Görüş Bildir
Haberler
Pelin Vardarlıer Yazio: İdeal Özgeçmiş Nasıl Olmalı?

etiket Pelin Vardarlıer Yazio: İdeal Özgeçmiş Nasıl Olmalı?

Doç. Dr. Pelin Vardarlıer
16.06.2022 - 21:11 Son Güncelleme: 16.06.2022 - 21:51

Özgeçmiş hazırlamak artık daha kolay peki ya ideal özgeçmiş nasıl olmalı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mülakatlarda kendinizi iyi ifade etmeniz çok önemli ancak mülakata çağırılabilmeniz için ise iyi bir özgeçmiş hazırlamanız gerekli.

Mülakatlarda kendinizi iyi ifade etmeniz çok önemli ancak mülakata çağırılabilmeniz için ise iyi bir özgeçmiş hazırlamanız gerekli.

Mülakat bir amaç ise, özgeçmiş mülakata çağırılmanız için bir araç.. Kişilerin kariyer planlamaları ve iş görüşmeleri için hazırlamış oldukları özgeçmişler iş bulmak, terfi etmek ve rakiplerinden sıyrılmak için önemli.. Aynı zamanda iyi bir özgeçmiş, işe alınma ihtimalinizi arttırabiliyor. O zaman özgeçmişlerimizi birlikte tekrar gözden geçirelim.

Öncelikle bu konuda size yardımcı olacak ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

Eskide özgeçmiş hazırlamak için internetten kariyer sitelerinin hazır şablonlarından sıklıkla yararlanır, firmalara başvuru esnasında hazır şablonlar adaylar tarafından kullanılırdı. Gerçi hala daha geleneksel yöntemlerle özgeçmişlerini insan kaynakları portalları tarafından oluşturulan cv formatı üzerinden yapanlar var. Nitekim, işe alım sürecinde bir rekabet söz konusu ise mülakata çağırılmanız için daha profesyonel yaklaşım sergilemek önemli. Özellikle iş görüşmesi için ilk izlenim kişinin özgeçmişi ile oluşuyorsa bu konu iş arayışında olanlar için daha da önemli diyebiliriz.

Öncelikle özgeçmiş hazırlama imkanı sağlayan ücretsiz yararlanabileceğiniz internet sitelerini ele alalım..

Öncelikle özgeçmiş hazırlama imkanı sağlayan ücretsiz yararlanabileceğiniz internet sitelerini ele alalım..

· Toptalent.co

· Resume.com

· Kick Resume

· Standard Resume

· Resume Genius

· Resumonk

· Enhancv

· Canva

· Visual CV

· CVlogin

Bu sitelerde hazır şablonlar ve tasarımlar mevcut. Böylelikle daha kolay ve daha hızlı bir şekilde özgeçmişinizi hazırlayabilirsiniz. Siteleri incelerken birçok detayı da fark edebilirsiniz. İş başvurusunda bulunacağınız sektör grubuna yönelik bir tasarım ve şablon seçebilirsiniz. Özellikle reklam ajanslarına veya bilişim sektöründeki firmalara iş başvurusu yapacaksanız yaratıcı tasarımlardan birini seçmek sizi diğer adaylardan öne çıkarabilir. Bu siteler aracılığıyla hazırladığınız özgeçmişleri bilgisayarınıza PDF formatında indirebilme imkanınız da bulunmakta.. Başkasına hazırlatmaktansa kendinizin hazırlamasını öneririm zira mülakatlarda adayın özgeçmişini kendisinin hazırlayıp hazırlamadığı bile anlaşılabiliyor..

İşte bu noktada özgeçmiş; işe alım uzmanları için eleme sürecinde ilk değerlendirme aracı olurken aday için ise güçlü yönlerini ortaya koyarak diğer adaylar arasından sıyrılmasına olanak sağlıyor. Özgeçmişler, genellikle bir işe alım uzmanının sizi mülakata çağırıp çağırmama konusunda karar vermesi için bir kaynak. Bu nedenle, özgeçmişin bir pazarlama aracı olduğunu da söyleyebiliriz. Özgeçmişi en basit anlamıyla tanımlamak gerekirse; başvuru yaptığınız firmalara kendiniz hakkındaki bilgileri en iyi şekilde iletmek diyebiliriz. Eğitim Bilgileri, İş /Staj Deneyimleri, Kişisel Bilgileriniz gibi..

Özgeçmiş hazırlarken iletmeniz gereken bazı bilgiler var. İdeal özgeçmiş ise; kendiniz hakkınızdaki bu bilgileri nasıl ve ne şekilde, hangi sıralama ile anlatacağınızı belirlemeniz için yol göstericidir. İdeal özgeçmiş, adayın güçlü özelliklerini ön plana çıkarmalı. İdeal özgeçmişinizi hazırlamak işe alım şansınızı önemli ölçüde arttırmanıza yardımcı olacak. Unutmayın ideal özgeçmiş kısa ve net olmalıdır.

Bu yaklaşımdan yola çıkarak insan kaynakları uzmanlarının karar verme esnasındaki bilişsel sürecinin varlığını göz önünde bulundurarak, ideal özgeçmişin biçim yönünden nasıl olması gerektiğine dair yürütmüş olduğum keşifsel bir araştırmanın sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle İdeal Özgeçmişte mutlaka yer alması gereken bilgileri paylaşıyorum:

Öncelikle İdeal Özgeçmişte mutlaka yer alması gereken bilgileri paylaşıyorum:

· Kişisel bilgiler

· Eğitim bilgileri

· Yabancı dil bilgisi

· İş deneyimleri

· Yetkinlikler, bilgi birikimleri (sertifika, bilgisayar programı vb.)

· Referanslar

İnsan kaynakları profesyonelleri ile göz izleme yöntemini kullanarak yapmış olduğum araştırmamım sonuçlarında ideal özgeçmişin biçimsel olarak nasıl olması gerektiğine dair birçok sorunun cevabına ulaştım.  İşte dikkat çekici noktalar:

İnsan kaynakları uzmanları tarafından özgeçmişte en çok incelenen bölümler;

· İş deneyimleri,

· Eğitim bilgileri

· Kişisel bilgiler

Adayların özgeçmişlerinde bu üç bölüme de yer vermeleri ve bu bölümleri çok dikkatli ve düzenli bir şekilde hazırlamaları önemli..

Özellikle yeni mezun adayların özgeçmişlerinde iş deneyimlerinin az olmasından dolayı insan kaynakları uzmanlarının yukarıda belirtilen iş deneyimleri, eğitim bilgileri ve kişisel bilgilerden ziyade yabancı dil bilgileri ve erkek adayların askerlik durumları ön plana çıkıyor.

Bir başka sonuç ise, insan kaynakları uzmanlarının standart özgeçmişlere göre uzun olarak kabul edilen, daha fazla sayfaya yayılmış olan özgeçmişlerin bazı bölümlerine hiç odaklanmadığı görülüyor. İnsan kaynakları uzmanlarının önemli bulduğu bölümlere bakıp, diğer bölümlere hatta çoğu zaman son sayfalara bakmadıkları görülüyor. Kısa olan özgeçmişlerde ise iyi bir özet ile verilmek istenilen bilgiler gösterildiği takdirde özgeçmiş olumlu olarak değerlendiriliyor.

Bir diğer konu ise fotoğraf meselesi, özgeçmişlerde fotoğrafın bulunması gerekliliğine dair algının olmasına rağmen fotoğrafsız bir özgeçmişin de olumlu olarak değerlendirildiği görülüyor. Ancak fotoğraflı özgeçmişlerin daha olumlu bir algı yarattığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Tüm bu önerilerle birlikte, biçimsel bir ideal özgeçmiş şablonunun varlığından ziyade; ideal özgeçmişin, adayın kendisini en verimli anlatan özgeçmiş olduğundan bahsetmek doğru olacaktır. Nitekim adayın özgeçmiş hazırlarken, insan kaynakları uzmanının sorması muhtemel sorularına özgeçmişi içinde cevap vermiş olması gerek adayın, gerekse seçicinin işini kolaylaştıracaktır.

Profesyonel özgeçmişler oluşturmanızı sağlayacak olan ücretsiz özgeçmiş hazırlama siteleri ve ideal özgeçmiş hazırlamaya yönelik bilgiler ile iş ilanları başvurularınızda bundan sonra daha etkili olacağınıza eminim. Herkese bol şanslar…

Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın