Görüş Bildir
Haberler
Ramazan'ın Son 10 Gün Zikri ve Tesbihi Nedir? Ramazan Ayının Son 10 Günü Nasıl Geçirilmeli?

Ramazan'ın Son 10 Gün Zikri ve Tesbihi Nedir? Ramazan Ayının Son 10 Günü Nasıl Geçirilmeli?

Ramazan ayı 23 Mart Perşembe itibarıyla başladı. Bu yıl Ramazan ayının son 10 gününü de idrak etmeye başladık. Ramazan ayında farz ibadet olan orucun yanısıra birçok ibadet de yerine getiriliyor. Dua kapılarının açık olduğu Ramazan ayında eller semaya kalkıyor, tövbe ediliyor. Özellikle Ramazan'ın son 10 gününün daha faziletli olduğuna inanılıyor. Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi de Ramazan'ın son 10 günü içerisinde bulunuyor. Peki Ramazan'ın son 10 günü zikirleri ve tespihleri nelerdir? Ramazan'ın son 10 gününde hangi ibadetler yapılır?

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ramazan'ın Son 10 Gün Zikri Nedir?

Ramazan'ın Son 10 Gün Zikri Nedir?

Ramazan ayının son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyenler, farz ibadetler olan oruçlarını ve namazlarını eda edebilirler. Bunun yanısıra Ramazan'da Kur'an-ı Kerim okumak ve bol bol dua etmek de oldukça faziletli kabul edilir. Ramazan ayında ayrıca gün gün çekilebilecek bazı zikirler bulunur. Bu zikirler Ramazan'ın ilk 10 günü, ortası ve son 10 gününde farklılık gösterir.

  • Ramazan ayının son 10 günü zikri 'Ya Atikarrikab' zikridir. Bu zikir 'Ey iyileri koruyan' anlamına gelir. Bu zikir günde 100 defa olmak üzere çekilebilir.

Ramazan'ın Son 10 Günü Neden Önemlidir?

Ramazan'ın Son 10 Günü Neden Önemlidir?

Peygamber efendimiz, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni idrak edebilmek için Ramazan'ın son 10 gününü ibadetlerle geçirmiştir. Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Bu yüzden Müslümanların da Peygamberlerini örnek almaları ve Kadir gecesi başta olmak üzere, Ramazan'ın son 10 gününün dolu dolu geçirilmesi tavsiye edilir. 

Peygamber Efendimiz aynı zamanda Ramazan'ın son 10 gününü itikafa girerek geçirmiştir. Peygamberimiz, itikafa girerek dünyalıklardan uzaklaşmış, kendisini ibadete vermiştir. İtikaf, müslümanlar için sünnet olarak kabul edilmiştir.

Ramazan'ın Son 10 Gününde Yapılacak İbadetler

Ramazan'ın Son 10 Gününde Yapılacak İbadetler

Ramazan'ın son 10 gününde orucun yanısıra bazı ibadetlere de önem verilmelidir. Namaz, hem dinin direği olarak kabul edilir hem de Ramazan'da faziletinin arttığı düşünülür. Bu sebeple müslümanların farz namazlarının yanısıra sünnet ve nafile namazlarını eda etmeleri de tavsiye edilmiştir. 

Ramazan'ın önemli hususlarından birisi de Kur'an-ı Kerim'dir. Ramazan ayında mukabele eşliğinde Kur'an'ın hatmedilmesi sünnettir. Ramazan'da okunan hatimlerin duası da son 10 gün içerisinde veya Arefe günü yapılabilir. 

Ramazan'ın son 10 gününde öne çıkan bir diğer ibadet de zikir ve tespihtir. Müslümanlar Ramazan ayında Allah'a ellerini açıp, tövbe dilenebilirler. Ramazan, mağfiret yani Allah tarafından bağışlanma ayı olarak kabul edilir.

Ramazan Ayının Son 10 Gününde İtikafa Girmek Ne Demektir?

Ramazan Ayının Son 10 Gününde İtikafa Girmek Ne Demektir?

İtikaf'ın kelime anlamı olarak 'kendini bir konuya verme, bağlanma' ve 'dünya işlerinden vazgeçip bir yere kapanma' anlamlarına gelir. Dini terim olarak incelendiğinde ise, akıl sağlığı yerine ve ergenlik çağına giren müslümanların beş vakit namaz kılanan bir mescitte/camiide ibadette bulunması ve Allah'a yakınlık elde etmek için bir süre orada bulunması anlamına gelir. 

Peygamber efendimiz, imkanı dahilinde Ramazan ayının son 10 gününde tüm gece ve gündüzlerinde itikâfa girmeyi sünnet haline getirmiştir. İtikafa giren kişiler, itikafa girdikleri yerde karşılayabilecekleri zaruri ihtiyaçlarını karşılarlar. Bazı zorunlu haller dışında ise bulunduğu yerden çıkan kişi, itikafını bozmuş sayılır.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın