Görüş Bildir
Haberler
Marmara Balığı Yenir Mi, Sağlığa Zararlı Mı? Marmara Denizi Müsilaj Sorunu Son Durum...

Marmara Balığı Yenir Mi, Sağlığa Zararlı Mı? Marmara Denizi Müsilaj Sorunu Son Durum...

Türkiye yaz aylarında Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj (deniz salyası) sorunu ile şok olmuştu. Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj, denize kıyısı olan hemen hemen her yerde görüşmüştü. Sonrasın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan müsilaj bilim kurulunun da görüşleri alınarak eylem planı hazırlanmıştı. Marmara Denizi’nin yüzeyinde bulunan müsilaj temizlenmiş ancak deniz dibinde müsilaj görülmeye devam etmişti. 1 Eylül’de sona eren balık avlanma yasağı sonrası vatandaşlar, ‘Marmara Denizi balığı yenir mi?’ sorusuna cevap arıyor. İşte Marmara Denizi hakkında uzmanların yaptığı son açıklamalar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj kabusu tam anlamıyla bitmiş değil. Her ne kadar deniz yüzeyi müsilajdan temizlenmiş olsa da asıl sorunun kaynağı olan deniz tabanında müsilaj varlığını koruyor. Uzmanlar, müsilajın tam anlamıyla ortadan kalması için uzun yılların gerekebileceğini belirtiyor. Balık mevsiminin başlamasıyla birlikte müslaj sorunu yeniden gündeme geldi. Müsilajın balıklar üzerinden herhangi bir zararı olup olmadığı araştırılıyor.

MARMARA’DA MÜSİLAJ BİTTİ Mİ?

Hürriyet'ten Fulya Sorbaş’a konuşan Müsilaj Bilim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi balıkları için şunları söyledi;

“Marmara denizi yüzeyinde şu an müsilaj yok. Yapılan çalışmalar kapsamında yüzey tamamen temizlendi. Ancak tehlike tam olarak geçmedi, diplerde devam ediyor. Dipte halen küme halinde büyük parçalar var. Bu parçaların olması tehlikenin geçmediğinin göstergesi. Karadeniz’den gelen suyun etkisiyle müsilajın etkisi kırıldı ancak kasım gibi yeniden ortaya çıkabilir. O nedenle ‘Kurtulduk’ diye düşünmemek, önlemleri almak, tam gaz uygulamaya devam etmek lazım.”

MARMARA DENİZİ BALIĞI YENİR Mİ?

Prof. Dr. Mustafa Sarı, ‘Marmara balığı yenir mi?’ sorusuna ise şu şekilde cevap verdi;

“Ben size sorayım; geçen sene piyasada satılan balıklar neredendi? Marmara’dan değil mi? Yedik mi? Yedik. Sağlık- Çevre ve Şehircilik-Tarım ve Orman Bakanlıklarımız var. Bunların teşkilatları var. Sürekli analizler yapılıyor. Balığın yenmeyeceğine dair bir kanaate ulaşılırsa zaten açıklayacaklardır. Sadece resmî kurumların açıklamalarını dinlemeli, uyarılarını dikkate almalıyız. Balık tüketirken önceden neye dikkat ediyorsak aynı hassasiyetlere devam! Böyle zamanlarda konunun uzmanı olmayan; gök bilimci, yer bilimci, yok efendim dahiliyeci herkes ahkam keser. Kulak asmayın.”

Bu Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın