Görüş Bildir
Haberler
Macaristan'da Çin'in Üniversite Yapacağı Caddeye 'Şehit Uygurlar Caddesi' Adı Verildi

Macaristan'da Çin'in Üniversite Yapacağı Caddeye 'Şehit Uygurlar Caddesi' Adı Verildi

Batuhan
03.06.2021 - 09:31

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin liberal görüşlü belediye başkanı, kentte Çin Fudan Üniversitesi'nin yapmayı planladığı kampüs bölgesindeki bir caddeye 'Şehit Uygurlar Caddesi' adını verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'te yer alan habere göre, Ayrıca belediye aldığı kararla, üniversitenin yapılması planlanan kampüs bölgesindeki diğer bazı cadde isimlerini, 'Şehit Uygurlar Caddesi', 'Özgür Hong Kong Caddesi', 'Dalai Lama Caddesi' ve Pekin yönetimi tarafından cezaevine konulan Katolik piskoposun adına atıfla 'Xie Shiguang Caddesi' olarak değiştirdi.

Kamusal alanlara güzel yeni isimler verdik

Kamusal alanlara güzel yeni isimler verdik

Kampüsün yapılması planlanan 9. Bölge Belediye Başkanı Baranyi Krisztina da Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, 'Planlanan Çin Üniversitesinin çevresindeki kamusal alanlara güzel yeni isimler verdik.' ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, belediyenin kararını eleştirdi.

Kararın belki bazı Batı Avrupa ve ABD büyükelçiliklerine yönelik sadakat göstergesi olabileceğini ama bu adımın Hong Konglulara ve Uygurlara yardımcı olmayacağını savunan Semjen, 'Çin'le çok iyi ilişkiler içinde olmaya çalışıyoruz ve bu ulusal çıkarımız. Gördüğümüz gibi 1 milyon doz Çin aşısı olmasaydı binlerce kişinin hastalanmasına neden olacaktı.' ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Fudan Üniversitesi, AB'deki ilk Çin üniversitesi olacak

Fudan Üniversitesi, AB'deki ilk Çin üniversitesi olacak

Fudan Üniversitesinin Avrupa Birliğindeki ilk Budapeşte kampüsünün 2024 yılında açılması ve ekonomi, uluslararası ilişkiler, tıp ve teknik bilimler alanlarında eğitim vermesi bekleniyor.

Macar hükümeti, Fudan Üniversitesinin Budapeşte kampüsünün Macaristan'ın eğitim standardını yükselteceğini, Çin'in ülkeye yönelik yatırımlarına ivme kazandıracağını ve ülkesine bölgesel bir bilgi merkezi olma fırsatı tanıyacağını savunuyor.

Muhalefet ise Çin Üniversitesinin Macarların vergileriyle yapılmasının doğru olmadığı, ulusal güvenlik riski teşkil ettiği ve bölgede Macar öğrencilere yönelik yapılması planlanan Öğrenci Şehri projesinin büyük bir bölümünü işgal edeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Çin yönetimi, Doğu Türkistanlılar başta olmak üzere insan hakları ihlalleri yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor. Budapeşte'deki Çin Büyükelçiliği konuyla ilgili yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
119
42
9
3
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
BlueCraving

Yazıklar olsun bize! Niye çünkü Arap değiller…

furkan yapa

işte mertlik, işte cesaret, işte feraset, işte adam gibi adamlık!

Mehmet Morningstar

8 tane gülme emojisini koyan AKP gençlik kolları