Görüş Bildir
Haberler
Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Elif Ateş
01.04.2022 - 10:51

Güneşte kurutuma yöntemi ile elde edilen meyvelerden biri de kuru kayısıdır. Bu meyve, sülfür dioksit ile işlenirse turuncu bir renge sahip olur. Eğer sülfür dioksit ile işlenmez ise daha koyu bir renk ve kaba bir doku haline gelir. Bu besin kurutulmuş olduğu için uzun ömürlüdür ve kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle uzak mesafelere kolaylık taşınabilir. Kuru kayısının birçok çeşidi bulunur. Her bir çeşidinin içerisindeki şeker oranı birbirinden farklıdır. Ancak hepsi sağlık açısından oldukça önemlidir. Aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Peki kuru kayısının vücuda yararları nelerdir? İşte kuru kayısının faydaları ve zararları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuru kayısı, besin değerleri bakımından oldukça önemlidir. İçerisinde A, B, C,  E vitaminleri bulunur. Ayrıca içerisinde demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum da bulunur. Kuru kayısı, lif ve antioksidan deposu olarak da bilinir. Bu nedenle tatlı, reçel, komposto ve hoşaf yapımında kullanılır. Kuru kayısı atıştırmalık olarak tüketilen bir besindir. Özellikle diyetlerde başka meyveler veya kuruyemişlerle beraber ara öğün olarak tüketilebilir. Günde 8 adet kuru kayısı yemenin insan sağlığa önemli faydaları bulunur. Ancak bu 8 adet, öğünlere ikişer- üçer olarak bölünmelidir. Kuru kayısının vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru kayısı, vücuda faydaları ile bilinen bir besindir. Sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Kabızlık gibi problemleri önlerken, vücudun su ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Vücutta yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Hem düşük kalorili hem de tok tutucu özelliği bulunduğundan dolayı beslenme programlarında sıklıkla tercih edilen bir besindir. Kuru kayısı, kalp sağlının korunmasını sağlar. Kanda kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini en aza indirger. Ayrıca yüksek tansiyon hastalığına da iyi gelir. Hipertansiyondan kaynaklanan felç gibi ciddi durumları önler.

Vücutta oluşan iltihaplanmaları giderici etkisi de bulunur. Aşırı alkolün sebep olduğu karaciğer hasarını en aza indirger. Göz sağlığı içinde vazgeçilmez bir meyvedir. Yapısında bulunan A ve E vitaminleri, gözün arkasında bulunan ve ışığı algılayan retinanın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Gece körlüğünü önler ve göz kuruluğunu giderir. İleriki yaşlarda oluşan katarakt gibi problemlerin oluşmasını önler. Kuru kayısı içerisinde önemli antioksidanlar içerir. Cilde dışardan gelecek hasarlara karşı korur. Özellikle güneş yanıklarına ve cilt kanserine karşı etkili bir meyvedir. Kolajen üretimini destekleyerek yaşlanmaya bağlı kırışıkları hafifletir.

Kuru kayısı, aşırı yenildiğinde vücutta bazı etkilere sebep olabilir. Kuru meyvelerde bulunan kükürt vücuda aşırı alındığında çeşitli rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Ayrıca fazla tüketilen kuru kayısı, ishal gibi problemleri de beraberinde getirir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın