Görüş Bildir
Haberler
Otomobil Satışlarında Bir Yılda Yüzde 72 Azalma: 'Maçın Sonuna Geldik, 90. Dakikada Gol Atılmalı'

etiket Otomobil Satışlarında Bir Yılda Yüzde 72 Azalma: 'Maçın Sonuna Geldik, 90. Dakikada Gol Atılmalı'

Eylül ayında yüzde 68 daralan otomotiv pazarındaki kayıpların ekimde de devam ettiği ve satışların geçen yıla göre yüzde 72 düştüğü belirtiliyor. Yılın son 2 ayına ellerindeki stoka bağlı olarak büyük bir stresle giren otomotiv sektörü devletten acil ÖTV indirimi bekliyor. “Maçın sonuna gelindi ve 90. dakikada gol atılmalı” deniliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet'ten Emre Özpeynirci'nin haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu geçtiğimiz hafta ‘Acil önlem şart' açıklamasıyla sektörün içinde olduğu zor durumu anlatmıştı. Bu açıklamanın sebebi kura bağlı artan fiyatlar ve faizler sonrası ocak-eylül döneminde yüzde 26 daralan pazarın en iyimser tahminle yılı yüzde 40 küçülerek tamamlayacak olmasıydı.

Kampanyalar da çözüm olmadı

Kampanyalar da çözüm olmadı

Kur ve faizlerdeki artışa bağlı olarak eylül ayında yüzde 68 düşen satışlar firmaların indirim ve faiz kampanyalarına rağmen ekim ayında daha da fazla daralmış gibi görünüyor. Sektör yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda pazarın ekim ayı sonunda eylüle yakın bir seviyede gerçekleşeceğini bunun da bir önceki yıla göre yüzde 72'nin üzerinde bir küçülme anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Satış rakamları 92 binden 25 bine düştü

Satış rakamları 92 binden 25 bine düştü

Ekim ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 25 bin düzeyinde olması beklenirken, geçen yıl aynı dönemde 92 bine yakın satışın yapıldığı hatırlatılıyor. Geçen yıl ocak-ekim döneminde Türkiye'de 720 bin otomobil ve hafif ticari araç satılırken, bu yıl ekim ayındaki 25 bin adetlik beklenti gerçekleşirse, pazar 10 ay sonunda 460 bin düzeyine gerilemiş olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tek çözüm ÖTV indirimi olarak gösteriliyor

Tek çözüm ÖTV indirimi olarak gösteriliyor

Yani ODD'nin yıl sonu öngörüsünün bile gerçekleşmesi, hükümetin desteğine bağlı. Çünkü eylül ve ekimde 25 bin adetlerde kapatan pazarın kasım ve aralık aylarında 70+70 bin düzeyinin üzerine çıkması gerekiyor ki, şu anki yüksek fiyatlar ve faizlerle bu pek mümkün gözükmüyor. Geçen yıl son 3 ayda 330 bin adede yakın otomobil ve hafif ticari aracın satıldığı Türkiye'de şartlar böyle devam ettiği takdirde pazarın 120-130 bin düzeyine gerileyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. 

O yüzden satışların artması için acil müdahale gerekiyor. Sektör yetkilileri artık maçın sonuna gelindiğini ve devletin acil önlem alması gerektiğini belirterek, '90'ıncı dakikada golü atmalıyız' yorumunu yapıyorlar. Bu noktada ÖTV indiriminin tek çözüm olduğu belirtiliyor. İndirimi gelmemesi durumunda 2 ayda durumun çok daha vahim olacağından endişe ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
298
96
29
19
9
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
clearskies

Çok şükür başkanlık geldi de, ekonomide istikrarı yakaladık!! Ver mehteri; bu koyunlara mehter eşliğinde koysunlar 🤣😂

Pasif Kullanıcı

yansın i.nelerin alayı söndüren itfayenin hortumunu

Pickle Rick

Siktiri boktan Dacia bile 100 binli fiyatlardan başlıyor. Ne ağlıyorsunuz amk.