Görüş Bildir
Haberler
Mars'taki Kraterde Buz Keşfedildi

Mars'taki Kraterde Buz Keşfedildi

Ulaş
31.08.2015 - 20:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gökbilimciler Mars Yörünge Kaşifi'nin (MRO) görüntülediği ve soru işaretlerine neden olan kraterin sırrını çözdü. Krater yüzeye çok yakın bir derinlikte buz içeriyor.

MRO'nun kısa süre önce ortaya çıkardığı ve bir meteor çarpması sonucu oluştuğu düşünülen tuhaf şekilli kraterin sırrı ortaya çıkarıldı. Sıradan bir meteor çarpmasına kıyasla çok daha muntazam bir şekli bulunan kraterin, yüzeye çok yakın seviyede katı halde sıvı içerdiği anlaşıldı.

Arizona Üniversitesi'nden Ali Bramson yaz aylarında artan UFO iddialarını çürüterek, 'kraterde yaklaşık 40 metre kalınlığında buz bulunduğunu' açıkladı. Bramson kraterin kafa karıştırmasının nedeninin ise 'duvarlarında teraslara sahip olmasından kaynaklandığını' söyledi.

NASA, California ve Texas eyaletlerinin toplamı kadar geniş bir alan kaplayan kraterin farklı yapısının, yüzey altındaki materyallerden kaynaklandığını düşünüyor. Mars'taki bir diğer büyük krater olan Arcadia Planitia gibi, yüzey altındaki materyallerin meteor çarpışmasının ardından şok dalgalarını farklı şiddetlerde yaydığı düşünülüyor.

MRO üzerindeki kamera ve bilimsel donanımlar ile haritası çıkarılan kraterin yüzeye çok yakın bir derinlikte buz barındırdığı görüldü. NASA Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'ndan (JPL) Shane Byrne, 'buz kütlesinin Mars'ın geçmişinde var olan iklim hakkında bilgi vereceğini' söyledi.

Bryne, 'Mars'ın jeolojik olarak aktif olduğu dönemlerde buzun kraterde toplandığını ve bugüne dek korunduğunu' belirtti. Yakın zamanda yapılan araştırmalar, Mars'ın sadece kutup değil ekvator bölgelerinde de büyük miktarda buzul olduğunu ortaya koymuştu. Yeni bulgular Mars'ın kolonileşeceği dönemde çok daha fazla su kaynağı sunacağını gösterdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0