Görüş Bildir
Haberler
Muhalif Üyeler Tepkili: RTÜK'ten Esra Erol'un Programına Para Cezası

Muhalif Üyeler Tepkili: RTÜK'ten Esra Erol'un Programına Para Cezası

RTÜK, 'Esra Erol'da' programında DNA testinin açıklandığı ve tepki çeken yayın nedeniyle ATV kanalına idari para cezası uyguladı. CHP'li RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp verilen cezayı az bularak tepki gösterdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

RTÜK haftalık olağan toplantısında, gündemindeki izleme raporlarını inceledi.

ATV'de yayınlanan 'Esra Erol'da' programını inceleyen Üst Kurul, şüpheli aile ilişkilerinin aydınlatılması amacıyla DNA testi raporunun açıklandığı yayında, 6 aylık bir bebeğin biyolojik babasının belirlendiğini ve yargının yapabileceği işlemlerin ticari bir meta gibi sunulduğunu tespit etti.

Üst Kurul, programın 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinde yer alan 'Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle ATV’ye idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

CHP'li RTÜK üyeleri tepkili: Sarayın gözdesi olmak kollanmak için yeterli

CHP'li RTÜK üyeleri tepkili: Sarayın gözdesi olmak kollanmak için yeterli

RTÜK'ün CHP'li üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp cezayı az bularak tepki gösterdi. 

İlhan Taşçı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 'ATV’de Esra Erol’un programında bir kadının, çocuğunun kocasından değil komşusundan olduğunu öğrenince sevinç gösterisi yaptığı yayına RTÜK yalnızca % 2 idari para cezası verdi. Aynı yayın farklı bir kanalda olsaydı kapatılırdı. Reyting ve para uğruna topluma kıyılıyor, yazık! İktidarın sesi, Sarayın gözdesi olmak RTÜK tarafından korunup, kollanmak için yeterlidir. Oy çokluğuyla alınan karar, bilinen bu gerçeğin tescilidir. Bu ceza göstermeliktir ve amacı toplumdaki infiali yatıştırmaktır. Hepsi o kadar!' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Okan Konuralp ise, şunları kaydetti:

RTÜK toplantısının gündeminde, ATV’nin kamuoyunda tartışma yaratan programı da vardı. Üst Kurul oy çokluğuyla, kanala idari para cezası verilmesini yeterli gördü. 6 aylık bir bebeğin özne olduğu programa verilen cezayı yeterli görmememiz daha ağır bir yaptırımı hak ettiğini düşünmemiz ve bu tür yayınların tüm kanalları kapsayacak şekilde sona erdirilmesi konusunda kurumsal bir adım atılması gerektiğine duyduğumuz inanç nedeniyle Sn. İlhan Taşcı ile birlikte karşı oy kullandık. Kamuoyunun vicdanına/bilgisine.'

FOX TV'ye 'Yasak Elma' cezası

FOX TV'ye 'Yasak Elma' cezası
İçeriğin Devamı Aşağıda

FOX TV’nin  'Yasak Elma' dizisi hakkında hazırlanan raporu da değerlendiren RTÜK, “yapımda tek gecelik ilişkilerin normalleştirildiği, çocuk ve gençler için olumsuz rol modeller oluşturulduğu, ayrıca kutsal değerlere saygısızlık yapıldığı” gerekçesi ile kanala idari para cezası verdi.

Kanal D'ye Hz. Adem cezası

Kanal D'ye Hz. Adem cezası

KANAL D televizyonunda yayınlanan 'Yeni Hayat' dizisi de uzman raporlarında yer aldı.

Dizideki karakterler arasında geçen bir diyalogda, Adem isimli bir kişiden bahsedilirken, 'Hz. Adem'e yönelik alaycı bir tutum gösterildiği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin dini inançlara saygı gösterme yükümlüğünün yok sayıldığı' gerekçesiyle Kanal D'ye yaptırım uyguladı. 

SHOW TV'ye de ceza

SHOW TV'nin 'Arıza' isimli dizisini de mercek altına alan Üst Kurul, eski bir mafya liderinin ailesi ile arasında geçen diyaloglarda, şiddete meyilli kişilerce rol model alınma riski oluşturduğu, dini değerlere saygısızlık yapıldığı, silah doğrultma, sopayla dövme, rehin alma gibi şiddet sahnelerine ağırlık verildiğini belirledi.

Tele 1'e yine ceza

Tele 1'e yine ceza

Üst Kurul Tele1 televizyonunda yayınlanan ilahiyatçı Cemil Kılıç ve eğitimci Yaşar Koçer'in yer aldığı 'Karanlıktan Aydınlığa' isimli programda, 'İmam hatip liselerinde öğrenci mi yetiştirmek hedeflenmiştir? Yoksa bir partinin seçmeni mi yetiştirilmeye çalışılmıştır? Seçmenin de ötesinde bir militan yetiştirme aslında. İmam hatip liselerinde okutulan fıkıh dersindeki kaynaklarla IŞİD’in dayandığı kaynaklar aynı. O zaman ne kadar imam hatip o kadar IŞİD' şeklinde söylenen sözleri değerlendirdi.

Üst Kurul, yayının 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesindeki 'İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.' hükmün ihlal edildiği gerekçesiyle, Tele1'e idari para cezası verilmesine karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

TV 8'in moda programına ceza

TV 8'in moda programına ceza

TV 8 kanalının gündüz kuşağındaki, 'Doya Doya Moda' isimli yarışma-eğlence programında, çocuklara ve gençlere kötü örnek oluşturabilecek olumsuz davranış kalıpları ve ağır sözlü ithamlar kullanıldığı gerekçesiyle yayıncı hakkında idari para cezası kararı alındı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
117
83
12
12
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rcpbyrm

demek ki neymiş daha kendi kanallarımızda doğru düzgün bir şey yokmuş. ama biz netflix kapansın derdindeyiz.

beyazyumurta

Çok özür diliyorum çünkü küfür edeceğim. Ya hassiktirin oradan. İyice işi polyannaya çevirdiniz. Yok "adam dövmek gösterilmesin şiddete teşvik!", yok "aaa ai... Devamını Gör

Beyza

Aynen ben yasak elmada tek gecelik ilişkiye özeniyorum ama esra erolda komşusundan çocuk yapan kadını izlemek normal. Ya gerçekten dalga geçiliyor bizimle