Görüş Bildir
Haberler
Metal İşçilerinin Eylemi Kocaeli'ne Sıçradı

Metal İşçilerinin Eylemi Kocaeli'ne Sıçradı

FreiGeist
20.05.2015 - 12:13 Son Güncelleme: 20.05.2015 - 20:08
İçeriğin Devamı Aşağıda

15 Mayıs’ta Bursa’da Renault işçilerinin başlattığı grev büyüyor. Önce Tofaş çalışanlarının, ardından Coşkunöz emekçileri ve Mako işçilerinin katıldığı greve bugün itibariyle Kocaeli’ndeki Ford Otosan ile Delphi, Valeo ve Ototrim fabrikası işçileri de katıldı. Ayrıca Bursa'da greve devam eden otomotiv işçilerinden bazılarına başsavcılık tarafından, ‘cebir veya tehdit kullanarak işvereni ücretleri çoğaltmaya zorlayan ve işin durmasına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir’ ifadelerinin yer aldığı tebligatlar gönderilerek ifadeye çağrıldıkları öğrenildi.

Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako'nun ardından Ototrim, Delphi, Valeo ve Kocaeli'deki Ford Otosan işçileri de iş bırakacaklarını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, Ototrim'de gece vardiyasında çalışan işçilerden sonra sabah mesaisi başlamayacak, Delphi ve Valeo'da ise gece vardiyası işçileri fabrikayı terk etmeyecek.

Dün eylem kararını açıklayan Ford işçileri fabrika önünde direnişe başladı.

Talepler

Ford Otosan işçilerinin taleplerinden ilki Bosch fabrikasında imzalanan toplu iş sözleşmesi (TİS) baz alınarak ücret zammı yapılması, ikincisi hiçbir işçinin eylemler nedeniyle işten çıkarılmaması ve üçüncü olarak sendikadan istifaları yönetim tarafından kabul edilmesi. İşçiler ayrıca Türk Metal Sendikası’nın fabridakadan ayrılmasını istiyor. Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki anlaşma Aralık 2014’te imzalanmıştı; anlaşma 2014-2017 yıllarını kapsıyor.

Ford Otosan yönetimi üretime ara verdi

Ford Otosan işçileri de sabah saatlerinde toplanacaklarını belirttiler. Ancak bu haberin hemen ardından Ford Otosan yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üretime ara verdiğini açıkladı. İşçilere yapılan açıklamada 'parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar üretim yapılmayacak. İdari ofislerde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm sendika üyesi işçiler izinli sayılacaktır' denildi.

MESS: Yasa dışı eylemler katlanılamaz boyutlara ulaştı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) iş bırakma eylemleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

İş bırakma eyleminin, ihracatı olumsuz etkilediği belirtilen yazılı açıklamada, “iş yerini terk etmeme ve topluca iş bırakma” şeklindeki yasa dışı eylemler katlanılamaz boyutlara ulaştı, tüm çalışanlarımızı sağduyu ile hareket etmeye, işlerine sahip çıkmaya, iş yerine ve ülke ekonomisine zarar veren yasa dışı eylemlere derhal son vermeye davet ettiğimizi kamuoyuna duyururuz.” denildi.

Brezilyalı işçilerden metal işçilerine dayanışma mesajı

Brezilyalı işçilerden metal işçilerine dayanışma mesajı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinden Tersane İşçileri Sendikaları Birliği (SINTNAVAL) Şube Başkanı Carlos Roberto Formigão, direnişteki metal işçilerine dayanışma mesajı yolladı.

Evrensel gazetesi aracılığıyla direnişteki işçilere seslenen Carlos Roberto Formigão “SINTNAVAL olarak, haklarınızı savunduğunuz bu önemli mücadelenizde Türkiyeli metal işçileriyle dayanıştığımı belirtiriz. Her yeni grev işçi sınıfının birliğini ve bilincimizi yükseltiyor. Bizi açlıkla korkutmaya çalışan patronlara cevabımız grevler ve sınıf mücadelesidir. Brezilya’dan, Rio de Janeiro tersane işçilerinin sıcak selamlarını kabul edin. Kazanacağız!” dedi.

Bursa'da işçilere sacvcılıktan tebligat

Bursa'da işçilere sacvcılıktan tebligat

Bursa'da 6 gündür iş bırakma eylemine katılan 17 TOFAŞ çalışanına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından tebligat geldiği ve işçilerin 24 saat içinde Bursa Adalet Sarayı’na gelerek ilgili cumhuriyet savcısına ifade vermesi istendiği öğrenildi. 

TOFAŞ Fabrikaları vekilinin şikayet dilekçesi üzerine gönderildiği belirtilen tebligatta, TCK’nın 117. maddesinde yer alan ‘cebir veya tehdit kullanarak işvereni ücretleri çoğaltmaya zorlayan ve işin durmasına neden olan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir’ ifadesi yer aldı.

Tebligat gönderilen ve TOFAŞ'ta işçilerin sözcü olarak seçtiği Zeki Kırlak, 'Burada daha çok öncü gibi duran arkadaşlar var, tebligat onlara geldi. TOFAŞ Fabrikası'nı zarara uğratmaktan dolayı tebligat geldi. Yarın tebligatla gideceğiz, savcıya ifade vereceğiz. Savcıdan gizli saklı iş yapmıyoruz ki” diye konuştu.

Eylemci işçilerin avukatlarından Deniz Baykal, OYAK Renault'da da bazı işçilere tebligat gönderildiğini ancak kaç kişiye ulaştığının henüz belli olmadığını söyledi.

Ali Babacan: Zamanlama mânidar

Ali Babacan: Zamanlama mânidar

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Renault'da başlayarak Tofaş, Coşkunöz, Ford Otosan ve Mako'ya yayılan otomativ greviyle ilgili, 'Eylemin zamanlaması biraz manidar' dedi.

Habertürk televizyonunda katıldığı programda konuşan Babacan, Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektöründeki işçilerin grevinin önümüzdeki günlerde çözüleceğini belirtti, 'İdeolojiden arındırılmış bir işgücü piyasası oluşturmamız gerekiyor' dedi.

'Eylemin zamanlaması biraz manidar' diyen Babacan, işgücü piyasasında reform gereken hususlar olduğunu, işçi haklarını korurken, rekabet gücünü de koruyacak dengeyi bulmak gerektiğini belirtti. 

AA, HabertürkCNN Türk, DHAEvrensel ve sendika.org

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0