Görüş Bildir
Haberler
Puslu Kıtalar Atlasını Sevenlerin Mutlaka Okuması Gereken 10 Tarihi Roman

Puslu Kıtalar Atlasını Sevenlerin Mutlaka Okuması Gereken 10 Tarihi Roman

Selluka
11.10.2022 - 17:36

Her okuyucu, kitapların hayat değiştirecek şeyler olduklarını mutlaka bilir. Yaşamış olduğumuz toprakların kıymetini bilmek ve daha ileriye gidebilmek adına tarihimizde yaşana zorluklar, atalarımızın nasıl süreçlerden geçerken bu günlere geldiklerini bilmemizde fayda var.

Bu içeriğimizde tarih severlerin mutlaka okuması gereken 10 kitabı sizler için derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hüseyin Nihal Atsız – Deli Kurt

1. Hüseyin Nihal Atsız – Deli Kurt

1958 yılında yayımlanan Deli Kurt romanı, kendine has tarzı olan Hüseyin Nihal Atsız’ın en çok okunan kitaplarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Osmanlı’nın meşhur taht kavları hakkında kesitlerin yer aldığı romanda ayrıca güzel bir aşk hikayesi de yer almaktadır. Tarihin tozlu sayfalarına yapılan yolculukta, dönemin içinde yaşadığınızı hissedeceksiniz. Bunun yanı sıra yazarın üslup ve kelimeleri konuşturma şeklide bir film sahnesi izliyormuş gibi gözünüzde canlanacak.

2. Kemal Tahir – Devlet Ana

2. Kemal Tahir – Devlet Ana

Devlet Ana', Osmanlı Devleti kurulmadan önceki Anadolu'nun görünümünü ve Anadolu insanının özlemlerini anlatırken, onların güçlü, güvenli, adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacı da açığa çıkarmaktadır.

3. Tarık Buğra – Osmancık

3. Tarık Buğra – Osmancık

Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Tarık Buğra’nın Osmancık kitabı 1973 yılında yayınlamıştır. Osmanlı Devletinin kuruluşunun anlatıldığı kitap, Osman Gazi’nin dedesinden aldığı öğüt ile başlamakta. Tarihe ışık tutan ve bilinmeyenleri öğrenmemizi sağlayan eser, tarih meraklıları tarafından kesinlikle okunmalıdır. Kitabın içerisinde dostluk, aşk, din ve vatan gibi kavramlar yer almakta.

4. Şah Sultan - İskender Pala

4. Şah Sultan - İskender Pala

Tutku…

Güzellik…

Aşk ve savaş. Sadece gönüllerin değil alınların, kemiklerin ve gözlerin alev alev yandığı savaş.

Kahramanlarını, Yavuz Sultan Selim’i de Şah İsmail’i de tarihin merdivenlerinde bir basamak aşağı indiren bir basamak yukarı çıkaran savaş.

Çaldıran...

Şimdi Çaldıran ne 500 yıl geride ne 500 yıl ileride.

Savaş tasında büyücünün gördüğü neydi?

Kızılbaşlık!

Sünnilik!

İktidar hırsı.

5. Oruç Barbaros Sultan - Dursun Saral

5. Oruç Barbaros Sultan - Dursun Saral

Denizciliğe heves ettiler, tayfa oldular. Azmettiler, çalıştılar, teknenin sahibi oldular. Oruçla Hızır'la birleşip, deryalara açılıp, yeni yerler ve insanlar tanımak istediler. Reislik hevesine kapılıp reisliklerinden oldular. Köyleri, evleri, kaleleri yağmalandı, sevdikleri şehit edildi, sabrettiler. Yine denize açılıp kendi işlerinde olmayı dilediler ama hapsedildiler. Rablerine yalvarıp kendi kurtuluşları ve cümle İslâm'ın ferahı için yakardılar, kurtuluşa nail oldular. Zaman geldi, sultanlara bey oldular, kâfirlere karşı Müslümanların yardımına koştular. Yaralandılar, uzuvlarını kaybettiler ancak asla yılmadılar, İslâm için cihattan geri durmadılar. Gün geldi ihanete uğradılar ama her durumda tevekkül ettiler. Çalıştılar, cihat ettiler, ihsanda bulundular ve kendi mülklerini edinip, üzerinde sultan oldular. Zevkusefaya düşüp Allah yolunda cenk etmekten yüz çevirmediler. Türk adını Mağrip diyarından tüm cihana duyurdular. Belki peşlerinde kabir bırakamadılar ama övünülecek şanlı bir tarihi miras bıraktılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Doğu'nun Limanları - Amin Maalouf

6. Doğu'nun Limanları - Amin Maalouf

'Adana'da ayaklanmalar olmuştu. Kalabalık, Ermeni mahallesini yağmalamıştı. Altı yıl sonra çok daha büyük çapta olacakların provası gibi bir şeydi. Ama bu bile dehşetti. Yüzlerce ölü. Belki de binlerce.' Can çekişen Osmanlı İmparatorluğu ve Beyrut ile Fransa arasında yaşamı sürüklenen İsyan. 'Doğunun Limanları' bu yüzyılın başını, bir insanın trajik tarihinin içinden anlatıyor.

7. A’mâk-ı Hayal – Filibeli Ahmet Hilmi

7. A’mâk-ı Hayal – Filibeli Ahmet Hilmi

Türk edebiyatının ilk felsefi ve gerçeküstü romanı kabul edilen A’mâk-ı Hayal, Filibeli Ahmet Hilmi’nin felsefi ve tasavvufi görüşlerini içermektedir. Romanın kahramanı Raci, içindeki şüphe ejderhasını susturmak ve mutlak hakikate ulaşmak için mezarlıkta karşılaştığı Aynalı Baba’nın yardımıyla manevi seyahatlere çıkar. Raci bu seyahatlerinde hedefine ulaşmak için Buda’yla

Hiçlik Zirvesi’ne, Yunan tanrılarının bulunduğu Olimpos Dağı’na, Hürmüz ile Ehrimen’in savaş meydanına, Simurg’un sırtında Merih gezegenine, Kaf Dağı’na ve daha birçok yere gider.

Raci hakikatin peşinde nice âlemde, boyut ve mekânda dolaşırken biz okurlara Ahmet Hilmi’nin Doğu ve Batı felsefesi, tasavvuf, mitoloji, dinler tarihi üzerine kurduğu bu gerçeküstü romanı izlemek düşüyor -şaşkınlıkla, merakla ve zevkle…

8. Kabil - Jose Saramago

8. Kabil - Jose Saramago

José Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor.

Âdem ile Havva’nın oğlu, kardeş katili, “sürgün ve gezgin” Kabil’le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit’in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekân kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru.

9. Efrasiyab'ın Hikayeleri - İhsan Oktay Anar

9. Efrasiyab'ın Hikayeleri - İhsan Oktay Anar

Çok uzak zamanlarda değil, günümüzün otuz, bilemediniz elli yıl öncesinde, üstelik hep 'ülkemizde' geçiyor Efrâsiyâb'ın Hikâyeleri. Ancak... Sanki o zamanlardan ve o mekânlardan değil de, başka zaman ve mekânlardan, hatta başka dillerden aşina olduğumuz hikâyeler... Yani, Puslu Kıtalar Atlası'nı ve Kitab-ül Hiyel'i okumuş olanların tahmin edebilecekleri gibi, üzerine söz söylemesi zor, 'içine dalması' keyif verici kitaplardan: Estetik'le oyun'un, mizah'la felsefe'nin bir edebî buluşması...

10. Suskunlar - İhsan Oktay Anar

10. Suskunlar - İhsan Oktay Anar

Eflâtun rengi hayaller kuran bir “suskun”un sözleridir, bu roman. İşittiğini gören, gördüğünü dinleyen, dinlediğini sessizliğin büyüsüyle sırlayan ve tüm bunların görkemini hikâye eden bir adamın alçakgönüllü dünyasına misafir olacaksınız, satırlar akıp giderken. O ise, muzip bir tebessümle size eşlik edecek, sessizce... Sayfaları birer birer tüketirken, benzersiz erguvanî düşlerin “gerçekliği”nde semâ edeceksiniz ve bu düşlerden âdeta başınız dönecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın