvekili olduğunu söylemesine rağmen askerler tarafından tartaklandı. Encü’nün yakasından tutan askerler, itekleyerek onu çembere aldı. Askerler, Encü’ye “Burada devlet biziz. Ne milletvekili? Biz devletin onurunu temsil ediyoruz. Siz teröristsiniz, eşkiyasınız, bize saldırmak için arabadan indiniz”diyerek hakaret etti. Araya girmeye çalışan gazetecilere de hakaret etmeyi sürdüren askerler, “Burada devlet yok, diye yazıyordunuz, işte devlet biziz” diyerek makinelerimizi alıp kırmakla ve araca binmezsek vurmakla tehdit etti.'

'Sorumlular açığa alınmalıdır'

HDP'nin yazılı olarak yaptığı açıklamada Encü'ye yapıldığı belirtilen saldırı ile ilgili 'Şırnak Vekilimiz Sayın Ferhat Encü Roboski'de yaşanan sorunları çözmek amacıyla orada bulunmaktaydı. Köylülerin yayladan inmesine yardımcı olmuştur. Köye yaklaşıldığı sırada köylülerle birlikte içinde bulunduğu araca gaz bombası atılmıştır. Araçtan inen vekilimize ateş açılmış, kurşunlar başının üzerinden geçmiş, araç taranmıştır. Konuşmak için askerlerin yanına giden vekilimiz kendisini tanıtmasına rağmen hakarete maruz kalmıştır. 

Burada vekilliğinin geçmediğini dile getiren 'yasa tanımaz güvenlik güçleri' sözlü hakaret ve tacizin yanı sıra vekilimizi darp da ederek saldırılarını sürdürmüş, bununla da yetinmeyerek kulağına yakın bir mesafeden ateş ederek gözdağı vermek istemişlerdir. Kafasına darbe alan Sayın Encü askerlere ısrarla yasaları hatırlatmasına karşılık güvenlik güçlerinin saldırıları devam etmiştir' ifadeleri kullanıldı.

Saldırının kabul edilemez olduğu kaydedilen açıklamada 'Bu saldırıyı gerçekleştiren güvenlik görevlileri hakkında yasaların öngördüğü işlemlerin bir an önce başlatılması için TBMM Başkanını, İç İşleri Bakanını, Milli Savunma Bakanını, Şırnak Valisini ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcısını göreve çağırıyoruz. Saldırılara bir an önce son verilerek Roboski'de yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalı, bölgede suç işleyen güvenlik görevlileri hakkında hızla soruşturma başlatılmalı ve bu sorumlular açığa alınmalıdır' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP tarafından konu ile ilgili yapılan basın açıklaması, şöyle: '7 Temmuz günü Roboski halkına yönelik saldırılara bir yenisi daha eklenmiştir. 4 aydır adeta abluka altında yaşayan Roboski'liler sürekli askeri operasyonlara, saldırılara maruz kalmaktadırlar. 28 Aralık 2011 saldırısında yitirilen 34 insanın hesabını sormak, suçluların yargılanmasını sağlamak yönünde atılan herhangi bir adım olmamasına karşılık, Roboski halkına yönelik saldırılar sürmekte. Bu saldırılar halkın canına olduğu kadar malına ve hayvanlarına yönelik olarak da sürmekte dünyada eşine az rastlanır hayvan öldürme sahneler yaşanmaktadır. Bu saldırıların amacı 28 Aralık 2011'i unutturmak, hesap sorulmasını engellemektir. Bu nedenle Roboski halkının köyü terk etmesi istenmekte, köyü terk etmek istemeyen ve direnen halka yönelik saldırılar da her geçen gün artmaktadır.

Son 10 gündür süren ve şiddetli bir şekilde devam eden saldırılar boyunca birçok yurttaşımız yaralanmıştır. Bunların içinde İsa Öncü karnından vurulmuş ve ameliyat olmuştur. Yaşları 12 - 15 arasında olan 4 çocuk gözaltına alınmıştır. Sürekli taciz ateşi altında olan halkımızın evleri ve katırları taranmaktadır. Hayati tehlike altında yaşayan halkımıza yönelik bu saldırılar defalarca gündeme getirilmesine, basında yer almasına karşılık hiçbir soruşturma açılmamış, orada bulunan güvenlik görevlileri hakkında bir işlem yapılmamıştır. Sorumluların sorumsuz davranışı Roboski'de terör estiren güvenlik güçlerini daha da cesaretlendirmiştir.

7 Temmuz günü Şırnak Vekilimiz Sayın Ferhat Encü Roboski'de yaşanan sorunları çözmek amacıyla orada bulunmaktaydı. Köylülerin yayladan inmesine yardımcı olmuştur. Köye yaklaşıldığı sırada köylülerle birlikte içinde bulunduğu araca gaz bombası atılmıştır. Araçtan inen vekilimize ateş açılmış, kurşunlar başının üzerinden geçmiş, araç taranmıştır. Konuşmak için askerlerin yanına giden vekilimiz kendisini tanıtmasına rağmen hakarete maruz kalmıştır. Burada vekilliğinin geçmediğini dile getiren 'yasa tanımaz güvenlik güçleri' sözlü hakaret ve tacizin yanı sıra vekilimizi darp da ederek saldırılarını sürdürmüş, bununla da yetinmeyerek kulağına yakın bir mesafeden ateş ederek gözdağı vermek istemişlerdir. Kafasına darbe alan Sayın Encü askerlere ısrarla yasaları hatırlatmasına karşılık güvenlik güçlerinin saldırıları devam etmiştir.

Roboski halkına yönelik bu saldırılar ve dün Şırnak vekili Sayın Ferhat Encü'ye yönelik saldırı kabul edilemez. Bu saldırıyı gerçekleştiren güvenlik görevlileri hakkında yasaların öngördüğü işlemlerin bir an önce başlatılması için TBMM Başkanını, İç İşleri Bakanını, Milli Savunma Bakanını, Şırnak Valisini ve Şırnak Cumhuriyet Başsavcısını göreve çağırıyoruz. Dün vekilimize yönelik bu saldırı tüm vekillere, vekili olduğumuz halkımıza ve hepsinden önemlisi yıllardır yaşam mücadelesi veren ve 28 Aralık 2011 katliamının acısıyla yaşamak zorunda bırakılan Roboski halkına yöneliktir. 

Saldırılara bir an önce son verilerek Roboski'de yaşayan halkımızın can ve mal güvenliği acilen sağlanmalı, bölgede suç işleyen güvenlik görevlileri hakkında hızla soruşturma başlatılmalı ve bu sorumlular açığa alınmalıdır. Roboski halkı yalnız değildir. Roboski katliamının hesabını sormaya, sorumlularının yargı önüne çıkarılması için çalışmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0