Görüş Bildir
Haberler
Kulaklarınızın Pasını Silmenin Vakti Geldi: Türkiye'nin Yaşayan En İyi 33 Kadın Sesi

etiket Kulaklarınızın Pasını Silmenin Vakti Geldi: Türkiye'nin Yaşayan En İyi 33 Kadın Sesi

sinek kovar
25.06.2016 - 03:25 Son Güncelleme: 25.06.2016 - 15:53

Türkiye'deki kadın şarkıcıları hem teknik açıdan hem de verdikleri duygu yönünden değerlendirdik. Yaşayan isimler arasında yaptığımız bu sıralamada yok yok. İşte 33 harika ses:

33. Merve Özbey

33. Merve Özbey

Listenin 30 yaş altı tek şarkıcısı olan Merve Özbey, uzaylara kadar çıkan sesiyle şimdiden gönüllerde taht kurdu. Ebru Gündeş'in vokalistliğini yaparak piyasaya dahil olan Özbey, şarkıların hakkını veren gerçek bir kadın sesiyle şarkı söylüyor, tizlerine olan hakimiyeti dudak ısırtıyor.

32. Zuhal Olcay

32. Zuhal Olcay

Duru bir sese sahip olan Olcay, Türkiye'de bağırarak şarkı söylenen bir devirde kendine has bir yoruma sahiptir. Zuhal Olcay tüm görmüş geçirmişliğini, yaşadıklarını, sevdiklerini sesine yansıtabilen bir kadın.

31. Melihat Gülses

31. Melihat Gülses

Melihat hanım adeta aşk edercesine şarkı söyler. Ağzından çıkan her söze bir mana yükler, sessizliği de sarki söylemesinde yardımcıdır. Onun nezaket yüklü yorumları karşısında zaman zaman şaşırıp kalabilirsiniz ve ruhunuzu tamir edersiniz.

30. Umut Akyürek

30. Umut Akyürek

Umut Akyürek her zaman karşılaştığımız solistlerden değil. Sesinin sınırlarını sonuna kadar kullanan Akyürek, eserlerin notasyonda yazıldıkları yerlerinden okuyan ender şarkıcılardan.

29. Özlem Tekin

29. Özlem Tekin

44 yaşındaki şarkıcı çok fazla vokal farklılığına sahip değilmiş gibi dursa da kadınların yapmakta pek başarılı olamadığı brutal vokal tarzı ile canlı performanslarında farklı bir lezzet sunuyor. Gırtlağını pervasızca kullanma yönünde son derece başarılı olan Özlem'in kafa seslerinin güzelliği de şarkılarında değişik denemeler yapmasına olanak veriyor.

28. Muazzez Ersoy

28. Muazzez Ersoy

Nostalji şarkıların kraliçesi Muazzez Ersoy da Türk müziğini icra farkıyla ortaya koyan sanatçılardan. Özellikle efemine vurguları ve hisli yorumlarıyla meşhur olan şarkıcı sahnede gerçek bir assolist oluyor.

27. Candan Erçetin

27. Candan Erçetin

90'lardan beri kulağımızda önemli bir yer edinen Erçetin, kendi edasıyla şarkılara ruh katanlardan. Esasen çok girift bir vokal tarzı olmasa da hafif çatallı ve parlak sesiyle söylediği her şeyi kendine yedirmeyi başarıyor.

26. Yıldız Tilbe

26. Yıldız Tilbe

Şarkıcılık konusunda son yıllarda zaman zaman eskisini aratsa da Yıldız Tilbe pervasızca şarkı söylemenin Türkiye’deki adresidir. Hiçbir şey düşünmeden, hiçbir şeyi takmadan hissettiğini aktarma ustası şarkıcı bestekarlığıyla da bunu taçlandırmıştır.

25. Emel Sayın

25. Emel Sayın

Sanat müziğimizin sarışın ve iyi kalpli meleği, o kadar kırılgan bir sese sahip ki ne söylese kulağa güzel geliyor. Klasik dönem eserlerini de çok yetkin bir şekilde okuyabiliyor.

24. Işın Karaca

24. Işın Karaca

Sezen Aksu okulunun mezunlarından olan bir isim Işın Karaca. Kaliteli bir ses tınısına sahip yenilmez bir ses. Keskin çıkışları olan ve istediği şekilde yönlendirebildiği sesiyle hafızalardan silinmeyecek bir şarkıcı.

23. Nur Yoldaş

23. Nur Yoldaş

Kendinden vibrasyonlu, taklit edilmesi güç bir sese sahip olan Nur Yoldaş, 1980'li yıllarda Türk müziği ve Batı müziği sentezi taşıyan Sultan-ı Yegah eseriyle bambaşka bir yol açmıştı. Hala çok benzerinin olmadığı keyifli bir şarkıcılık örneği sunuyor.

22. Muazzez Abacı

22. Muazzez Abacı

2000’li yıllarda kendini müzik çalışmalarından çeken sanatçı, gazinoların en onemli assolistlerindendi. Tabiri caizse aslan gibi bir sese sahip olan Abacı, renkli kişiliğiyle de sahnelerin her zaman tartışılan ve korkulan sanatçılarından biri olmuştur.

21. Sabahat Akkiraz

21. Sabahat Akkiraz

Ülkemizin halk müziğindeki en önemli kadın üstadlarından biri olan Sabahat  Akkiraz, sesiyle dervişlere, aşıklara, abdallara ruh üflüyor. Onun gibi bozlak, samah, kırık hava okuyan bir kadın sesi her zaman karşımızı çıkmıyor. Çok teknik bir yorum tercih etmeyen Akkiraz daha çokk söylediği türkünün toprağını sesine yansıtmaya çalışıyor.

20. Ceylan Ertem

20. Ceylan Ertem

Rock ve jazz kökenli olan şarkıcı tam anlamıyla vokal müziği yapıyor. Dünyada Björk gibi örnekleri olan bu tarzda Ceylan Ertem sahip olduğu sesi yapabildiği bütün farklı yöntemlerle kullanıyor. Sistemli şarkıcılığa alternatif olarak çok daha deneysel bir şarkı söyleme tekniği var.

19. Mine Koşan

19. Mine Koşan

Arabesk müziğe bir dönem damgasını vurmuş şarkıcı aynı zamanda tasavvuf müziği ve Türk sanat müziği yorumlarıyla da göz doldurur. Tam ağız, dolu dolu şarkı okumayı seven 57 yaşındaki Koşan şarkıların hakkını veren yorumlarıyla meşhurdur.

18. Jehan Barbur

18. Jehan Barbur

Onu canlı izlemişseniz neyle karşı karşıya kaldığınızı anlamış olmalısınız. Genç yorumcular arasında jazz kökenine sahip isimlerden Barbur, batılı bir sedayla şarkı söylüyor. Türkçeyi tane tane kullanarak ve kendine ait vurgular yaparak sözlerin hissiyatını bambaşka bir yere çekiyor.

17. Linet

17. Linet

41 yaşındaki İsrail asıllı şarkıcı ilk olarak Gencebay şarkılarına getirdiği şiddetli yorumlarla dikkat çekmişti. Ancak yıllar geçtikçe gördük ki Linet'in sesinin değdiği her şarkı başkalaşıyor. Hem kuvvetli bir sese sahip hem de alışılmadık nağmelerle süslediği şarkıları yoğurmayı çok iyi beceriyor. Özellikle son yıllarda değeri bilinmeye başlandı.

16. Zara

16. Zara

Puslu ve dumanlı sesiyle yıllardır piyasada olan Zara her tarzda sesini kullanabilmesi ile fark yaratan bir sanatçı. Aslen Türk halk müziği kökenli olan 40 yaşındaki şarkıcı, Türk sanat müziğini de arabeski de aynı yetkinlikte okuyabiliyor.

15. İnci Çayırlı

15. İnci Çayırlı

Hocaların hocası unvanına sahiptir. Aynı zamanda şeflik yapan solist, eserlere kattığı duru ve sakin yorumlarıyla ünlü. Türk sanat müziği eserlerinin yanı sıra pop türüne ait şarkılar da seslendiriyor.

14. Sibel Can

14. Sibel Can

Orhan Gencebay tarafından keşfedilen 45 yaşındaki şarkıcı için boğazında akide şekeri var yorumunu yapanlar var. Cilveli sesi ve inci kolye gibi dizdiği nağmelerle gönlümüzde.

13. Ebru Gündeş

13. Ebru Gündeş

Güçlü alto sesiyle her sene yorumunu daha da güçlendiren Ebru Gündeş, sesine olan hakimiyetiyle kulaklarımıza ziyafet veriyor. 41 yaşındaki sanatçı zor arabesk şarkılarda ortaya koyduğu hem okşar hem de döver tarzı benzersiz bir denge ortaya koyuyor.

12. Zerrin Özer

12. Zerrin Özer

Vibrasyonlu sesiyle her zaman fark yaratan şarkıcı özellikle Şehrazat'ın söz ve bestesini yaptığı Kıyamam şarkısı ile rüştünü ispatlamış, bir döneme ismini altın harflerle yazdırmıştı. Çok iyi doğaçlama jazz da okuyan 58 yaşındaki Zerrin Özer, gerçek bir sahne sanatçısı.

11. Nilüfer

11. Nilüfer

Aranjman senelerinden o ve Ajda Pekkan kadar kaliteli şarkı söyleyen sanatçı kalmadı. Geleceğe miras bir yorumcu, son yıllarda konserlerinde sesinde pürüzler dikkatimizi çekiyor olsa da güzelliğinden hala bir şey kaybetmeyen şarkıcı Geceler, Esmer Günler, Mavilim, Uzaklarda, Aşk Kitabı gibi klasikleşmiş şarkılarıyla bize duygusu yoğun zor pop şarkıları dinletti.

10. Birsen Tezer

10. Birsen Tezer

Kadife sesli şarkıcı dinleyenleri olduğu yerden bir süre alıkoyuyor. Sesinde huzur var, şarkılarında anlattığını insana iyice belletiyor. 50 yaşındaki şarkıcının sesinde dört dörtlük bir ahenk mevcut.

9. Sezen Aksu

9. Sezen Aksu

Türk popu minik serçeye çok şey borçlu. Bestekar kimliğiyle milyonların duygularına tercüman olan sanatçının şarkıcılık konusunda da farklı gelen lezzetli bir yorumu var. Türk müziği kökenini de kullanarak vurucu ezgilere ağız olan Sezen Aksu, yaşanmışlık dolu sesiyle yalnız zamanımızın değil tüm zamanların en önemlilerinden.

8. Nükhet Duru

8. Nükhet Duru

Bir döneme damga vuran Nükhet Duru, her sözcüğü adresine tek tek teslim ederek söylüyor şarkılarını. Baskın vurgularla belirgin nefes duraklarıyla şarkılara özgün yorumunu koyan 62 yaşındaki sanatçı, acapella dinlendiğinde sesinin temizliği ve okuma şeklindeki berraklık insanda hayret duygusu uyandırıyor.

7. Selda Bağcan

7. Selda Bağcan

Türkiye'de halk müziği yorumcusu olarak tanıdığımız Selda Bağcan aslında 80'lerde psychedelic müzik yapan isimler arasında en başarılı olanlardan biriydi. Yurt dışında da ciddi bir hayran kitlesi olan Bağcan, Batı'da Türkiye'nin Cesario Averosu olarak görülüyor. Özgün eserlere getirdiği farklı yorumlarla dikkat çeken Bağcan insanın içine işleyen bir ses tınısına sahip.

6. Kibariye

6. Kibariye

Arabesk müziğinin perilerinden biri olan Kibariye pek detone olmayan kusursuz bir yorumculuğa sahip. Hiç nota bilmeyen şarkıcının yeteneği tam anlamıyla Allah vergisi.

5. Bülent Ersoy

5. Bülent Ersoy

Musikinin profesörü. Türk müziğinin divası olarak nam salmış 64 yaşındaki büyük yorumcuyu, mikrofonsuz da yeri göğü inletebilen örneği az bulunan sesi ile tanıyoruz. Ancak onun en önemli özelliği Türk müziğinin karmaşık ve zor sisteminin gerektirdiği komaları eksiksiz ve son derece profesyonel bir şekilde basmasıdır.

4. Aynur Doğan

4. Aynur Doğan

Dünya standartlarinda bir şarkıcı Aynur Doğan. Türkü söyleme konusunda duygu anlamında çok basarılı olan Kürt şarkıcı, Türkiye'nin doğusuna has hem geniş aralıklı hem de son derece duygu yüklü bir tınısı olan sese sahip. Uzun havalar, bozlaklar, etnik şarkılardaki vokal teknikleriyle izleyenleri bambaşka alemlere davet ediyor.

3. Ajda Pekkan

3. Ajda Pekkan

Türk pop müziğinin divası. Kadife bir plak üzerine kaydedilmiş gibi canlı okuyor. Hem tizlerde hem de peslerde kendi özel sesiyle bambaşka bir yorum ortaya koyuyor. 70 yaşına gelen Ajda Pekkan buna rağmen hala taş gibi bir sesle şarkı söyleyebiliyor.

2. Sertab Erener

2. Sertab Erener

51 yaşındaki şarkıcı için Türkiye'nin Eurovision fatihi diyebiliriz. Opera kökenli olan şarkı sesinin enginliğini pop kökenli şarkılarına yansıtmayı başarabilen Sertab, Türk popunda teknik ile duygunun en iyi birleşimi.  Painted on water projesi ile ne kadar iyi jazz söylediğini de gösteren şarkıcı, aynı zamanda Türk müziği de okuyabiliyor.

1. Şebnem Ferah

1. Şebnem Ferah

Türk rock müziğinin kraliçesi. Sadece Türkiye'de değil dünya standartlarında bir sesi ve sesini kullanma şekli var. Scream vokalle 3 saat sahnede performansindan zerre kaybetmeden şarkı söyleyebilen 44 yaşındaki Şebnem Ferah, kafa sesi ile normal sesi arasında adeta dans ediyor.