Görüş Bildir
Haberler
Red Bull Canlı Sahne'nin İlk Konuğu MFÖ Hakkında Hatırlamakta Fayda Olacak 10 Şey

Red Bull Canlı Sahne'nin İlk Konuğu MFÖ Hakkında Hatırlamakta Fayda Olacak 10 Şey

Persephone
21.08.2017 - 14:36

Sevdiğiniz sanatçıları evinizin salonundaymışçasına izleyebileceğiniz bir konser serisi olan Red Bull Canlı Sahne, 7 Eylül’de MFÖ konseri ile başlıyor. Saat 21.00’de http://www.redbull.com/canlisahne 'yi tıklamadanönce efsane grup ile ilgili hatırlamakta fayda olabilecek şeyleri derledik.

1. Grubun sevilen şarkısı Sarı Laleler’de bahsedilen Çiçek Pazarı Amsterdam’daki Çiçek Pazarı'dır

Grubun 2006 yılındaki AGU albümünün çıkış parçası olan Sarı Laleler, Mazhar Alanson tarafından eşi Bircik Suden’e yazılmıştı. Şarkıda geçen “çiçek pazarı” ise Amsterdam’da bulunan içinde envai çeşit çiçeklerin satıldığı pazar..

2. Grubun temelleri 1966 yılında atılmıştır.

1966 yılında Fuat Güner’in elindeki Beatles albümünü gören Mazhar Alanson’un albümü beraber dinleyelim mi demesi üzerine MFÖ’nün ilk adımları atılmıştır. Özkan Uğur ekibe sonradan dahil olmuştur. Grubun MFÖ adı ile kurulması ise 1971 yılına rastlıyor.

3. Eurovision’a iki kez katıldılar.

Şu sıralar Türkiye’nin tekrar katılıp katılmayacağı konuşuladursun; MFÖ 1985 ve 1988 yıllarında düzenlenen Eurovision Yarışması’na katılmıştır. 1985 yılında Diday Diday Day isimli şarkılarıyla 19 ülke arasında 14’üncü olan MFÖ, 1988 yılında Sufi’yi seslendirdiği yarışmada 21 ülke arasında 15’inci olmuştur.

4. MFÖ adını Eurovision Yarışması’ndaki sunucu sayesinde almışlardır.

Grup, 1985 yılında düzenlenen Eurovision’da sunucunun Mazhar Fuat Ozkan isimlerini okuyamaması ve “MFO” demesi ile bu kısaltmayı almıştır.

5. Özkan Uğur gruba katılmadan hemen önce Mazhar ve Fuat Barış Manço ile "Kaygısızlar" isminde bir grup kurmuşlardır.

5. Özkan Uğur gruba katılmadan hemen önce Mazhar ve Fuat Barış Manço ile "Kaygısızlar" isminde bir grup kurmuşlardır.

6. “Heyecanlılar” şarkısının klibi Türkiye’nin ilk klibidir.

Şarkı ve albümleriyle Türk müzik piyasasına olduğu kadar klip sektörüne de yenilikler kazandıran MFÖ’nün Heyecanlılar klibi Türkiye’nin ilk video klip çalışması olarak kabul edilmektedir. Muhteşem üçlü ayrıca Türkiye’de ilk defa Vak The Rock albümleri için bir animasyon klibi çektiler.

7. Eurovision'a katıldıklarında dönemin en ünlü gruplarından olan Abba'yla birlikte yarışmışlardır.

8. Ali Desidero, ilk Türk rap şarkısı olarak bilinmektedir.

Grubun efsaneleşen şarkılarından Ali Desidero, dünyada o sıralar gitgide popüler hale gelen rap müziğin Türkiye’deki ilk örneği olarak bilinir.

9. Sonrasında ise Mazhar Alanson'la tanışmalarının ardından gruba Ayhan Sicimoğlu ve Galip Boransu'yu da dahil ederek İpucu Beşlisi'ni kurdular.

10. Yıl 2017 ve biz hayatımızın en acılı aşk acılarına ve güzel aşklarına yakışan tüm şarkı sözlerini albümlerinde bulmaya devam ediyoruz.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yiito otiiy

tamam bu bilgiler dogrudur grubun tarihini yansitir, siz de arastirarak ayni bilgilere ulasabilirsiniz ama bu icerigi "vibio"dan alinti yapmadiginiza pek ina... Devamını Gör

Gizem Yenikler

Ele Güne Karşı,ne çok çalardı,eski Beyoğlu,günlerinde. Eğlenirdim.