Görüş Bildir
Haberler
Lou Thesz : Bir Mucitten Daha Fazlası

Lou Thesz : Bir Mucitten Daha Fazlası

Samed Ö
24.08.2015 - 00:33

Efsane güreşçinin efsanevi hayatı

Merhaba değerli profesyonel güreş severler .. Aslında hep yapmak istediğim bir şeydi profesyonel güreş konularını sosyal platformda anlatmak . Ama nedense hep bir çekimserlik yaşadım . Ama artık kendimi hazır hissediyorum. Ve sizin de profesyonel güreşle ilgili bilgilerinizi tazelemeniz için sıradaki yazımı aktarıyorum ..

Bir Mucitten daha fazlası : Lou Thesz .

    Evet birçoğumuz belki de bu ismi sadece Stone Cold Steve Austin'in 'Lou Thesz Press' hareketinden biliyor. Peki hiç düşündünüz mü , bu ismi bu harekete kim neden vermiş , bu Lou Thesz de neyin nesi diye ? İşte bu sorular burada mümkün olduğunca cevap bulacak.

          Bir profesyonel güreş efsanesidir Lou Thesz . 1916'da ABD'nin Michigan eyaletinde doğan güzide efsane , bir Avusturya-Macaristan kökenli aileden geliyordu. Henüz daha çok küçükken şu anki popüler genç isimler Matt Sydal , Randy Orton gibi isimlerin memleketi St.Louis , Missouri'ye göç etmek zorunda kalmışlardı . Onun ailesi gezici işçi statüsündeydi birnevi. Babası , küçük Lou'ya kendi başına Greko-Romen güreşin tekniklerini öğretmiş ve Lou Thesz'in Lou Thesz olması yolunda ilk büyük adımı atmıştı. Bu Greko-Roman güreşi öğrenmesinin ilk faydasını okul yıllarında görmüştü. Okul takımında çok başarılı olan Lou Thesz , hatta bir keresinde arkadaşıyla güreş turnuvasında karşılaşmadan önce maçı iki isim birlikte çalışmıştı ve tiyatral bir biçimde güreş maçına çıkmışlardı . İşin güzel yanı ise maçı izleyen hiç kimse onların hareketleri çalıştığını anlamamıştı ve herkesin gözünde bu iki isim ilk kez karşılaşıyor gibiydi. İşte Lou Thesz'in de hoşuna giden şey buydu. Aslında arkadaşlarıyla yaptıkları şeyin adı 'Profesyonel Güreş'ti . 1932 yılında , yani 16 yaşına geldiğinde , Lou Thesz ; profesyonel güreş için ilk maçına çıkmıştı. İlk maçına çıktıktan kısa bir süre sonra , 1920'lerin efsanevi profesyonel güreşçisi Ed 'Strangler' Lewis ile tanıştı . Lewis ona , güreşte bazı submission teknikleri gösterdi ve Lou Thesz'in güreş yeteneğine bir de 'Submission' yani pes ettirme hareketleri ekleyerek onu güçlendirdi . Ed Lewis , günümüzde de kullanılan 'Sleeper Hold' hareketinin mucididir . Yani bir mucit , başka bir mucidin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Güreş kariyerine başladıktan 5 yıl sonra , 1937'de , Thesz ilk kez bir Dünya Şampiyonluğu kazanıyordu . Ve bu kemerin ismini söylediğimizde halen insanlar ne kadar prestijli bir kemer olduğunu biliyorlar : 'NWA Dünya Ağırsiklet Şampiyonluğu'. Ama yanlış biliyorlar çünkü şu an bilinen NWA Dünya Ağırsiklet Şampiyonluk Kemeri , 'National Wrestling Alliance' adlı şirkete aitken o dönemde kazanılan NWA Dünya Ağırsiklet Şampiyonluk Kemeri , 'National Wrestling Association' adlı şirkete aitti. Bu şirketler birbirinden tamamen farklıdır.21 yaşında bu kemeri kazanan Thesz , tarihin en genç Dünya Şampiyonu ünvanını alıyordu ve St.Louis'in en popüler güreşçilerinden biri oluyordu.Yaklaşık 6 hafta sonra da kemerini kaybetti.

     Bu olaydan yaklaşık 10 yıl sonra NWA (Alliance) yönetimi , bölgesel bir şampiyonluk yerine tüm Kuzey Amerika için geçerli tek bir Dünya Şampiyonluğu çıkarma kararı aldı ve yeni çıkan ilk kemerin sahibi  Orville Brown oldu . Ancak bazı sorunlar patlak vermişti . Bazı güreşçiler halen bölgesel olarak Dünya Şampiyonluklarını kazanıyordu ve kemerlerini ulusal olacak şekilde birleştirmek istemiyorlardı , çünkü kemerlerini kaybetmiş olacaklardı . Ancak Lou Thesz , bu önemli görevi üstlendi ve önce Orville Brown'ı yenerek Kıtasal düzeyde Dünya Şampiyonu oldu daha sonra değeri kalmayan Dünya Şampiyonluklarını kazanarak bütün kemerleri toplayıp birleştirmiş oldu ve tartışmasız Dünya Şampiyonu oldu . Daha sonra kemerini Whipper Billy Watson'a kaybeden Thesz , aylarca ringlerden uzak kaldı çünkü ayak bileğinde bir sakatlık olmuştu.Aylar sonra döndüğünde kemeri tekrar geri kazandı . İşte Profesyonel Güreş'te şirket yönetimini bile bug'a girdiren sorunlar bu yıllarda başlıyordu . Thesz kemeri kazandı ancak öyle bir maç oldu ki kemerini koruduğunu veya kaybettiğini kimse çözemedi . Bir Two out of Three Falls maçı yapıldı . Maçta 2 kez rakibini tuş eden / pes ettiren kişi ringden kemerle ayrılacaktı . Ancak 1-1 giden maçtan sonra Lou Thesz , bel kemiğindeki sakatlıktan dolayı maçtan çekildi . Rakibi Edouard Carpentier maçı 2-1 kazandı kazanmasına ancak NWA şirketini de ikiye böldü . Şirketin üst yetkilileri , Carpentier rakibini tuş etmediği için Dünya Şampiyonluk kemerinin Lou Thesz'de kaldığını açıklamıştı . Ancak Carpentier , NWA'nin bölgesel kuruluşlarına gittiğinde NWA Dünya Şampiyonu olarak anılıyordu . İş bir çıkmaza girmişti ; gerçek şampiyon kimdi ? Daha sonra Thesz ringlere döndü ve NWA Dünya Şampiyonu olarak döndü . Herkesin kafası karışıktı ancak Thesz şampiyondu . Thesz , 1957'de Japonya'da kemer korumuş ve Japonya'da NWA Dünya Şampiyonluğunu koruyan ilk isim olmuştu. Rakibiyse tam bir Puroresu efsanesiydi : Rikidōzan ! Rikidōzan ile çıktığı maçta 60 dakikalık maç süresi dolmuştu ve kazanan olmamıştı . Ancak öyle bir maçtı ki , bu maç Japonya'da profesyonel güreşin ön plana çıkmasını sağladı . Japon halkının sevgisini kazanan Thesz , ülkesine geri döndü. Daha sonra Lou Thesz , kemerini düzenli olarak Japonya'da korumak istediğini belirtti ancak NWA(Alliance) yönetimi buna izin vermedi.Bunun üzerine Thesz , kemerini boşa çıkardı ve kendi seçtiği birine Dick Hutton'a kemeri hediye etti . Artık yeni şampiyon Hutton'du. Lou Thesz , Avrupa ve Japonya'da güreşmeye devam etti ve kendisini NWA Uluslararası Ağırsiklet Şampiyonu olarak tanıttı . Herkes de onu öyle tanımış oldu. NWA Uluslararası Ağırsiklet Kemeri , halen All Japan Pro Wrestling'in efsanevi Triple Crown kemerinin bir parçasıdır.

    1963'te yarı emekli , yarı güreşçi konumunda bulunan Thesz , efsanevi 'Nature Boy' lakaplı Buddy Rogers ile karşılaştı ve 6. Dünya Şampiyonluğunu kazanmış oldu. Thesz 46 yaşındaydı ve Rogers , Thesz'den yaşlı olduğu için kemeri geri kendisine vermesini istedi . Lou Thesz ise şu cevabı verdi ; 'Bu işi ya basit yolla halledelim ya da zor yolla.'

           Rogers zor yolu seçti ve kemer mücadelesinden galip ayrılamadı . Rogers aynı zamanda Figure Four Leg-Lock'un mucitidir. Thesz 3 yıl boyunca kemerini kaybetmeden savundu . 1966 yılında kemerini Gene Kiniski'ye kaybetti.1970'li yıllarda Meksika'da güreşen Thesz 62 yaşındayken UWA Ağırsiklet Şampiyonluğunu kazandı ve yaklaşık bir yıl sonra kaybetti . 1979'da efsane resmi olarak emekliye ayrılmıştı . Emekli olduğu maçı WWE Tarihinin ilk Dünya Takımlar Şampiyonundan biri olan Luke Graham'a karşı yaptı . Evet emekli oldu fakat yine de ara vermedi . Bazı güreş maçlarında hakemlik yaptı . 1990 yılında Japonya'ya döndü ve öğrencisi Masahiro Chono ile son bir maça çıktı . Maçı Chono kazanmıştı ve maçı kazanmak için yaptığı pes ettirme hareketi STF'ti . STF ; Lou Thesz tarafından bulunan başka bir hareketti. Bu maçtan sonra Thesz , başka bir maça çıkmadı . 2002 yılında bu güreş efsanesi aramızdan ayrıldı .Düşünün 1932-1990 yılları içinde güreşmek gerçekten takdir edilesi bir durum . Ben de efsaneyi saygıyla anıyorum.

    Şu an profesyonel güreşte kullanılan STF , Powerbomb , Lou Thesz Press (Herhalde yani) , Belly to Back Suplex'ler ve belki de bilinmeyen birçok hareket . Lou Thesz'in sayesinde vardır . Evet Lou Thesz , bir mucitten daha fazlası ...

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın