Görüş Bildir
Haberler
Kripto Rehberi: IEO / IDO / ICO nedir ? Yeni Çıkan Tokenlara Nasıl ve Nereden Yatırım Yapılır?

etiket Kripto Rehberi: IEO / IDO / ICO nedir ? Yeni Çıkan Tokenlara Nasıl ve Nereden Yatırım Yapılır?

Well Ok Then
24.10.2021 - 10:30 Son Güncelleme: 09.11.2021 - 11:43

Kripto dünyasında sürekli rastladığımız IDO / IEO / ICO kavramları ne anlama geliyor? Bu kavramlar yeni tokenlar için neden bu kadar önemli? Bu soruları aşağıda sizler için cevaplandırdık. 

Keyifli okumalar! 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ICO (Initial Coin Offering) nedir?

ICO (Initial Coin Offering) nedir?

ICO, terimi en basit anlamıyla bir kripto paranın ilk kez halka ihraç edilmesidir. ICO'lar blockchain tabanlı projelere fon toplama adına yapılan çok önemli bir etkinliktir. Böylelikle çok sayıda yeni token ve proje hayata geçer. Ayrıca projeyi geliştiren ekibe kaynak sağlar ve karşılığında yatırımcıya projenin gelecekti sağlayacağı imkanlardan faydalanma, projenin geleceği ile ilgili söz hakkına sahip olma gibi haklar sunar.

ICO'ların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

ICO'ların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

ICO'lar proje ekibine çok hızlı bir şekilde fon toplama imkanı sunarken yatırımcılarına da yine hızlı bir şekilde kar elde etme fırsatı verir. Üstelik isteyen herkes projede bir kısıt öngörülmemişse ICO'ya yatırım yapabilir. Bir giriş engeli bulunmamaktadır. Bu kadar çekici olan bu etkinliğin dezavantajları da elbette var. Sahte projeler ve manipüle edilmiş ICO'lara dikkat etmekte fayda var. Tabi projeler önceden belirtildiği şekilde de ilerleyemeyebiliyor bazen.

IEO (Initial Exchange Offering) nedir?

IEO (Initial Exchange Offering) nedir?

Yeni çıkan tokenların ilk satışı bazen kripto para borsaları üzerinden gerçekleşir. İşte bu şekilde tokenların ilk defa borsadan token ihraç edilmesine de IEO denir. IEO da tıpkı ICO gibi projelere kaynak toplama amacıyla yapılır. Ancak burada süreci borsanın kendisi yönetir.

IEO'ların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

IEO'ların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

IEO'nun en büyük avantajı elbette ki kripto para borsasının sunmuş olduğu güvencedir. Çünkü borsa projeyi bizzat kendisi denetler, inceler ve ondan sonra kendi platformu üzerinden satışa sunar. Bu da yatırımcılara daha güvenilir bir ortam sunar. Ayrıca ICO'dan farklı olarak işlemler borsa üzerinden yapıldığı için daha kolaydır. Durum böyle olunca kendi projesini borsalar üzerinden pazarlamak isteyen çok fazla geliştirici ortaya çıkıyor. Bu durumda da borsadaki işlem ücretleri yükseliyor. Ayrıca her yatırım gibi IEO'lar da bünyesinde risk barındırmaktadır.

IDO (Initial Decentralized Exchange Offering) nedir?

IDO (Initial Decentralized Exchange Offering) nedir?

IDO teriminin karşılığı aslında 'Merkeziyetsiz Platformlardan Token İhracı'dır. Projelere bu merkeziyetsiz platformlar üzerinden kaynak toplamanın bir başka yöntemidir. ICO’lara benzer şekilde bir süreç olmasına rağmen ICO’lar gibi merkezi bir sorumlu taraf bulunmamaktadır. IDO’larda merkezi bir sorumlu bulunmadığından diğer merkezsiz organizasyonlar gibi, yatırımcılar sahip oldukları varlıklar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktadırlar. Bu da IDO yatırımcılarına, ekosistemdeki diğer kaynak sağlama süreçlerinden daha fazla özgürlük ve bağımsızlık sağlamaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

IDO hakkında bilmeniz gerekenler!

IDO hakkında bilmeniz gerekenler!

Öncelikle IDO'ya nasıl katılabileceğinizi bilmeniz gerekir. Katılabilmeniz için doğrudan proje ekibine ya da geliştiriciye ulaşmalısınız. IDO fiyatları, tokenları çıkaran kişiler tarafından belirlenebileceği gibi proje ekibi tarafından da tayin edilebilir. Bu anlamda projede yer almadan önce gerekli araştırmaların yapılması önem taşımaktadır. Genel anlamda başarıya yönelik net güvencelerin verilmesi söz konusu değildir. Etkinliklerin tamamının tokenı çıkaranlar tarafından düzenleniyor olması gerekir.

ICO / IEO / IDO neden önemli?

ICO / IEO / IDO neden önemli?

Bu kavramlar yeni çıkan tokenlara yatırım yapmak için her kripto para yatırımcısının bilmesi gereken kavramlar. Bu kavramlara hakim olduğunu zaman yeni bir token alırken nereden almanız gerektiğini de çözümlemiş olacaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
9
7
4
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın