Görüş Bildir
Haberler
Onat Kutlar Anısına… 50. Yılında, 50 Klasik Film

Onat Kutlar Anısına… 50. Yılında, 50 Klasik Film

Batuhan
05.02.2016 - 11:08

Sinematek ya da “cinémathèque”, sinema eserlerinin korunduğu, saklandığı, onarıldığı ve gösteriminin yapıldığı merkeze verilen ad. Fransa, Britanya, Moskova,İsviçre gibi ülkelerde örneği olan merkezin Türkiye’deki karşılığı 25 Ağustos 1965’te, Onat Kutlar’ın öncülüğünde kurulan Türk Sinematek Derneği. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne var ki, ülkedeki kültür yaşamının en önemli duraklarından olan bu dernek, 80 darbesinde kapatıldı. Buna karşın, dünya sinemasıyla izleyiciyi buluşturan Türkiye Sinematek’i, sinemaseverler için bir efsane olarak yaşamaya devam etti.

Şimdi, Kadıköy Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi işbirliğiyle, Onat Kutlar’ın doğumunun 80., Sinematek’in 50. yılında, onun anısına Sinematek’i 50 klasik filmin gösterimi ve 50 değerli sunumla canlandıracak.

5 Şubat-27 Mayıs tarihlerine yayılacak tek gösterimlerde, “Tatlı Hayat”tan “Yurttaş Kane”e, “Bisiklet Hırsızları”ndan “Serseri Âşıklar”a, 50 klasik film ücretsiz olarak izlenebilecek. 

Daha önemlisi, film gösterimleriyle birlikte, film ve Sinematek üzerine, değerli konukların katılımıyla söyleşiler de düzenlenecek. Örneğin Türkiye Sinematek’inin ilk üyelerinden Jak Şalom “Yol Türküsü”, İlber Ortaylı “Leopar”, Ercan Kesal “Tokyo Öyküsü” filminin gösterimlerinde sinemaseverlerle buluşacak. 50 film arasında yer alan tek Türkiye yapımı film ise Nuri Bilge Ceylan’ın “Bir Zamanlar Anadolu’da” adlı filmi.

Filmlerin gösterim programı şöyle:

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın