Görüş Bildir
Haberler
Koşun, Efsaneyi Aydınlatıyoruz! Hep Bu İlaçlar mı Kilo Yapıyor?

Koşun, Efsaneyi Aydınlatıyoruz! Hep Bu İlaçlar mı Kilo Yapıyor?

Çoğumuz düzenli ilaç kullanmaya başlayıp birkaç ay sonra 5 kilonun birden alındığı hikayeyi ya duymuş ya da yaşamıştır: Aylar önce gelen kıyafetler gelmez olmuş, aynalarla dostluk son bulmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Klişeye göre tüm bunların suçlusu hep o ilaçlardır!

Bu yaygın kanı tıbbi olarak incelendi ve doktorlar ilaç kullanımı ve kilo alma arasında bir korelasyon olmadığı konusunda ısrarcı.

Yapılan araştırmalar da bu ikili arasında bir ilişki bulamamış, orası ayrı.

Yapılan araştırmalar da bu ikili arasında bir ilişki bulamamış, orası ayrı.

2014 yılında 49 farklı deney incelenmiş ve oral yolla alınan ilaçların kilo artışıyla bir ilgisi olmadığı ortaya konulmuş. Aynı yıl yapılan bir diğer araştırmada ideal kilodaki ve obez kadınlar üzerinde yapılmış ve yine bir bağlantıya rastlanamamış.

Araştırmalarda rastlanmadı diye kilo almanın kişiden bağımsız sebepleri yok diye kestirip atacak mıyız?

Tabii ki hayır! İlaç tüketiminin direkt olarak etkisinden bahsedilmese de ilaç tüketimi vücudun yapısında birçok değişim yaratır ve bu değişimler de kilo almayla sonuçlanabilir.

Varan 1: Bazı bedenler suyu tutar.

Bunun sebebini doktorlar da bilmiyor yani bilim adamları şaşkın! Bazı vücut yapıları ilaç kullanmaya başlanan ilk birkaç ayda normalden fazla suyu bünyesinde tutabilmekte. Gözlemlere göre bu durum birkaç ay sonra geçiyor.

Varan 2: Kimse durup dururken ilaç kullanmaz!

Büyük çoğunluğumuz ilaç kullanacak sağlık problemlerine sahipken aynı anda hayatımızda büyük değişikliklerin de etkisi altındayız. Kimi zaman düzensiz hayatın getirdiği sağlık problemleri kimi zaman hayat gailesi insanı gerçek anlamıyla 'hasta' eder. E insan ilaç kullanmasın da ne yapsın?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Varan 3: Araştırmalar bulamasa da ilaç kilo aldırıyor olabilir.

'Her şey kafada biter.' deyişini sündürerek bu olaya da uyarlayabiliriz. Öyle ki ilaç kullandığınızda kilo alacağınıza inanırsanız araştırmalar ne derse desin yine kilo alma ihtimaliniz var. İlaç döneminden önce ve sonra aynı şeyleri yiyen fakat kilo alan birçok vakayla karşılaşılmış. Siz de bu şikayete sahipseniz, yalnız değilsiniz.

Aslında ilaçların kilo aldırması fikrinin kökleri eskiye dayanıyor.

Aslında ilaçların kilo aldırması fikrinin kökleri eskiye dayanıyor.

1960'lı yıllarda popülerleşmeye başladığında ilaçların kilo artışını desteklediğine dair tanıtımlar yapılmış ve buna da ilaçların içerdiği yüksek dozlu östrojen hormonunun sebep olduğu açıklanmıştı. Aradan yıllar geçtikçe bu hormonun oranı azaldı ve dolayısıyla da kilo aldırma etkisi de sıfıra yaklaştı.

Sonuç olarak ilaçlarla kilo alma konusundaki ilişki hala tam anlamıyla net değil. Net olan bir şey var ki ilaçların sağlığımıza olan faydası kilo aldırma yan etkisinden fazlasıyla büyük olduğu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
20
15
14
13
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
sigunn

Kortizol ilaçlar kullanırsanız kesinlikle kilo alırsınız hatta kilo almak dışında direk şişersiniz bu da vücudunuzda kalıcı hasar bırakır.

Pasif Kullanıcı

Kortizon ilaçları kilo aldırmaz ilaçları kullanırken tuzu yemeklerde çok kullanıp tuzlu yiyecekler tüketirseniz kiloya dönüşür ödem yapar. Kortizonlu ilaç ku... Devamını Gör

Büşra Küçük

Kortizol içeren ilaçlar kilo aldırıyor deniyor