Görüş Bildir
Haberler
‘Laik ve Bilimsel Eğitim’ Talebiyle Türkiye Genelinde Boykot

‘Laik ve Bilimsel Eğitim’ Talebiyle Türkiye Genelinde Boykot

Deniz Gök
12.02.2015 - 21:46 Son Güncelleme: 13.02.2015 - 12:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Alevi dernekleri, Eğitim-Sen ve Birleşik Haziran Hareketi (BHH) ‘Laik ve Bilimsel Eğitim’ için başlattıkları eylemlerini boykotla sürdürecek.

Boykot çağrısı kapsamında öğrenci velilerine bir mektup yazan BHH, “Bir çocuk ancak sorgulayarak, eleştirerek ve şüphe duyarak kararlılığını, inadını ve umudunu koruyabilir” ifadelerini kullandı.

BHH’nin mektubunun devamında, “13 Şubat’ta iktidarı uyarmak için çocuklarımızı okula göndermiyoruz. O günü çocuklarımıza ayıracağız. Alternatif dersler, çocuk oyunları ve şenliklerle özgür bir geleceğe olan umudumuzu güçlendireceğiz. Sizleri bekliyoruz” denildi.

“EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞUMUZ ETKİLİ BİR BOYKOT ÖRGÜTLEMEKTİR”

BHH daha sonra hazırladığı çağrı metninde ise şu ifadelere yer verdi:

“En önemli siyasi sorumluluk kuşkusuz 13 Şubat’ta Haziran’ın çağrısıyla etkili ve güçlü bir BOYKOT örgütlemektir.

Laik ve Bilimsel Eğitim İçin AYAKTAYIZ mücadelesi 11 Ocak durağının ardından, şimdi 13 Şubat boykotuna ilerliyor. Eğitimdeki dinselleşmenin geldiği boyutlar herkesin malumu. 19. Eğitim Şurası ile birlikte karma eğitimin kaldırılmasını da içerecek şekilde alınan kararlar çocuklarımızın geleceğini tümüyle AKP’nin tahakkümü altına alınması anlamına geliyor.

Haziran Hareketi, BOYKOT çağrısıyla eğitimdeki dinselleşmeye karşı birleşik bir mücadelenin de önünü açıyor. Şimdiye kadar eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin birlikte mücadele ederek kazandığı lokal deneyimler var. Ancak bu bütünsel bir karşı koyuş noktasına çıkartılamadı. Eğitimdeki mücadelenin parçalılığı ortadan kaldırılamadığından etkili olması da sağlanamadı. Haziran Hareketi’nin 13 Şubat’taki BOYKOT çağrısının anlamı eğitimdeki dinselleşmeye karşı laiklik temelinde doğrudan siyasi ve bütünsel bir mücadelenin başlatılmasıdır.

Evet, AKP’nin saldırdığı her alanda kora kor dişe diş bir mücadele içinde kazanabiliriz. Bunun için 13 Şubat’ta okullarımızı ve çocuklarımızın geleceğini savunmakla işe başlıyoruz.”

4 ÖĞRETMEN DİNİ AŞAĞILAMAKLA SUÇLANDI

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göreArtvin Cumhuriyet Başsavcılığı, okul boykotuna ilişkin bildiri dağıtan dört öğretmen hakkında ‘dine hakaret’ suçlamasıyla tutuklama istedi.

Artvin’de Eğitim-Sen üyesi dört öğretmen, ‘laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam’ için yapılacak bir günlük okul boykotuna çağıran bildirileri dağıtırken gözaltına alındı. Savcı Yusuf Bahadır Özay, dağıtılan bildirideki “Çocuklarımızı okullara hurafeler öğrensinler, körpe beyinleri korkularla çarpılsın, Ortaçağ tezgahlarından geçsinler diye değil, bilimsel düşünmeyi öğrensinler diye gönderiyoruz”ifadeleriyle Türk Ceza Kanunu’nun 216/3. maddesinde düzenlenen ‘Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçunun işlendiği iddiasıyla dört öğretmeni tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti.

Sulh Ceza Hakimi Aynur Derya Kocagöz tarafından sorgulanan dört öğretmen savunmalarında, ifade özgürlüğü kapsamında sendikal ve anayasal haklarını kullandıklarını vurguladı.

Öğretmenlerin avukatlarından Bedrettin Kalın da “El ilanlarında herhangi bir dine yönelik aşağılayıcı ifade yer almamaktadır. Müvekkillerim sadece eğitimde güncel olan sorunu dile getirme, ayrıca laik ve bilimsel bir eğitime zemin hazırlayabilmek için anayasal hakları kapsamında bu bildirileri dağıtmışlardır. Tüm müvekkillerim tutuksuz yargılanmalıdır” dedi.

Hakim Kocagöz, söz konusu suça istenen cezanın altı aydan bir yıla kadar hapis olduğu ve tutuklama yasağı kapsamında olduğu gerekçesiyle savcının talebini reddetti.

LİSE MÜDÜRÜNDEN DİSİPLİN TEHDİDİ

Artvin’de İskebe Anadolu Lisesi müdürü, öğrencileri boykota katılmamaları için tehdit etti. İskebe Anadolu Lisesi tarafından dün gece öğrenci ve velilerin cep telefonlarına yollanan mesajda boykota katılacak öğrencilere disiplin cezası verileceği ima edildi. Lise tarafından yollanan mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği Madde 164: ‘Özürsüz devamsızlık yapmak, okula geldiği halde eğitim,öğretime katılmamak’ disiplin cezasıdır. Öğrencilerinizin mağdur olmaması için; öğrencilere gerekli uyarıda bulunmanızı ve okula devamlarını sağlamanız önemle rica olunur.”

POLİS BOYKOT ÇAĞRISI YAPANLARI GÖZALTINA ALIYOR

Polis, Edirne ve Antalya’da da bildiri dağıtımı yapan vatandaşları gözaltına aldı. Edirne’de bildiri dağıtımı yapan BHH üyeleri GBT taramasının ardından gözaltına alınırken, Antalya’da ise, Muratpaşa Lisesi önünde boykota çağrı yapan 9 yurttaşın kimliklerini alan polis, çalışmaları engellemeye çalışıyor.

BirGün gazetesi de boykotu, oldukça ilgi çekici bir manşetle okuyucularına duyuruyor.

Sosyal Medyadan Tepkiler

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0