Görüş Bildir
Haberler
mRNA Aşısı Nedir? mRNA Aşısı Canlı mı, Ne Kadar Etkili?

mRNA Aşısı Nedir? mRNA Aşısı Canlı mı, Ne Kadar Etkili?

Biontech aşısının Türkiye'de uygulanmaya başlamasının ardından yeni teknoloji ile geliştirilen aşı hakkında sorular yoğunlaştı. mRNA teknolojisi ile hazırlanan aşının yan etkileri aranmaya başladı. Mesajcı RNA adı ile de bilinen mRNA aşısı nedir, yan etkileri var mıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

mRNA Nedir?

mRNA Nedir?

Virüsün genetik kodunu taşıyan RNA’yı içeren aşı. Aşı  kişiye enjekte edildikten sonra kişinin hücreleri, bu genetik kodu kullanarak bağışıklık sistemini uyaran maddeleri (antijen) üretir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu aşılara da mRNA yanı “mesajcı RNA” (ribonükleik asit) aşılar nedir. DNA’dan üretilen bir biyomolekül olarak biliniyor. mRNA aşılarında geleneksel aşılardan farklı olarak zayıflatılmış patojen yerine vücuda virüsün bir proteininin mRNA’sı veriliyor. Böylece bağışıklık sisteminin virüs olmadan harekete geçmesi ve virüse karşı antikor üretmesi hedefleniyor.

mRNA Kovid-19 Aşısı Yan Etkileri Var mı?

mRNA Kovid-19 Aşısı Yan Etkileri Var mı?

Sağlık Bakanlığı'nda yer alan bilgiye göre, aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.  Klinik çalışmalarda COVID-19 mRNA aşısı sonrası bildirilen yan etkiler genellikle yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, lenfadenopati şeklindedir. COVID-19 mRNA aşısının ciddi alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür.

mRNA Aşısı Canlı Aşı mı?

mRNA Aşısı Canlı Aşı mı?

mRNA aşısı canlı aşı olarak bilinmektedir. Şu anda biontech ve Moderna aşıları bu formatta üretilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın