Görüş Bildir
Haberler
Örümcekler En Güçlü Fiberi Üretti

Örümcekler En Güçlü Fiberi Üretti

Onedio Medya
11.05.2015 - 19:09

Görsel: Donald Jusa, Flickr

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada grafen verilen örümcekler dünyanın en güçlü fiber ağlarını ördü.

Doğa ve teknolojinin birleşimi adeta sınırları zorluyor. Popular Science’ta çıkan bir habere göre, şimdilik pek de etik görünmeyen bir yönteme başvuran bilim insanları, örümceklerin dünyanın en güçlü fiber ağ iplerini örmesini sağlamış. Bir grup örümceğe su, karbon nanotüp ve grafenden oluşan bir karışım püskürten ekip, ürettikleri ipliklerin kalitesini test etmiş.

Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcı görünüyor. Kimyasal karışıma bulanan örümcekler, kevlar malzemeden daha dayanıklı fiber iplikler örmeyi başarmış.

Bilim insanları şimdilik bu gelişmenin tam olarak nasıl gerçekleştiğinden emin değil. Bir başka deyişle, örümceklerin nasıl grafen ve nanotüpleri enzim haline getirerek, ipliklerine işlediklerini bulamadılar. Ekibin konu üzerindeki tahmini, bahsi geçen karışımı içmeyi başaran örümceklerin bedenlerinin geri kalan her şeyi otomatik olarak tamamladığı yönünde.

Üretilen bu ipliklerin gelecekte medikal dikiş iplikleri, elektronikler ve hatta sinir yapılandırması gibi alanlarda kullanılabileceği tahmin ediliyor.

Bu şaşırtıcı sistemin tam anlamıyla nasıl işlediği, ileride hangi bitki ya da hayvanların bu projede verimli olup olamayacağı ise gelecekte gerçekleştirilecek araştırmalarla belli olacak.Nanoteknolojili tenis raketi

Karbon nanotüplerin nerelerde kullanıldığına baktığımızda ise karşımıza ilginç sonuçlar çıkıyor. Örneğin bu malzemenin kullanıldığı tenis raketleri, topun rakette daha fazla kalmasını sağlayarak daha iyi ve isabetli vuruşlar yapılmasını sağlıyor. İlgili patentlere baktığımızda özellikle Japonların konuyla yakından ilgili olduğu görülüyor. Bu malzemenin, kullanıldığı ürünlerin dayanıklılık süresini de artırması nedeniyle pek çok araştırmada ve nanoteknoloji temelli üründe tercih edildiği göze çarpıyor. 90’lı yıllarda bir Japon bilim insanı tarafından ‘tesadüfen’ bulunan karbon nanotüplerle ilgili ilk patentlerin 2000’lerin başlarında alındığını da ekleyelim.

TechInside

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0