Görüş Bildir
Haberler
Mainz Borcunu Nasıl Ödedi? Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Bir Şehrin Kaderini Değiştirdi

Mainz Borcunu Nasıl Ödedi? Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Bir Şehrin Kaderini Değiştirdi

Batuhan
28.12.2021 - 13:19

Dünyada corona virüse karşı geliştirilen en etkin silahlardan biri olan Pfizer/BioNTech aşısı, ortaya çıktığı küçük Alman şehrinde beklenmedik bir yan etkiye neden oldu. Mainz şehri, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech’in küresel başarısından elde edilen vergi gelirleri sayesinde 30 yıldan bu yana ilk kez borçlarını ödeyecek. Ancak, Mainz'in bu başarının ardından endüstriyi, özellikle biyoteknoloji şirketlerini, çekme umuduyla kurumlar vergisi oranlarını düşürme kararı, komşu şehirlerden ve ekonomistlerden eleştiri alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz eyaletinde yer alan yaklaşık 217 bin nüfuslu Mainz kenti, yetkililerin 1,3 milyar euroluk kredi aldığı 90'ların başından bu yana ağır bir borç yükü taşıyor. Salgının ilk yılında, Ren Nehri şehrinin borç yığını, yalnızca faiz olarak 30 milyon euro daha arttı.

Ancak, Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve üretimi için ilaç devi Pfizer ile birlikte çalıştığı BioNTech'in başarısı, Mainz'in kaderini değiştirdi.

1 milyar euro bütçe fazlası

1 milyar euro bütçe fazlası

Şehir senatosu bu kış 1,09 milyar euroluk bir bütçe fazlası açıkladı. 2022'de beklenen 490,8 milyon euroluk başka bir bütçe fazlası ile Mainz, kalan borcunu bir yıl içinde temizlemeyi umuyor.

Alman vergi gizliliği yasaları nedeniyle, BioNTech resmi olarak Mainz senatosunun kurtarıcısı olarak adlandırılmadı. Ancak,  batı dünyasında  yetkilendirilen ilk aşıyı üreten şirketin büyük serveti sır değil.

3.2 milyar euro vergi ödedi

3.2 milyar euro vergi ödedi

Ocak-Eylül 2021'de BioNTech, şirketin Almanya'da birkaç tesisi olmasına ve paranın hangi belediyelere gittiğini söylememesine rağmen, vergi öncesi karda 10,3 milyar euro elde etti ve bunun 3,2 milyar eurosunu vergi olarak ödedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
17
4
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Ödedikleri vergiyi görüyorsunuz,siz hala cehalet içinde boğulun avrupa amerika ne kadar değerli insan varsa alsın ,zeki gençler göçsün biz de dinle kafayı bo... Devamını Gör

tsrk

Ben yanlış mı hesapladım yoksa, indirimli haliyle %31 vergi mi ödemiş oluyor biontech !