Görüş Bildir
Haberler
Prof.Dr. Naci Görür: 6.4 Varsayımı Bilimsel Değil, Yalnız Marmara'da Gerilim Artıyor

Prof.Dr. Naci Görür: 6.4 Varsayımı Bilimsel Değil, Yalnız Marmara'da Gerilim Artıyor

Abdullah Demir
26.07.2022 - 13:56 Son Güncelleme: 26.07.2022 - 19:12

Balıkesir Gönen’de meydana gelen 4,6’lık depremin Marmara bölgesindeki ne anlattığını ve 6,4’lük bir depremi işaret edip etmediğini Prof. Dr. Naci Görür’e sorduk.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio’ya konuşan Prof. Dr. Naci Görür’e ‘Gönen’deki 4,6’lık deprem, 6,4’lük depremin ayak sesleri' iddialarını sorduk. Prof. Dr. Naci Görür, “Bu denir mi bilimsel değil” diye yanıt verdi.

"4,6’lık depremin 6,4’ü işaret eder' denemez, bilimsel bir yanı yok. Aklı başında değil"

"4,6’lık depremin 6,4’ü işaret eder' denemez, bilimsel bir yanı yok. Aklı başında değil"

Prof. Dr. Naci Görür, “Bu deprem bir depremi tetikler denemez. Bilimsel bir yanı yok. Bilimde hiç kimse depremin yerini zamanını tam kesin olarak bilemez. Bir takım öngörüler olabilir. Bir takım olaylar olabilir denebilir. Rakamla konuşmak anlamsız. Biz ancak bir iletişimden bahsedebiliriz. Bunu bir depremi tetikleyeceğini söylemek aklı başında değildir” dedi.

"Fay hatları arasında bir etkileşim bir iletişim var"

"Fay hatları arasında bir etkileşim bir iletişim var"

“Gönen depremi ile İstanbul’da beklenen deprem arasında bir bağ kurulabilir mi?” sorumuzu ise Prof. Dr. Naci Görür şöyle cevapladı:

Gönen mıntıkasında olan son deprem bu kuzey anadolu fayının güney kolunda oldu. Biz depremi marmara bölgesinde bekliyoruz. 

Depremi üretecek fay hattının da kuzey hattı olduğunu düşünüyoruz. Bu deprem ise güney kolu üzerinde oldu. 

Bunlar arasında bir etkileşim bir iletişim var. Aynı fay sisteminin kolları biri kuzey kolu - deprem orada olacaktır- biri güney kolu.

Marmara bölgesi sürekli bir gerilim altında, sürekli bir enerji birikim var. “Deprem sadece kuzey kolunda olacak ve sadece Marmara'nın kuzeyi etkilenir” gibi düşünmemek lazım. Güney alanı da geriliyor. Beklediğimiz deprem güneyi de etkileyecektir. Güney kolunun bir kısmı da kırılabilir.

"Gerilim artıyor, çıtırdılar oluyor"

"Gerilim artıyor, çıtırdılar oluyor"

Fay hatları arasında nasıl bir iletişim bulunduğunu sorduğumuzda ise Prof. Dr. Görür şunları söyledi:

Eline bir tahta çubuk aldın iki ucundan kıvırmaya başladın. Bu belli bir noktadan çatlamaya başlar. Marmara bölgesinde gerilim altında. Bir yerlerden çıtırdılar oluyor. Marmara bölgesinde olacağını düşündüğümüz işin sonu. Bölge gerildiği için böyle depremler olduğunda gerilmenin arttığından dolayı olduğunu düşünüyoruz. Bu deprem çok küçük de olsa gerilimi boşaltır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
17
8
6
5
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Germe bizi be Hocam. Takdiri ilahi der geçeriz işte. Kentsel dönüşüm lazım. 😎