Görüş Bildir
Haberler
Radyasyon Hakkında Bilinen 15 Yanlış

etiket Radyasyon Hakkında Bilinen 15 Yanlış

Borgen
09.05.2016 - 10:23

Radyasyon kelimesi sıklıkla radyoaktivite yerine kullanıldığı için her türlüsünün, her şartta zararlı olduğu ve başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa sebep olduğu kanısı yaygın. Evrendeki en temel enerji biçimi olan radyasyon aslında bulunduğumuz her ortamda, her an mevcut. Dalga ile yayılan bu enerji paketlerinden kaçışınız mümkün değil! Radyasyon yaydığı için insanlar tarafından tehlikeli ilan edilmeyen elektronik eşya neredeyse yok gibi. Aynı şekilde radyasyondan kurtulmak için de türlü öneriler dilden dile dolaşıyor. Radyasyon günlük hayatımızda bize oldukça yardımcı olduğu gibi bazı durumlarda öldürüp, bazen de süründürebiliyor. Radyoaktif bir örümcek tarafından ısırılmak sizi süper kahraman yapabileceği gibi, radyasyon sıklıkla hiçbir etki yaratmadan yanınızdan geçip gider. Asıl mesele ise mevzubahis radyasyonun iyonize edici olup olmamasıdır. Bu sebeple radyasyon hakkında sıklıkla yanlış bilinenlere bakmakta fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Radyasyon her yerde derken şaka yapmıyorduk. Tepenizdeki ampulden yayılan ışık da aslında bir çeşit radyasyondur.

2- Radyo dinlerken, tv izlerken, evinizde kaloriferiniz sayesinde ısınırken ve hatta mangal yaparken bile radyasyona maruz kalıyorsunuz.

3- Mikrodalga fırınlar radyasyon bakımında zararlı değildir. Bu sebeple mikrodalga kullanmıyorsanız radyo da dinlememelisiniz zira yaydıkları ışınlar aynı gruptan.

4- Cep telefonlarının yaydığı radyasyonun kansere sebep olduğu hiçbir araştırma tarafından kanıtlanamamıştır.

5- Yapılan çalışmalar cep telefonlarının piyasa çıkmasından sonra beyin tümörlerinin sayısında herhangi bir artış olmadığını göstermektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6- Çevremizde aletlerin yaydıkları radyasyon birikerek zararlı hale gelmez. Fizik bunu 100 seneden uzun bir süre önce kanıtladı.

7- Televizyon kumandaları kızılötesi radyasyon yayarlar ve yaydıkları frekans mikrodalga fırınlardan da cep telefonlarından da fazladır. Ancak bu zararlı oldukları anlamına gelmez.

8- Ormanda ısınmak için ateş yaktığınızda da radyasyon ortaya çıkar. O sebeple herhangi bir şey için radyasyon yayıyormuş demek anlamlı değildir.

9- Akciğer röntgeni çektirdiğinizde maruz kaldığınız radyasyon miktarı 6 saatlik bir uçak yolculuğunda maruz kaldığınızın yaklaşık yarısı kadardır.

10- Radyasyon elbette kansere sebep olabilir. Morötesi ve X ışını gibi ışınların kanserojen olması, radyasyon yaymalarından değil yüksek frekans, dalga boyu ve enerjiye sahip olmalarındandır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11- Solaryum cihazları senelerce zararsız olarak pazarlanmış olsalar da uzun seneler düzenli olarak solaryuma giden insanların cilt kanserine yakalanma oranı diğerlerine göre %75 daha fazladır.

12- Kaktüslerin radyasyonu kendisine çekip emdiği koca bir yalandan ibarettir. Radyasonun bu şekilde emilmesi mümkün değildir.

13- Avm’lerin, havalimanlarının girişlerinde bulunan güvenlik kapıları metal dedektörleridir, radyasyon yaymazlar.

14- Her musibeti yoğurt ile savacağını düşünen halkımız sizi yanıltmasın, yoğurt yemek sizi radyasyondan korumaz.

15- Radyasyon kaynağından uzaklaşıldıkça şiddeti azalır. Dolayısıyla tehlikeli boyuttaki radyasyondan "koşarak kaçmak" ilk anda yapılacak en mantıklı şeydir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
688
129
90
69
43
25
24
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın