Görüş Bildir
Haberler
'Mültecilere Polis Müdahalesi Şok Edici'

'Mültecilere Polis Müdahalesi Şok Edici'

Hande öçalan
16.09.2015 - 19:12 Son Güncelleme: 17.09.2015 - 14:00

Macaristan polisi, Sırbistan sınır kapısından ülkeye girmek isteyen sığınmacılara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Macar polisinin mültecileri sınırdan uzaklaştırmak için göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su kullanmasının kendisini şoke ettiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genel sekreter mültecilere bu tür bir muamelenin 'kabul edilemez' olduğunu vurguladı. Sınırlarını kapatan Macaristan'da yeni yürürlüğe giren yasaya göre göçmenlerin geçişi veya dikenli tel örgülere zarar verilmesi yasadışı sayılıyor.

Macaristan ise 20 polis memurunun yaralandığını söyleyerek müdahaleyi savundu ve bir hükümet sözcüsü mültecileri çocukları canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Macar makamlarına savaş ve zulümden kaçan insanların engelsiz geçişini sağlama çağrısında bulundu.

Guterres'in yazılı açıklamasında 'BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu, zaten birçok acı çekmiş mültecilerin AB'ye girişini engellemek için basınçlı su ve gözyaşartıcı gaz kullanılması karşısında şoke olmuş ve üzülmüştür' denildi.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Macaristan-Sırbistan sınır kapısında yaşanan hareketlenmeler artınca, sığınmacılar ile Macar polisi arasında olaylar alevlendi. Sınırdan geçiş yapmak isteyen mültecilere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale eden polis, sınır kapısını zorlayan mültecileri püskürtmeye çalıştı. Müdahaleden etkilenenler arasında çocukların da olduğu söyleniyor.

Sırbistan - Macaristan sınırında oluşan hareketlenmeyle beraber, bir kısım mülteci aksi yönde, Sırbistan - Hırvatistan sınırına doğru ilerlemeye başladı. Hırvatistan sınır görevlileri, polislerce uyarıldı. Hırvatistan, mültecilere, ilerledikleri yolların 1991-1995 savaşından kalma mayın kalıntılarıyla dolu olduğunu söyleyerek geri çekilmeleri için çağrı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters'den alınan son dakika bilgilerine göre; yetkililer şu an için 350 mültecinin Sırbistan üzerinden gelip, Hırvatistan'a giriş yaptığını belirtti. Yetkililer mültecileri, Zagreb civarında çeşitli merkezlere yönlendiriyor.

Macaristan, komşusu Sırbistan'a yaptığı çağrıda; kapı sınırlarına yığılan mültecileri kontrol etmesini ve kendi sınırlarını 30 gün boyunca kapalı tutacaklarını iletti.

Olaylar ve protestolar sürerken, bazı sığınmacı vatandaşların ters yönde ilerleyerek vardıkları Sırbistan-Hırvatistan sınırının çok daha 'insani' yöntemlerle kendilerini karşıladıkları duyuruldu.

Macaristan Dış İşleri Bakanı, Sırbistan'a yaptığı çağrıda, sınırdaki, Macar polislere saldırıda bulunan mültecilere müdahale etmelerini  istemişti.

Reuters objektifinden sınırda yaşananlar:

Reuters objektifinden sınırda yaşananlar:
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

The GuardianBBC Türkçe, Reuters ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0