Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Eklem Sağlığı için Genetik Yapı ve Kolajenler

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Eklem Sağlığı için Genetik Yapı ve Kolajenler

Mehmet Ali Deniz
29.06.2021 - 18:20 Son Güncelleme: 02.07.2021 - 12:16

Genetik yapımız ile fizyolojimiz arasında güçlü bağlar vardır. Genetiğimiz bizi inşa eder ve bedenimizin potansiyel alt yapılarını belirler. Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi ülkemizde de yoğun çabalar sonucunda genetik araştırma ve geliştirme laboratuvarları kuruldu ve kişinin kendi gen profilini bilme imkânı ülkemizde de mevcut.

Kaslarımızdaki motorlar isimli yazımda kaslarımızdaki genetik varyasyonları anlatmıştım. Bugün de eklem sağlığımızı belirleyen genetik kodlardan bahsederek kasları eklemlere bağlayacağım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kolajenler eklem sağlığını doğrudan etkileyen proteinlerdir. Eklemin kıkırdak yapısında yoğun bulunurlar. Aynı zamanda deriye esneklik ve dayanıklılık verirler bu yüzden güzellik sektöründe de yoğun kullanılırlar.

Kolajenler eklem sağlığını doğrudan etkileyen proteinlerdir. Eklemin kıkırdak yapısında yoğun bulunurlar. Aynı zamanda deriye esneklik ve dayanıklılık verirler bu yüzden güzellik sektöründe de yoğun kullanılırlar.

Dışardan alınmasıyla ilgili baskılar yaygındır ama az bilinen gerçeklerden biri de insanların kolajen üretebildiğidir. Vücutta kolajen üretimi genler tarafından belirlenir. Genetik analiz yaptırarak kişi kendi üretim profilini öğrenebilir.

Kolajen üretimini sağlayan COL1A1 geni testler sonucunda 3 farklı varyasyon taşıyabilir. Bunlardan ilki yüksek hızda kolajen üretimidir. Yapılan analizde bu tip bir sonuç çıkarsa bunun anlamı kişi genetik açıdan yüksek kolajen üretimine yatkın olduğu için eklemlerinin yapısal olarak kolajen eksikliğine bağlı hasar ve sakatlıklara yatkın olmadığı yönündedir.

Burada dikkatinizi bir şeye çekmek istiyorum. Eğer kolajen üretimi yüksekse kişinin eklemleri yoğun sertlikte ve dayanıklılıkta olacaktır. Bu tip bir eklemin aktiviteleri kişiye göre ayarlanmazsa insanların sakatlanması elbette mümkün olacaktır.

Diğer ihtimal orta hızda kolajen üretimidir. Bu genotipteki bireyler yaralandıkları zaman daha geç iyileşir, çok sert olmayan eklemlere sahip olurlar ve patlayıcı güç gerektiren işlerde sıkıntı yaşarlar. Yoğun antrenman ya da eklem hasarları zamanlarında bu bireylere kolajen takviyeleri gerekebilir.

Bir de düşük kolajen üretimine sahip bir genotip vardır. Bu varyasyonda eklemler yeterince dayanıklı olamaz. Bu yüzden yoğun aktivitelerde bu bireylerin eklem hasarı yaşaması beklenebilir. Sakatlandıklarında çok iyi rehabilite edilmezlerse çok geç iyileşirler ya da tam iyileşemeyebilirler. Bu bireyler eğer yoğun spor yaparlarsa bağ dokularında da sorun yaşayabilirler. Bu tip sorunlarla karşılaşmamak için takviyeler ve uzmanlarla özenli süreçler geçirmelidirler.

Şimdi işin mühim bir tarafı var. Siz hangi varyasyonda olduğunuzu biliyor musunuz? Ülkede eklem sorunu yaşayan sayısız insan var. Ülkede eklemlerinin sınırlarını zorlamak zorunda olan sayısız sporcu var. Bu bireylerin ve sporcuların sakatlık yatkınlıkları ve başarıları tamamen genetik alt yapılarına ve buna uygun yaşamalarına bağlıdır. 

Her insan farklıdır. Bir şeyleri daha doğru yapmak istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz…

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
16
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın