Görüş Bildir
Haberler
Mısır'da Çok İyi Korunmuş Durumda Yaklaşık 2500 Yıllık Bir Mumya Bulundu

Mısır'da Çok İyi Korunmuş Durumda Yaklaşık 2500 Yıllık Bir Mumya Bulundu

Batuhan
16.11.2016 - 11:36

Mısır’ın güneyindeki Luxor kenti yakınlarında MÖ 1075 - 664 arasına tarihlenen çok iyi durumda korunmuş yeni bir mumya bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mısır Eski Eserler Bakanlığının açıklamasına göre, Kahire’nin 700 km güneyinde, Nil Nehri’nin batı kıyısında, İspanyol arkeologlar tarafından yürütülen kazılarda çok iyi durumda korunmuş yeni bir mumya ortaya çıkarıldı.

Firavun III. Thutmose dönemine ait bir tapınağın yakınlarında yer alan MÖ 1075 - 664 arasına tarihlenen bir mezar içerisinde bulunan mumya, alçı ile birbirine tutturulmuş keten bir kumaş ile sarılmış ve açık renklerde boyanmış ahşap bir lahit içerisine yerleştirilmişti.

Mumyanın üzerinde süsler ve dini semboller yer alıyor

Mumyanın üzerinde süsler ve dini semboller yer alıyor

Mumyanın üzerinde bir çok renkli süs olduğunu belirten kazı ekibinin lideri Myriam Seco Alvarez, bu süsler arasında kanatları açık olarak betimlenmiş Tanrıça İsis ve Tanrıça Neftis figürleri ile Horus’un Dört Oğlu gibi Antik Mısır’ın dini sembollerinin yer aldığını söyledi.

Ölülerin ruhlarının dirilerek bedenlerine geri döneceklerine inanan Antik Mısırlılar, bedenlerin çürümesinin önlenmesi amacıyla ölü bedenleri kumaşlara sarılarak mumyalıyorlardı. Bu geleneğin en erken örnekleri MÖ 4500’e kadar uzanmaktadır.

Deniz Genceolu | Aktüel Arkeoloji

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
187
82
43
8
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
HacıBuNe

içinide göreydik

humanistkus

Arkeolog olarak bu eseri bulmak ne güzel bir histir, toprağı kazarken mumyanın sertliğini hissettiğinizdeki heyecanı düşünsenize :)

sensizsinema

2500 yıl önce değil de geçen yıl yapılmış gibi, o nasıl bir kalitedir capcanlı duruyor :alkış: