Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Onur Yazio: Evli Çalışanlar Neden Daha Çok Yalan Söylüyor?

etiket Mehmet Onur Yazio: Evli Çalışanlar Neden Daha Çok Yalan Söylüyor?

Mehmet Onur
28.06.2022 - 16:54 Son Güncelleme: 07.09.2022 - 13:20

Geçen sene ABD’de evli çalışanlarla yapılan bir araştırmanın sonucu, çalışanların %60’ının en büyük korkusunun aile hayatlarının kariyerlerine zarar vermesi olduğunu ortaya çıkardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Araştırmaya katılanlar, ailevi sorumluluklarını yerine getirmenin aşağıdakilere yol açacağından endişe duyuyorlar:

İşten kovulmak (%48)

Zam alamamak (%39)

Terfi alamamak (%37)

Daha düşük bir pozisyona atanmak (%26)

Önemli projelerin dışında tutulmak (%22)

Önemli toplantılara davet edilmemek (%19)

Peki bu insanlar, bu endişelerin üstesinden nasıl geliyor? Tabi ki yalan söyleyerek.

İnsanların yalan söylemesinin en temel sebebi istenmeyen sonuçlardan kaçmaktır. İşte istenmeyen sonuçlardan kaçınan evli çalışanların söyledikleri yalanların yüzdeleri:

İş sorumlulukları hakkında söylenen yalanlar (%23)

Hastalık yalanları (%31)

Sizce evli çalışanlar bu endişelerinde haklı mı ve onları yalan söylemeye iten şey iş-yaşam dengesizliği mi?

İş hayatı ile ilgili yazdığı kitaplar ile dünya çapında milyonlara ulaşan Bridget Schulte, son kitabında “İdeal Çalışan” klişesinden şöyle bahsediyor:

“Tüm ev sorumluluklarını yerine getiren ideal çalışan, kendini tamamen iş yerine adar. O bir savaşçıdır, sabah işe ilk giden ve gece işten en son ayrılandır. Nadiren hasta olur. Asla tatile çıkmaz, giderse bile işini yanında götürür. İdeal çalışan, patronu istediği zaman uçağa atlayıp ülkenin ya da dünyanın bir ucuna gidebilir çünkü çocukları okula bırakmaktan veya okul öncesi onlarlar ile oyun oynamaktan başkası sorumludur. Profesyonel dünyada, e-postalarına gece yarısı bile cevap veren, şirketin istediği zaman istediği yere atayabildiği ve son dakika projeleri için sabahlayabilen kişidir. Mavi yakalı ideal çalışanlar ise işyerinde, fazla mesaiye veya ikinci bir vardiyaya her zaman hazırdır.”

Schulte, bunun abartılı bir klişe olduğunu kabul etmekle beraber, bu klişelerin bilinçaltındaki bazı doğruların yansıması olduğunu ve ideal çalışan kavramının işyerlerinde her zaman kabul gördüğünü öne sürüyor.

Dengeli bir hayat süren, kafası rahat insanların daha iyi kararlar aldığına dair kanıtlara rağmen bizler, ideal çalışanlara olan hayranlığımızı sürdürüyor ve iş hayatımızı bu standarda göre şekillendirmeye devam ediyoruz.

İş-yaşam dengesi, dünyanın her yerinde, çalışanlar için büyük bir sorun.

İş-yaşam dengesi, dünyanın her yerinde, çalışanlar için büyük bir sorun.

Kariyer sorumlulukları ve sevdiklerinizle geçirilen zaman arasında bir denge sağlamak, huzurlu ve mutlu bir yaşamın anahtarı olsa da OECD verilerine göre bu dengeyi sağlayan ülkeler arasında ne yazık ki son sıradayız.

Bu sorunu gündemine alıp iş-yaşam dengesini sağlamak için aksiyon alan şirketler, yalnızca iş gücünün performansında bir artış görmekle kalmayıp aynı zamanda çalışan bağlılığının arttığını ve işe alım ile ilişkili maliyetlerin düştüğünü de görecektir.

Yalanlardan uzak mutlu bir iş yaşamı dileği ile...

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın