Görüş Bildir
Haberler
MRNA Ne Demek? MRNA Aşı Nedir, İnaktif Aşı Nedir?

MRNA Ne Demek? MRNA Aşı Nedir, İnaktif Aşı Nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadele kapsamında inaktif aşı olanlar için hatırlatma dozunun aksatılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'de uygulanan aşılardan Biontech ve Sinovac aşılarının hangi tür aşılar olduğu araştırılıyor. mrRNA aşısı ve inaktif aşı nedir? Biontech ve Sinovac aşısının hangisi mRNA, hangisi inaktif aşı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnaktif aşıda hatırlatma dozu açıklamasının ardından en çok merak edilen konulardan biri de aşı türleri oldu. Aşı randevusu almak isteyen vatandaşlar aşı sistemine girdiklerinde Sinovac ve Biontech aşı seçenekleriyle karşılaşıyor. Ülkemizde uygulanan aşılardan Sinovac aşısının inaktif aşı, Biontech aşısının ise mRNA aşısı olduğu biliniyor. İşte inaktif aşı türü ve mRNA aşı türü ile ilgili merak edilenler...

MRNA NE DEMEK?

Mesajcı RNA, sentezlenecek bir proteinin amino asit dizisine karşılık gelen kimyasal şifreyi taşıyan bir moleküldür. mRNA, bir DNA kalıptan transkripsiyon yoluyla sentezlenir ve protein sentez yeri olan ribozomlara, protein kodlayıcı bilgiyi taşır.

MRNA AŞISI NEDİR?

mRNA Aşıları; Hedeflenen mikroorganizmanın antikor oluşturan antijenik yapısının mRNA’sını içeren aşılardır.

(COMIRNATY- Pfizer Biontech mRNA aşısı, Moderna mRNA aşısı gibi)

İNAKTİF COVİD-19 AŞISI NEDİR?

İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19’a neden olan Yeni Koronavirüs’ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır. Ülkemizde uygulanan Sinovac aşısı inaktif aşıdır.

COVİD-19 AŞI TÜRLERİ NELERDİR?

COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir.

Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar).

•Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar).

•Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar.

•Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları.

•Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın