Görüş Bildir
Haberler
ÖTV Ödemeden Araç Almak Mümkün mü? Devlet Kimlere ÖTV Muafiyeti Tanıyor Anlatıyoruz

ÖTV Ödemeden Araç Almak Mümkün mü? Devlet Kimlere ÖTV Muafiyeti Tanıyor Anlatıyoruz

26.10.2021 - 18:20

Son yıllarda ortaya çıkan salgın hastalıklar bütün ülkelerin ekonomisini altüst ediyor. Pandeminin doğrudan ya da dolaylı olarak sebep olduğu ekonomik kriz hammadde fiyatlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Bu ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi de otomotiv. Bu zor koşullarda vatandaşların araba almak istemeleri halinde karşılarına bir de ÖTV yükü çıkıyor. Peki ÖTV ödemeden araba alınabilir mi, böyle bir şey gerçekten mümkün mü anlatıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ÖTV nedir?

ÖTV nedir?

Özel tüketim vergisi denilen bu vergi türü vatandaşların yapmış oldukları lüks sayılacak tüketim harcamalarından alınan bir yükümlülük. Araba alım satımı da bu kapsamda ÖTV’ye tabi durumda. Elbette bu vergi araç almak isteyenleri epey zorluyor.

ÖTV ödemeden araç almak nasıl mümkün oluyor?

ÖTV ödemeden araç almak nasıl mümkün oluyor?

Ülkemizde ve birçok ülkede engelli vatandaşların hayata katılmalarını kolaylaştırmak önem arz ediyor. Bu kapsamda engelli vatandaşların belli koşulları sağlamaları halinde ÖTV ödemeden araç almaları mümkün hale geliyor. Engelli vatandaşlardan raporları bulunan kişiler, şu iki durumda ÖTV ödeme zorunluluğu olmadan araç sahibi olabiliyor:

  • %40 ve üzeri engelli olduklarını gösteren raporu olanlar

  • %90 ve üzeri engelli olduklarını gösteren raporu olanlar

%40 engelli raporuna sahip olanlar:

%40 engelli raporuna sahip olanlar:

Engelli vatandaşlardan %40 ve üzerinde engellilik durumları olduğunu ispatlayanlar, kendileri adına ÖTV ödemeden araç alabiliyor. Bu raporun devletin yetki vermiş olduğu hastanelerden alınması gerekiyor. Ayrıca alınan bu raporda engelli kişinin araç kullanabilecek durumda olduğunun da yazması icap ediyor. Aynı şekilde kendi adına araç alacak bu kişilerin H sınıfı bir ehliyete sahip olmaları da önemli şartlardan bir diğeri. Bu başlık kapsamında olan kişiler sadece kendi adlarına araç alabiliyor. Bu engelli kişilerin yakınları ve akrabaları bu imkândan faydalanamıyor.

%90 engelli raporuna sahip olanlar:

%90 engelli raporuna sahip olanlar:

Engelli vatandaşlardan durumlarını ispatlayıp, yetkili hastanelerden rapor alabilenler öncelikle kendi adlarına ÖTV ödemeden araç alabiliyor. %90 engelli olan vatandaşların da durumlarını ispatlayıp raporlarını almaları gerekiyor. Araç kullanabilmeleri için aynı şekilde H sınıfı ehliyete sahip olmaları isteniliyor. Ancak araç kullanacak durumda olmayan engelli vatandaşların, birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan akrabaları da ÖTV ödemeden araç sahibi olabiliyor. Burada ek olarak, belirtilen kapsamdaki akrabaların engelli vatandaşın vasisi olarak atanmış olmaları gerekiyor.

ÖTV ödemeden alınacak araçların sıfır km ve 1.6 motor hacmini aşmaması gerekiyor. Engelli vatandaşlar 5 yıl dolmadan önce bu araçları satamıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
6
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Batuhan Ertürk

%40 ve üzeri engelli raporu olan öyle elini kolunu sallayarak ÖTV muafiyetli araç almıyor. Lütfen konu hakkında doğru bilgi verin. %40 ve üzeri engelliler, a... Devamını Gör

mustafa genc

yalan yanlış içerik olmuş. birincisi artık H sınfı sürücü belgesi yok. bsınıfı olup kod yazmalı. %40 engellı olan her engelli araç alamıyor. %40 ve üzeri ort... Devamını Gör

Mahmut Baran

h ehliyette 2016 da kalkmış baya eski bir kaynakdan alınmış sanırım