Görüş Bildir
Haberler
Oğuzhan Aygören Yazio: Üniversite Okumaya Gerek Yok (mu)?

etiket Oğuzhan Aygören Yazio: Üniversite Okumaya Gerek Yok (mu)?

Dr.Oğuzhan Aygören
02.09.2020 - 17:46 Son Güncelleme: 12.09.2020 - 15:06

Geçtiğimiz günlerde Google, Apple, Tesla, Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri işe alım kriterleri arasından üniversite mezunu olma şartını kaldırdıklarını açıkladılar. Hatta Google kendi içindeki eğitim programları ile diploması olmayan kişilerin altı aylık bir eğitim sonunda iş sahibi olacaklarını duyurdu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Benzer şekilde Lambda School isimli eğitim girişimi de sunduğu dokuz aylık online eğitim programı ile her yaştan kişinin kodlama kariyerine sahip olmasını sağlıyor. Bunların arasında öncesinde kamyon şoförlüğü yapıp kodlama öğrenen ve ardından Google’da çalışmaya başlayan bir kişi bile var. 

Peki bu gelişmeler bize ne anlatıyor? Sizler için altı maddede sıraladım.

1. Şirketler için insan kaynağı ihtiyacı özellikle kodlama ve tasarım gibi alanlarda her zamankinden daha fazla.

1. Şirketler için insan kaynağı ihtiyacı özellikle kodlama ve tasarım gibi alanlarda her zamankinden daha fazla.

Hal böyle olunca mevcut uzman sayısı talebi karşılayamıyor ve şirketler daha kısa sürede eğitebilecekleri yeni insan kaynağına yöneliyor. Benzer bir durum 70’li yıllarda hızla artan okullardaki öğretmen ihtiyacını karşılamak için yaşanmıştı. Eğitim fakülteleri, bir senelik eğitimin sonunda öğretmenlik diploması vermişlerdi.

2. Şirketler için bu aynı zamanda üniversite mezunlarına göre daha düşük maliyetli bir insan kaynağı anlamına geliyor.

Başka bir deyişle üniversite mezunları hâlâ daha değerli.

3. Eğitimin tanımı değişiyor.

3. Eğitimin tanımı değişiyor.

Dört yıl üniversite eğitimi ve sonrasında eğitime ihtiyaç duymayan bir iş hayatı yerine hayat boyu eğitime ve öğrenmeye dayalı bir model önem kazanıyor. Bunun için diploma sahibi olmanın önemi azalıyor ve kişinin kendi öz güveni ve cesareti ile şekillenen bir öğrenme çabası ve kısa dönemli sertifika programları öne çıkıyor.

4. Ailelerin ve öğrencilerin üniversiteye dair yanlış beklentilerini düzeltmesi gerekiyor.

Yanlış beklentiler, mutsuz insanlar üretiyor ve insanları başka arayışlara itiyor. Üniversiteyi, garanti iş kapısı görmek yerine öğrenmenin zevkine varmak ve yeni dünyaları keşfetmek için bir fırsat kaynağı olarak görmek gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Üniversitelerin kendilerini yeniden tanımlaması gerekiyor.

5. Üniversitelerin kendilerini yeniden tanımlaması gerekiyor.

Mükemmel olanı ödüllendiren eğitim sistemi yerine hatalardan ders çıkarmayı teşvik eden, gelişmeyi ve çabayı ödüllendiren ve eğlenceyi eğitimin parçası yapan bir sistem ortaya koymak gerekiyor.

6. Hem eğitim hem de iş için zaman ve mekan bağımlılığı ortadan kalkıyor.

Dünyanın herhangi bir yerindeki eğitime erişmek ve dünyanın herhangi bir yerine iş yapmak mümkün hale geliyor.

Peki siz hangi tarafta olmayı seçiyorsunuz? Üniversite bitince eğitimi ve öğrenimi duran tarafta mı yoksa üniversiteyi kaldıraç yapıp ömür boyu öğrenen, gelişen ve üreten tarafta mı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
8
6
5
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Dünyada ne kadar eğitimli o kadar saygın olunuyor, saygılı davranıyorlar, maaş ve statüsü o kadar yüksek oluyor.... ..... Türkiye'de ne kadar torpil o kadar ... Devamını Gör

Can Arat

Bir kere dünyanın önde gelen firmaları ile diğerlerini ayırmalı. İş hayatı üzerinden üniversite okumaya gerek yok veya var demek saçma olur. Elbette 3-5 tan... Devamını Gör

s p ş

iş için değil kendini geliştirmek için belki.