Görüş Bildir
Haberler
Latin Amerika'dan Çıktığını Muhtemelen Bilmediğiniz Birbirinden Muazzam 11 İcat

etiket Latin Amerika'dan Çıktığını Muhtemelen Bilmediğiniz Birbirinden Muazzam 11 İcat

Günümüzde kullandığımız en faydalı icatlardan bazıları Latin Amerika'da keşfedilmiş...

Ancak 2013'teki OECD raporu, yatırım ve araştırma oranlarının azlığından dolayı Latin Amerika'daki bilimsel gelişmenin geleceğinin tehlikede olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli sebebi, Latin Amerika'daki Ar-Ge'nin fazlasıyla hantal olması. 

Şimdilerde bu konuda ufak da olsa kıpırdanmalar görülüyor. Yenilikçi yatırımlar hız kazanıyor ve yaratıcı girişimciler sosyal etkiye sahip teknolojilerde öncü oluyor. Geleceğinin parlak olması umuduyla, geçmişte bu bölgeden çıkan büyük keşif ve icatlara göz atalım:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Renkli televizyon

1. Renkli televizyon

Meksika doğumlu Guillermo Gonzalez Camarenawas aslen bir elektrik mühendisi. Renkli televizyonlarımızı kendisine borçluyuz. Bu ışık tekerleği tekniği halen NASA tarafından kullanılıyor.

2. Doğum kontrol hapı

2. Doğum kontrol hapı

Meksikalı kimyacı Luis E. Miramontes, oral yolla alınan ilk doğum kontrol hapını 1956'da yarattı.

3. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi

3. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi

Peru'lu Claudio Castillón Lévano, bebek için risk barındıran erken doğumlarda kullanılan ünitenin mucidi.

4. Elektrikli fren

4. Elektrikli fren

Meksikalı mucit Victor Ochoa'nın yüzlerce icadı var; ve elektrikli frenin patentini aldığında sene 1907 idi. Sistem, trenlerin durmasını kolaylaştıran bir manyetik çekim kullanıyordu.

5. Fotoğraf

5. Fotoğraf

Yarı Fransız, yarı Brezilyalı Hércules Florence, fotoğrafçılığın atalarından kabul edilir. İlk fotoğrafını banyo etmesi, Louis Daguerre'den 3 yıl öncesine dayanır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mondragón tüfeği

6. Mondragón tüfeği

Meksika ordusunda görevli bir memur olan Manuel Mondragón, 1904 yılında, ateş etmek için her seferinde yeni kurşun yüklemeye gerek kalmayan kendinden yüklemeli tüfeği icat etti. Bu tüfek daha sonra 1. Dünya Savaşında ve Meksika devriminde kullanıldı.

7. Tükenmez kalem

7. Tükenmez kalem

László József Biró, Macaristan doğumlu bir Arjantin vatandaşıydı. Gazeteciliğinin ve aynı zamanda mucit olan Biró, yağ bazlı mürekkep kullanılan ve mürekkebin tungsten (volfram) metalinden bir top yardımıyla yumuşakça döndürülerek kağıda geçmesine yarayan bir kalem tasarladı.

8. Yapay kalp

8. Yapay kalp

Italyan göçmeni bir ailenin oğlu olan Arjantin doğumlu Dr Domingo Liotta, 1969'da insana nakledilen ilk yapay kalbi yarattı. Eseri, Smithsonian Müzesinde sergilenmekte.

9. Botlara karşı güvenlik kodu

Spam girişleri engellemek için kullanılan sinir bozucu online güvenlik kodu, Guatemala doğumlu doktor Luis Von Ahn tarafından icat edildi.

10. Stent

10. Stent

Arjantinli damar radyoloğu Julio C. Palmaz, kalp damar hastalıklarında kullanılmak üzere balon anjiyoplasti stentini keşfedip, 2006 yılında Ulusal Mucitler Müzesinde ölümsüzleştirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ciltten emilim sağlayan yara bantları

11. Ciltten emilim sağlayan yara bantları

Uruguaylı Alejandro Zaffaroni, aralarında ciltten emilim yoluyla ilaç kullanımını sağlayan bandajlar da olmak üzere 45'ten fazla sayıda patentin sahibi.

12. 11 inventions you probably didn't know came from Latin America

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
512
111
65
17
14
13
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

1800'lerin sonunda Meksika ve Birleşik devletler kıtadaki iki süper güçtü. Meksika ordusu oldukça modern ve iyi eğitimliydi. Fransız ekolünü kıtada etkin kul... Devamını Gör

Frame Madrock

Ya zikirmatik bulabilmişmi hacı ben ona bakarım

Sevilay

bune aq herşeyi latin amerikalılar mı yapmış

portside

yok yaw baksana hep boş işler. Sakızın oruç bozup bozmadığıı bulamamışlar.