Görüş Bildir
Haberler
Özlem Gökbel Yazio: Kahve ve Karizma Üzerine

etiket Özlem Gökbel Yazio: Kahve ve Karizma Üzerine

Özlem Gökbel
23.11.2021 - 14:29 Son Güncelleme: 24.11.2021 - 17:42

İtiraf ediyorum, Brad Pitt’i görene kadar hiç aklımda yoktu kahve üzerine yazmak. Beni gaza getiren De’Longhi kahve makinasının Brad Pitt’li yeni reklam filminin önüme düşmesidir. Yoksa Dünya Çocuk Hakları Günü, Felsefe Günü, yunus katliamları, Netflix ekonomisi vb. gibi bir sürü şey vardı aklımda yazmak istediğim. Filmi; bir kahve bağımlısı olduğum için değil de Brad Abi’nin hatırına izlediğimi fark ettikten sonra aklıma şu “kahve – karizma” bağlantısı düştü. Ve yeniden hatırladım ki; bu içecek baya baya gastronomik bir kimlik olarak hayatımızda geniş bir yer tutuyor. Bazı araştırmacılar ve hatta klinik psikolog ve bilim adamları da bu bağlantı üzerine çeşitli araştırmalar yapmışlar. Ama önce bana bu yazıyı bana yazdıran reklam filmine bir bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Perfetto” Bir An

“Perfetto” Bir An

De’Longhi pek çok köklü marka gibi geçmişi 19.yüzyıl sonlarına dayanan, farklı kategorilerde yenilikçi ev aletleri sunan İtalyan bir aile şirketi. Kahve makinaları konusunda da oldukça iddialılar. Bu iddia da onları yeni “Perfetto Bir An” kampanyalarında Dünya starı Brad Pitt’le buluşturmuş. İddia (yani kısaca göze alınan bütçe) bununla da kalmamış, yönetmenlik koltuğuna Whiplash ve La La Land gibi ünlü filmlere de imzasını atan ödüllü yönetmen Damien Chazelle'i oturturken, kadroya dünyaca ünlü ve ödüllü görüntü yönetmeni Linus Sandgren’i, besteci Justin Hurwitz’i ve yine global çapta ödülleri olan ünlü fotoğrafçı Lachan Bailey’i de katmış. Bir tür yıldızlar geçidi… Finalde De’Longhi CFO’sunun önüne giden faturayı tahayyül edemiyorum!

İzlerken canının kahve mi yoksa o yaşam tarzını mı çektiği muallakta olan reklam filminde; sabahları kahve çekirdeği satın alan, ardından motosikletiyle Los Angeles sahillerinde dolaşan karizmatik Brad Abimiz’in eve vardıktan sonra keyifle kahvesini yudumlayarak yaşadığı “Perfetto” yani “kusursuz” an anlatılıyor. En son geçen sene Once Upon a Time in Hollywood filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanarak içinde kalan ukdelere bir adım daha yaklaşan Brad Pitt bu yeni iş birliği hakkında “Damien’ın otantik perspektifiyle gösterdiğimiz günlük rutinimde yer alan bu küçük kesit, ikonik İtalyan De’Longhi ruhuyla çok örtüşüyor,” demiş. İşte bizi çarpan da günlük rutinindeki o kesit. Yoksa 10bin TL’den başlayıp, 20binlere kadar ulaşan bedelleriyle reklamı yapılan kahve makinası değil :) Belli bir kesimde ürünün satışına etkisi mutlaka olacaktır ama markanın kahveye özendirmesi açısından iyi bir etki yakaladığını söyleyebilirim, fikrimce. Reklamların büyüsü de burada işte. Sana bir “karizma” pazarlıyor, bir “tarz” satıyor.  

YouTube’dan 1 dakika süren videoları izlersiniz.

Kahve ve kişilik bağlantıları:

Kahve ve kişilik bağlantıları:

Yukarıda videolar dedim çünkü aynı reklamı farklı kahvelerle çekmişler. Brad Pitt birinde espresso içerken diğerinde makineye kapuçino hazırlatıyor. Karmaşa da burada başlıyor. Çünkü içtiğin neyse sen onunla bir resim çiziyorsun, “gastronomik kimlik” dediğimiz bu. Saçma gelebilir tabii bu durum size, “canım ne çekiyorsa onu içerim, damak tadım benim değil mi” diyebilirsiniz. Lakin içeceklerin, en çok tüketilen içeceklerden biri olması nedeniyle kahvenin, kişiliğimize dair ipuçları verdiği ve üzerimizde (bana göre hayali) birtakım algılar yarattığı gerçeği test edilmiş, birileri tarafından onaylanmış (?). 

Bunlardan biri, kitapları da olan klinik psikolog Ramani Durvasula’nın 1000 kişi üzerinde yaptığı gözlem. Araştırmanın sonucuna göre kahve tercihleri ile kişilik özellikleri, içedönüklük ve dışadönüklük arasında bir bağ olduğu sonucu ortaya çıkmış. Bir diğeri de İngiliz psikolog, hipnoz ve beden dili uzmanı Darren Stanton’ın araştırmaları. Konu geçen sene Daily Mail gazetesine dahi girmiş. Her ikisi de onlarca çeşit kahve üzerine görüşlerini aktarmışlar. Ben en bilindiklerle bir harmanlama yaptım. Bakalım sonuçlar kahve tercihleriniz açısından sizi yansıtıyor mu? Olmadı sizin için en uygun gastronomik kimliğe transfer olup, her gün içtiğiniz kahvenizi değiştirirsiniz 😊 

--- Bu arada baştan söyleyeyim ben bir sade Türk kahvesi tutkunuyum. Ancak araştırmalar yurt dışı bazlı olduğu için canım kahvemiz burada yer almıyor 😊

Sade filtre kahve ve espresso

Sade filtre kahve ve espresso

Durvasula'ya göre tercihiniz sade kahveden yana ise genellikle titiz, sade bir hayatı tercih eden, ancak değişimlere karşı ani ve sert tepki gösterebilen, yani bir başka değişle değişimden hoşlanmayan, geleneklere bağlı kişilerdensiniz.

Stanton ise americano ve espresso sevenlerin birbirlerine benzediklerini açıklarken ikisinin de ‘sabit fikirli’ olmaya yatkın olduğunu öne sürmüş. Americano’nun düşük kalorisi nedeniyle tercih eden kişileri, kendine bakan, aynı zamanda bencil bir zihniyete sahip olma sınırında, kararlı, odaklanmış ve azimli bireyler olduklarını söylemiş.

Eğer sıcak bir espresso olmadan güne başlayamıyorsanız muhtemelen maceracı ve güçlü birisiniz diyor Stanton. Ona göre espresso seven insanlar “karakter olarak güçlü ve ne istediklerini bilen tipler”miş. Hatta duble espresso içenleri barda bir kadeh viski ya da rom içen insanlarla benzetmiş.

Klasik Latte (sütlü ve şekerli)

Durvasula; latte tercih edenler konforlarına düşkün aynı zamanda alçak gönüllü ve güvenilir insanlar olduğunu iddia etmiş. Bunun yanında sıcakkanlı, neşeli ve zaman zaman duygusal tepkiler verebilen kişiler olduklarını da gözlemlemiş.

Stanton’a göre ise, latte içenler, ‘daha basit, komplike olmayan şeyler seviyor’ yani o kadar maceracı değiller ve çok fazla risk almayı sevmiyorlar. Daha yumuşak huylu, uyumlu ve hayatı akışına bırakan biriyseniz latte düşkünü olabilirsiniz. Ama Stanton, bu kişileri biraz ‘sıkıcı’ olarak niteliyor, haberiniz olsun.

Kapuçino

Klinik psikolog Durvasula, kapuçinonun biraz takıntılı, tatmin olmak bilmeyen, kontrolcü, hassas ve evhamlı kişilerin tercihi olduğunu belirtmiş.

Psikolog ve insan davranışı uzmanı Stanton ise, kapuçinoyu tercih eden herkesin ‘latte içenlerden biraz daha maceracı’ olduğunu ifade ederken, “hayatta biraz daha fazlasını arıyorlar ve daha eğlenceli sayılabilirler” demiş. Stanton’a göre, kapuçino sevenler yeni bir beceriye sahip olabilecek veya ilgilendikleri yerleri ziyaret etmeye meraklı insanlar. Ayrıca oldukça açık fikirli olmaları ve her zaman gülmeye hazır olmaları da cabası…

Reklam filminde kapuçino içen Brad abimiz şimdi bunlardan hangisi Allah aşkına 😊

Sanki herkes kafasına göre bir imaj yakıştırmış, ne dersiniz?

O yüzden, liste uzun ama ben buzlusuna, aromalısına vs. girmeyeceğim. Kahve ile karizma arasında uzaktan bir bağ olabilir mi yoksa o tamamen bir Brad fenomeninin etkisi midir, ben de çıkamadım işin içinden 😊

Instagram

Web

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın