Görüş Bildir
Haberler
Metrolar Çalışmayacak, Uçuşlar İptal: Macron'un Emeklilik Reformuna Karşı Milyonlarca Kişi Greve Gidiyor

Metrolar Çalışmayacak, Uçuşlar İptal: Macron'un Emeklilik Reformuna Karşı Milyonlarca Kişi Greve Gidiyor

Fransa'da, daha geç yaşta emekli olma ya da düşük emekli maaşı tercihiyle baş başa bırakılan işçiler, genel greve gitme kararı aldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Grev nedeniyle eğitim, ulaşım ve sağlık hizmetlerinde aksamalar bekleniyor

Grev nedeniyle eğitim, ulaşım ve sağlık hizmetlerinde aksamalar bekleniyor

BBC Türkçe'nin haberine göre, Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik sistemi ile ilgili reformuna karşı çıkan milyonlarca işçi genel greve gidiyor. 

Greve giden işçilerin aralarında polisler, hukukçular ve havalimanı çalışanlarının da bulunması nedeniyle nedeniyle eğitim, ulaşım, çöp toplama ve sağlık hizmetleri gibi hayatın pek çok alanında aksamalar yaşanması bekleniyor.

Greve destek yüzda 69 oranında

Greve destek yüzda 69 oranında

Macron'un emeklilik düzenlemesine karşı örgütlenen sendikaların kararının ardından bugün başlayacak grevin bir günden fazla süreceği düşünülüyor. 

Bazı sendikalar ise, Macron'un emeklilik reformunu geri çekene kadar grevin sona ermeyeceğini ifade ediyor. Konuyla ilgili yapılan bir ankette greve desteğin yüzde 69 oranında olduğu, en büyük desteğin de 18-34 yaş grubu tarafından verildiği tespit edildi.

Air France uçuşlarının yüzde 30'unu iptal etti

Air France uçuşlarının yüzde 30'unu iptal etti

Fransa'da pek çok kişi işe gitmeyecek, ancak grev kapsamında işe gidenler de ulaşım hizmeti almakta zorlanacak. Otobüs ve tren işçileri, Perşembeden itibaren greve gitme konusunda uzlaştı.

Şehirlerarası trenler ve hızlı trenlerin yalnızca yüzde 10'u çalışacak. Bazı bölgesel trenler tamamen iptal olacak. Eurostar ve Thalys gibi uluslararası tren hatları da grevden etkilenecek. Paris metrosunda da büyük aksamalar bekleniyor. Kentteki 16 metro hattından yalnızca 5'i çalışacak. O hatlarda da sefer sayıları azaltılacak.

Hava trafik kontrolörleri de greve katılacak. Air France'ın uçuşlarının yüzde 30'u iptal oldu. EasyJet de 200'den fazla uçuşunu iptal etti.

Öğretmen sendikası, on okuldan dördünün kapanmasını beklediklerini açıkladı

Öğretmen sendikası, on okuldan dördünün kapanmasını beklediklerini açıkladı

Ülkedeki en büyük ilkokul öğretmenleri sendikası her 10 okuldan dördünün kapanmasının beklendiğini, ilkokul öğretmenlerinin yüzde 70'inin greve katılmasını beklediklerini duyurdu. Orta okul ve liselerde ise bu oranın yüzde 60 civarında olması öngörülüyor.

Hemşireler, hastane çalışanları, hukukçular, polisler, çöpçüler, enerji çalışanları ve postacılar da greve katılacak diğer meslek grupları içinde bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı, hastanelerin grevden ne kadar etkileneceğini hesaplayamadıklarını fakat önlemler aldıklarını açıkladı.

Macron ne istiyor?

Macron ne istiyor?

Macron hükümeti, durumun 1995 yılındaki emeklilik reformu kararına dönmemesini istiyor. O yıl sunulan emeklilik reformuna karşı çıkan milyonlarca kişi, üç hafta boyunca grev yapmıştı ve reform iptal edilmişti.

Fransa'da birçok farklı emeklilik sistemi bulunuyor ve Macron, bunları tek çatı altında toplamak istiyor. Getirmek istediği puanlama sistemi ile Macron, çalışılan her gün için bir ödüllendirme sistemi getirmeyi, bunun da emekli olunduktan sonra çeşitli faydalar sağlaması üzerine bir model sunuyor. 

Fransa'da son on yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilse de Fransa OECD içindeki zengin ülkeler arasında en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri. Yeni sistem, emeklilikte en avantajlı gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak. 64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü emekliliğe harcıyor, ülke nüfusunun geldiği noktada ötürü Macron, bir emeklilik reformu yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
23
8
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
afetiazam

İnsanlar ne kadar güzel tepki verebiliyor, sonuca ulaşacak tepkiler. Bizse hiçbir şeye sesimizi çıkarmayalım ancak buradan klavye krallığı yapmaya devam edel... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Yüzde yüz katılıyorum. Memleketin eğitimli beyaz yakalısı bile yasal haklarını bildiği halde nemelazımcı, ezik. Sen baş kaldırsan ki bizzat tecrübe etmişliği... Devamını Gör

Kayzer Soze

Bizde emeklilik yaşı 65 yaş Fransa`da 60 yaş. Bizde haftalık çalışma süresi 45 saat Fransa`da 40 saat. Bizde asgari ücret 315 Euro (Bugünkü kurla 6,40) Frans... Devamını Gör

h4k4nn

Keşke karşılaştırmali ev fiyatlari, ev kiraları, eğitim ve sağlık giderleri gibi temel ihtiyaçların da bir karşılaştırmasını yapsaydın be Kayzer.

Sıradan Biri

Medeniyetin gözünü seveyim be! Bakın insanlar nasıl da birlik olup hükümete diş geçiriyorlar. Bi de bize bak. Akaryakıta zam gelir, olsun ben hep 50 liralık ... Devamını Gör