Görüş Bildir
Haberler
DGS
DGS Meclis Gündeminde: Kural Değişti, 94 Bin Öğrenci Sıfır Çekti

DGS Meclis Gündeminde: Kural Değişti, 94 Bin Öğrenci Sıfır Çekti

Emre Ordu
07.12.2018 - 01:49 Son Güncelleme: 07.12.2018 - 08:49

ÖSYMDikey Geçiş Sınavı'nda 357 bin 150 öğrenciden 94 bin 426'sının sıfır çektiğini açıkladı. Yani yaklaşık olarak sınava giren her dört adaydan biri sıfır çekti. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Öğrenciler, ilk kez uygulanan ve bu sonucu doğuran 0.5 kuralına karşı sınavdan önce imza kampanyası düzenlemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ÖSYM tarafından ilk kez 21 Temmuz 2018’de yapılan DGS’de uygulanan 0.5 puan sistemine göre 60’ar sorudan oluşan sözel ve sayısal testlerin her birinden 0.5 ham puan çıkaramayan adayın DGS puanının hesaplanmayacağı maddesi sınav başvuru kılavuzunda da yayınlandı. Bu kurala göre sınava giren adayların 60’ar sorudan oluşan sözel ve sayısal testlerin her ikisinde de en az 0.5 net yapmaları, yani bir soru çözmeleri gerekiyor. Örneğin, sözel puan türünden DGS’ye giren bir kişinin yeterli soru yapsa bile puanının hesaplanması için sayısal testte de en az bir soru çözmesi şartı bulunuyor.

'Kural değişikliği duyurulmadı' tepkisi

'Kural değişikliği duyurulmadı' tepkisi

DGS öncesi bir çok aday 0.5 kuralının sadece DGS kılavuzunda yer aldığını, ÖSYM’nin bunu duyurmadığını iddia ederek tepki göstermişti. Adaylar internet üzerinden imza kampanyası başlatarak, 0.5 kuralının kaldırılmasını talep etmişti. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından binlerce adayın 0.5 ham puan alamadığı için  puanı hesaplanmadı.

Soru önergesi verildi

Soru önergesi verildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, binlerce öğrenciyi ilgilendiren Dikey Geçiş Sınavı’ndaki 0.5 puanlamasının kılavuzda iki cümle ile yer aldığını, gerekli duyurunun yapılmadığını, bu nedenle adayların haberi olmadığını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Yanıt ÖSYM'den geldi: "Mevzuata aykırılık yok"

Yanıt ÖSYM'den geldi: "Mevzuata aykırılık yok"

Gergerlioğlu’nun soru önergesine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tarafından yazılı cevap verildi. ÖSYM tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2018 yılında DGS’ye 357 bin 150 kişinin girdiği, bunlardan 94 bin 426 kişinin her iki testten 0.5 puanı alamadığı için DGS puanının hesaplanamadığı bildirildi.

İnternet sitesinde 0.5 net puan şartının duyurulduğunu belirten ÖSYM şu açıklamada bulundu: “Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 9 Mayıs 2018 tarihli toplantısında alınan ve başkanlığımız internet sayfasında 16 Mayıs 2018 tarihli duyurumuz ekinde tebliğ hükmünde olmak üzere kamuoyuna duyurulan 2018 DGS kılavuzunda yer alan ham puanı bulunmaya adayların, DGS puanının hesaplanmayacağı’na dair kuralda ve bu kural gereği adayların 2018 DGS puanlarının hesaplanması’nda mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
108
31
11
7
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Yapılan şey büyük haksızlık. Kesinlikle böyle saçma şey olmaz ama esas bu sınavın kendisi haksızlığın daniskasıdır. Hayatında hiç çalışmamış sınıfın en tembe... Devamını Gör

Kevser Çevik

sorular basit olabilir ama o süre asla kimseye yetmez. ayrıca kontenjan az olduğu için yerleşen çok nadirdir. yerleşenlerin büyük çoğunluğu şeref öğrencileri... Devamını Gör

Fatih Dursun

Ulan iki dersten de 0.5 net yapamayan insan da gitsin biraz ders çalışsın. O kadar kafası çalışmayan insan zaten hiçbir üniversite bölümünü bitiremez. Neyi... Devamını Gör

portside

Kural bok gibi bir kural kabul ediyorum ama geleceğini ilgilendirecek bir şeyde nasıl olur da kitapçığı vs'yi iyice okumazsın? İnsan birazda hatayı kendinde... Devamını Gör