Görüş Bildir
Haberler
Liseliler Bilmez! Bir Zamanların Kralları Olan Efsane Cep Telefonları!

Liseliler Bilmez! Bir Zamanların Kralları Olan Efsane Cep Telefonları!

Ma Belle
03.09.2022 - 18:32

Teknoloji çağında büyük kilometre taşı sayılabilecek en önemli icatlardan biri kuşkusuz cep telefonu. Artık gencinden yaşlısına herkesin kullandığı cep telefonları birer istek değil ihtiyaç haline geldi. Gelin hafızamızı tazelemek için biraz geçmişe gidelim ve tanıtıldığı döneme damgasını vuran efsane cep telefonlarını beraber inceleyelim!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. iPhone (2007)

1. iPhone (2007)

'Apple telefonu yeniden icat ediyor.' sloganıyla tanıtılan ve piyasaya iddialı bir giriş yapan Apple'ın ilk telefonu. Tuşlu, kızaklı ve zamanında popüler olan kapaklı telefonların aksine 3.5 inç dokunmatik ekranı ve 2MP arka kamera desteği olan ilk iPhone, rakiplerini kışkırtan bir cep telefonu geliştirdi. İşletim sistemi olarak kendisini ileride isminin 'iOS' olacağından habersiz 'iPhone OS' olarak tanıdık. 2G desteğine sahip olması sayesinde 'Safari' adlı internet tarayıcısında sörf yapmanın tadını iPhone'da almıştık!

2. iPhone 3G (2008)

2. iPhone 3G (2008)

İlk iPhone'dan hemen sonra tanıtılan iPhone 3G, akıllara 'Neden ismi iPhone 2 değil?' sorusunu getirdi. Bunu sebebi 3G destekli ilk cep telefonu olmasıydı. Önceki model ile benzer özellikler taşımasına rağmen (3.5 inç ekran, 320x480 ekran çözünürlüğü, 2MP arka kamera gibi) hiç eleştirilmedi, çünkü ona rakip olabilecek telefon henüz piyasada yoktu. Ama mail ve mağaza desteği gelmesi onu daha da çekici kıldı.

3. iPhone 3GS (2009)

3. iPhone 3GS (2009)

iPhone 3GS, önceki modellerle yine benzer özelliklere sahipti. Hatta hiçbir kullanıcı, bu telefon ile önceki modeli yan yana koyduğu zaman ayırt edemiyordu. Ancak kamera konusunda o zamanlar için büyük bir adım atan Apple, video kaydı yapabilen 3MP'lik bir kamera kullanmaya başladı. Artan ekran çözünürlüğü, RAM ve yazılım konusunda yeni eklenen pusula, kullanım deneyimine yeni bir hava kattı.

4. iPhone 4 (2010)

4. iPhone 4 (2010)

Steve Jobs'ın tanıttığı son telefon olan iPhone 4, seriye önemli değişikliklerle devam etti. Köşeli tasarıma merhaba diyen Apple, telefonun arka panelini de ön panel gibi cam ile kaplattı. Paslanmaz çelikten oluşan çerçevesi de cabası.  Kamera çözünürlüğü 5MP'e yükseldi ve daha keskin, net ve arkadaşlarımıza hava atmalık fotoğraflar çekebildik. Sesle denetim özelliği ise şimdi 'Hey Siri, bugün hava nasıl?' ya da 'Hey Siri, en yakın eczane nerede?' diye sorular sorup cevap aldığımız, yardımımıza koşan sesli asistan Siri'nin habercisiydi. Bu arada ön kamera ayrıntısını unutmayalım, 'Selfie' dönemine o zamanlar az kalmıştı!

5. iPhone 4S (2011)

5. iPhone 4S (2011)

Apple, iPhone 3GS'in aksine bu seferki modelinde 'S' takısını 'speed' (hız) anlamında kullanmaya başladı. Her zaman olduğu gibi teknik ve yazılımsal özelliklerde iyileştirmeye giden Apple, karşımıza 8MP'lik iSight kamera ile çıktı (Bu arada liseliler iSight teknolojisini de bilmez.). Kristal netliğinde fotoğraf çekmemizi sağlayan 4S, herkesi amatör bir fotoğrafçıya çevirdi adeta. Satın almaları için ailemize az yalvarmadık. Harçlıklarımızı biriktirip rengarenk kılıflar almak için can atardık!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. iPhone 5 (2012)

6. iPhone 5 (2012)

Apple'ın huyudur, her modelde bir önceki modelin özelliklerini arttırarak bizleri her zaman büyüler. iPhone 5'te artan ekran çözünürlüğü ve ekran boyutu, hafıza, RAM ve batarya süresi bizi adeta mest etti. Tasarım dilini biraz değiştirip telefonu dikey bir profilde yeniden tasarladı. Kullanıcıları bekleyen sürprizlerden biri ise şarj girişi oldu. Artık şarj cihazımızı sürekli yanımızda taşımak zorundaydık çünkü şarj girişi hiçbir telefonla aynı değildi. Kendimizi öyle havalı hissederdik ki, birinin bataryası bittiğinde 'Açılın ben iPhone 5 kullanıyorum!' demekten kendimizi alamazdık.

7. iPhone 5S (2013)

7. iPhone 5S (2013)

Dünyadaki her şey eşsizdir. Parmak izimiz gibi. Apple da bunu düşünerek hareket etmiş olmalı ki, kendimizi daha da eşsiz hissedebilmek için yeni modeline parmak izi okuyucusunu ekledi. Böylelikle şifre ezberlemeye ve birinin telefon kilidimizi açarken parolamıza dikkatlice bakıp özelimizi karıştırmasına gerek kalmadı. Telefonu sadece kendi parmağımızla açabildiğimiz için kendimizi daha çok güvende hissettik, haksız mıyız?

8. iPhone 5C (2013)

8. iPhone 5C (2013)

iPhone 5S ile beraber tanıtılan 5C modeli, capcanlı renkleriyle hepimizi kendisine hayran bıraktı ve klasikleşen renkerden sıyrılıp piyasaya yeni bir soluk getirdi. iPhone 5S ile hemen hemen aynı özellikleri taşımasına rağmen parmak izi okuyucusuna sahip değildi. Satışa sunulduğunda, gören herkes oyuncak telefon sandı fakat öyle tatlı renkleri vardı ki bakmadan duramamak imkansızdı!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
5
3
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
DOĞAN ŞAFAK

GENÇLER BİLMEZ DEMİŞSİN EVET BİLMİYORSUN EFSANE DEĞİNCE AKLA 3310, 6600, 8800, n73, n95, motorola razr, blackberry vs gelir

Ferdi Çelik

3310 değişmez