Görüş Bildir
Haberler
Menekşe Nasıl Çoğaltılır? Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe Nasıl Çoğaltılır? Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Müge Kakşi
20.12.2021 - 11:29

Menekşegiller familyasının Viola cinsini oluşturan bitki türleri kapsayan menekşeler ev hanımlarının en çok tercih ettiği çiçeklerden biri oluyor. 400 ila 500 türü bulunan menekşeler dünyanın her bölgesinde kolaylıkla yetiştirilen bir çiçek türü olarak biliniyor. En çok kuzey yarım kürede bulunan menekşeler daha çok aydınlık fakat güneşi direkt almayan nemli bölgelerde bulunmayı severler. Ülkemizde de sıkça karşılaştığımız menekşelerin nasıl çoğaltıldığı ve bakıldığı ise araştırılıyor. Peki, menekşe nasıl çoğaltılır? Menekşe nasıl bakılır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genellikle uzun ömürlü olarak bilinen menekşeler bazen dönemlik de yaşabilmektedirler. Kalp şeklini andıran menekşe adını ise menekşe renginden almıştır. Çok fazla çiçek açmasıyla bilinen menekşenin mavi, sarı, beyaz, pembe ya da çok renkli açan türleri de bulunur. Evlerde sıkça tercih edilen ve güzellikleriyle evimize renk katan menekşeler hakkında detaylar merak ediliyor. Menekşenin çoğaltılmasına ve bakılmasına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Menekşe Nasıl Bakılır?

Menekşe Nasıl Bakılır?

Menekşe uygun ortam sağlandığında çok rahat yetiştirilebilen bir çiçektir. Özelikle güneş alan aydınlık bir eviniz varsa değmeyin keyfine. Mutfaklarınızda ışık alan ve aynı zamanda yemek yada çaydanlıktan gelen buharı da alabileceği mekanlara yerleştirirseniz buda menekşenizin hoşuna gidecektir.  

Öncelikle menekşe için yayvan saksılar seçilmeli ve toprağı gevşek olmalıdır. Menekşenin köklerini sıkmayacak şekilde seçilmesi gereken topraklardan funda toprağı bunların başında gelebilir. Sonrasında menekşeyi konumlandıracağınız alanı seçebilirsiniz. Mesela cam kenarları olabilir, burada tek dikkat etmeniz gereken güneşi direk değil de bir yerden yansıma şeklinde alması gerekmektedir. Güneşin yansımalı bir şekilde vuracağı bir bölgeye koyarsanız çok daha uygun bir seçim olmuş olur.

Menekşe Bakımının Püf Noktaları

Menekşe Bakımının Püf Noktaları

Şimdi sulama ve ilgi kısmına geçebiliriz. Yanlış duymadınız tüm canlılarda olduğu gibi menekşelerde de ilgi ve sevgi oldukça önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalarla bitkilerin enerji yoluyla sevgiyi verdiği ve aldığı kanıtlanmıştır. Mesela onlarla konuşmak, hafif şekilde yaprağını sevmek, dudak ucuyla öpmek ve onlara isimler takmak gibi birçok sevgi gösterisinde bulunabilirsiniz. Menekşeniz bunları hissedecek ve bu sevginize kısa sürede mükemmel çiçeklerle karşılık verecektir.

Gelelim sulama kısmına genelde menekşeler çok suyu sevmezler ve nemli toprak onlar için gayet idealdir. Sulama yaparken asla yapraklarına su değdirmeyin, bundan hiç mutlu olmazlar aksine bu durum size tepki olarak yapraklarında yanmalara çürümelere sebep olabilir. En güzeli tabaklarına belirli miktarda su dökerek kökleriyle bu suyu bedenlerine çekmelerini sağlayabilirsiniz. Bu menekşeniz için yeterli bir sulama yöntemi olacaktır.

Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Oldukça talep gören menekşeleri çoğaltmak isteyenlerde bir o kadar fazla. Sevgi ve ilgiyle baktığımız menekşeler bizlere bol bol yapraklar verirler. Sizde menekşeniz biraz rahatlasın ve çoğalsın isterseniz yaprakların köklerine biraz yakın yerlerinden budama yapabilirsiniz. Köküne yakın yerden aldığınız yaprağı, yaprağına su gelmeyecek kadar doldurulmuş küçük çay bardağına koyabilirsiniz. Ardından bardağı ışık alan bir köşeye koyup gün aşırı suyunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bir süre sonra menekşenizin küçük kökler verdiğini göreceksiniz. Menekşeniz kök verdiğinde küçük bir saksıya menekşenizi ekerek çoğaltma işlemini başarıyla tamamlamış olursunuz.

Menekşeyi çoğalmak için püf noktalardan biri de; önceliğimiz her zaman küçük saksılarda dikim işlemi yapılmalı. Bitki biraz gelişip başka yapraklar çıkarmaya başladığında bir büyük boy saksıya alınarak bitkinin kademeli büyümesine olanak tanırsanız menekşeniz verimli bir şekilde büyüyecektir. Bol çiçekli rengârenk menekşeler yetiştirmeniz dileğiyle, unutmayın bitkiler için su ve toprak kadar önemli bir şey de sevgidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın