Görüş Bildir
Haberler
Seksist Bilim İnsanından İstifa ve Kadın Meslektaşlarından Tepkiler

Seksist Bilim İnsanından İstifa ve Kadın Meslektaşlarından Tepkiler

Hande öçalan
10.06.2015 - 21:50 Son Güncelleme: 11.06.2015 - 23:24

Nobel ödüllü İngiliz bilim adamı, Sir unvanlı Tim Hunt, Seoul'da Pazartesi günü gerçekleşen 'Bilim Dünyasında Kadınlar' onuruna gerçekleşen konferansta kullandığı 'Bilim dünyasındaki kadınlarla ilgili problemim var' cümlelerinden dolayı özür diledi. Ne var ki, Çarşamba günü aynı sözlerini; 'Dürüst olmaya çalışıyordum' diyerek yineledi ve şovenistliğini gözler önüne sermiş oldu. UCL Üniversitesi, Tim Hunt'ın 'konferansta kadınlarla ilgili yaptığı yorumdan dolayı' yaşam bilimleri fakültesindeki görevinden dün istifa ettiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Katıldığı konferansta “Size kadınlarla ilgili problemimi anlatayım.' diyerek sözlerine başlayan nobel ödüllü bilim adamı Hunt, 'Onlar laboratuvardayken olan şeyi size söyleyeyim, onlara bayılıyorsunuz, onlar da size bayılıyorlar ve siz onları eleştirdiğiniz anda ağlamaya başlıyorlar.'

Ne var ki, Hunt, daha sonra BBC Radio 4’den Today programında yer alan açıklamasında, 'onca habercinin önünde böyle bir şey yapmam aptalcaydı.' diyerek sözlerinden pişman olduğunu dile getirdi.

Amacının, 'neşeli ve ironik bir yorumda bulunmak' olduğunu fakat yorumuna 'dinleyiciler tarafından tehlikeli bir şekilde müdahale edildiğini' söyledi.

“Kadınlarla yaşanılan sorunlar kısmında ciddiydim."

“Kadınlarla yaşanılan sorunlar kısmında ciddiydim."

Yaptığı yorumların farkında olduğunu belirten biyokimyacı; “Kadınlarla yaşanılan sorunlar kısmında ciddiydim. Laboratuvarda bazı insanlara aşık olduğum ve onların da bana aşık olduğu bir gerçek. Ve bu bilim için son derece kafa karışıklığı yaratan bir durum çünkü laboratuvarda eşit seviyelerde çalışmak oldukça önemli ve ne yazık ki fark ettim ki, bu duygusal seviye değişiklikleri yaşamı biz bilim insanları için zorlaştırabiliyor. Bir yanlış anlaşılmaya maal verdiysem içtenlikle özür dilerim, bu çok kötü bir durum olur. Ama ben sadece dürüst olmak istemiştim aslında.'

'Ağlayan bilim kadınları' olarak bahsettiği kadın meslektaşları için, 'İnsanların kendilerini değil, düşüncelerini eleştirmeniz gerekli. Eleştiriniz karşısında göz yaşlarına boğuluyorlarsa eğer, siz de mutlak doğruya ulaşmaktansa bir adım geri atmak zorunda kalıyorsunuz.' açıklamasını yaptı. Hunt: 'Bilim, doğruya ulaşmaktan ibarettir. Ve bu amaçta yola çıkan herhangi bir şey, benim deneyimimce, bilimi mahvetmekten başka bir işe yaramaz.'

"Bilim kadınları ve bilim adamları laboratuvarda ayrı ayrı çalışsınlar mı demek istiyor?"

Konferansa katılanlardan London’s City Üniversitesi Bilim Haberciliği programı yöneticisi Connie St Louis, tepkisini 'Söylediği hiç ama hiç ironik ya da neşeli değildi. Resmen, laboratuvarda çalışırken, kadınlarla erkeklerin ayrılmaları gerektiğini söyledi.' sözleriyle Twitter'dan dile getirdi.

Çalkantıları takriben, Hunt, bugün University College London'daki görevinden istifa ettiğini duyurdu. Üniversiteden yapılan açıklamada: 'UCL olarak, Sir Tim Hunt'ın, 9 Haziran tarihinde katıldığı konferansta bilim dünyasındaki kadınlarla ilgileri söylemleri ışığında, üniversitemiz Yaşam Bilimleri Fakültesindeki 'fahri profesörlük' görevinden istifa ettiğini kamuoyuna duyururuz.' denildi.

'UCL'in, kadınların erkeklerle eşit şartlarda eğitim görmesini kabul eden ve destekleyen ilk okul olmasından mütevellit, profesörün verdiği kararın, üniversitenin cinsiyet eşitliği inançlarıyla uyuşmasından dolayı, istifası tarafımızca kabul görmüştür.'

Hunt, 2001 yılında, hücre bölünmesindeki kontrol proteinlerini keşfinden dolayı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmıştı.

Meslektaşı Kadınların Tepkisi Acımasız Oldu

Bilim alanında çalışan çalışmayan kadınlar ise, gelen istifanın ardından sosyal medyada #distractinglysexy (dikkat dağıtıcı derecede seksi) etiketi altında buluşarak, çeşitli laboratuvar fotoğraflarıyla, deyim yerindeyse Hunt'tan kendi intikamlarını aldılar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Mikroayrıştırıcıya aşık oldum. Tipik laboratuvar kadınıyım..."

"Geçen gün Bronz Çağ kalıntılarını kadınsı gözyaşlarımla doldurdum."

"Hücre kültürü aldığım koca bir günün ardından hala 'dikkat dağıtıcı derecede seksiyim'. Bu sefer ağlamadım bile, kendimle gurur duyuyorum!"

"Tezim için ağlamadım diyemem, ama en kötüsü şu ki; kod yazarken 'dikkat dağıtıcı derecede seksiyim'."

"Mayın tarlasında 'dikkat dağıtıcı derecede seksiyim' değil mi? Sanırım şapkadan. Ya da belki de yelektendir."

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Hiç bir şey seni çita dışkısıyla dolu örnek kapsülünden daha 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' yapamaz."

"Ebola hastalarını kaybettiğimizde ya da iyileştiklerinde ağladım. Hislerim var ve onlarla başa çıkabiliyorum. Sen de aynısını yapabilirsin."

"‘Onarılmayı Bekleyen Kırık Kalpler' projemiz 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olabilir. Ama araştırmacılar savaşmaya devam eder..."

"Feminizmin tokadını lateks eldivenlerimle suratına indirirken 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olmayı engelleyemiyorum Tim Hunt!"

"Bu küçüğe mikroskopların kadınsı gözyaşlarını saklayabileceğini öğretiyorum ki, oda bir gün laboratuvarda 'dikkat dağıtıcı derecede seksi' olabilsin."

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erkekler de Kampanyaya Kendi Açılarından Destek Verdi:

"Sir Tim Hunt'ın tavsiyesi üzerine laboratuvara bir takım kurallar getirdim."

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
8
1
1
0
0
0