Görüş Bildir
Haberler
Psikologlara Göre Boşanmaların ve Ayrılıkların Göstergesi Olan 4 Temel Davranış

Psikologlara Göre Boşanmaların ve Ayrılıkların Göstergesi Olan 4 Temel Davranış

Rinascita
26.03.2017 - 03:23

En hararetli tartışmanın ortasında bile karşınızdaki kenara çekilip, mesaj atmaya mı başlıyor? Eğer cevabınız 'evet' ise ve bu durum son zamanlarda sürekli oluyorsa, umarız karşınızdaki kişi sizin için çok önemli değildir. Bright Side'dan sizler için derlediğimiz içeriğimizde, sonu boşanma ve ayrılıkla bitmesi olası ilişkilerde yaşanan sorunları derledik.

Kaynak: https://brightside.me/inspiration-psy...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Karşınızdaki kişi en sıkıntılı zamanınızda bile kendini sizden soyutluyor ve telefona mı sarılıyor? Bu davranış, Washington Üniversitesi psikologu ve Gottman Enstitüsü kurucusu John Gottman tarafından evli çiftlerin bir sorunu olduğunu gösteren dört reaksiyondan biri olarak tanımlandı. 

Bunların yanı sıra kibir, eleştiri ve koruyuculuk da problemi yansıtan maddeler arasında yer alıyor. Bu tarz davranışların 15 dakikalık bir konuşma içerisinde ne sıklıkla ve kaç kez yaşandığı da önem taşıyor. Araştırmalara göre, hangi evliliklerin boşanma ile sonuçlanacağı hakkında oranlara dayanan varsayımlar ortaya çıkıyor. 

Psikologlar ilişki memnuniyeti ve kaç kere ayrılıkla ilgili düşündükleri üzerine sorular eklediğinde, evliliklerin %93'ünün boşanma ile sonuçlanabileceğini tahmin ediyorlar. 79 çift üzerinde yapılan 14 yıllık çalışma boyunca 21 çift boşandı. 

2002 yılında başlayan bu çalışmalarda ilk etapta boşanmayı belirli negatif davranışlarla özdeşleştirdiler. 373 yeni evli çiftle yapılan son araştırmada, evliliğin ilk yılında çiftlerin birbirine bağırdığı, birbirlerine karşı kibirli davrandıkları, konuşulan konuyu kapattıkları görüldü. Bunlar da negatif davranışlar arasında yer alıyor.  

Peki bu davranışlar genel manada nelerdir?

1. Kibir

1. Kibir

Belirtiler: Çiftlerden biri diğeriyle kalabalık veya yalnız fark etmeksizin dalga geçer, kasıtlı olarak aşağılayıcı takma adlar kullanır, fikirlerine kesinlikle değer vermez. İşin açığı partnerlerine kıymet vermiyorlar ve kendilerini onlardan daha değerli hissediyorlar. 

Nasıl düzeltilir: Alay konusu olan kişinin yerine kendinizi koyun ve olayı bir de onların bakış açılarından görmeye çalışın. Sonrasında ise onlarla her dalga geçmek istediğinizde, onları aslında ne kadar sevdiğinizi kendinize hatırlatın.

2. Eleştiri

2. Eleştiri

Belirtileri: Çiftlerden biri karşı tarafın yaptığı her hatada sinirlenir, hatta geçmişten bazı olayları gündeme getirir. Sonuç olarak yalnızca yapılan hatayı eleştirmez, bunun yanı sıra karşıdaki kişinin kişiliğini eleştirir. Bu tarz durumlar da genelde 'Sen her zaman her şeyi yanlış yapıyorsun.' şeklinde sonuçlanır. 

Nasıl düzeltilir: Konuşmalarda agresif bir ses tonu kullanma ve küçük bir problemi çok daha büyük bir problem haline getirme. Eğer karşındakine bir sonraki sefere bir şeyleri daha farklı yapmasını söylersen, hatta daha da iyisi bunu herhangi bir durumla bağdaştırmadan, çok da önem vermeden söylersen sonuç daha iyi olacaktır.

3. Korumacı, savunmacı davranış

3. Korumacı, savunmacı davranış

Belirtiler: Çiftlerden biri eğer bir şeyi yanlış yaptığını düşünür ve tartışmadan kaçınmak isterse, hemen kendilerini agresif bir şekilde savunmaya geçerler. Bu durumda genelde 'Aslında ben bunu yapmazdım.', 'Bu benim hatam değil.' gibi cümleler duyarsınız. Sonuç olarak, diğer taraf da keskin cevaplar verdiğinde, iki taraf da birbirine acı verir, kin güder.

Nasıl düzeltilir: Bu durumlarda davranışlarının sorumluluğunu almak ve doğru bir zamanda özür dilemek en kolayıdır. Böylece amaçsız tartışmalarla çok fazla zaman harcamamış olursun ve bu zamanı çok daha keyifli şeylere değerlendirirsin.

4. Çatışmalardan kaçınmak

4. Çatışmalardan kaçınmak

Belirtiler: Bir fırtınanın yaklaştığı hissedildiğinde insanlar herhangi bir duygu olmadan, kinci bir şekilde keskin cevaplar verirler. Yani, partnerlerini mümkün olan bütün şekillerde görmezden gelirler. 

Nasıl düzeltilir: Kaçmayın veya duygularınızla yalnız kalmayın. Sorunu barışçıl bir şekilde çözmeye çalışın çünkü eğer bunu yapmazsanız, ileride çok daha büyük bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
31
12
12
12
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın