Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüsün İş Kazası Olmaktan Çıkarılmasına Muhalefetten Tepki: 'Patronlar İçin Emekçileri Harcamayın'

Koronavirüsün İş Kazası Olmaktan Çıkarılmasına Muhalefetten Tepki: 'Patronlar İçin Emekçileri Harcamayın'

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kovid-19’un SGK genelgesi ile iş kazası statüsünden çıkarılmasına tepki gösterdi. 'Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır” diyen Çakırözer, verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

SGK’nın 7 Mayıs’ta yayınladığı özel genelgeyle çalışanların koronavirüse yakalanması iş kazası olmaktan çıkarıldı. Bu kararla Kovid-19'a yakalanan çalışanın işverene tazminat davası açması engellenirken, hayatını kaybeden çalışanın ailesine gelir bağlanma hakkı da ortadan kalkıyor.

CHP Eskişehir Milletvekil Utku Çakırözer, bu karara tepki gösterdi. Alınan kararla salgında çalışanlara karşı devletin sorumluluktan kaçtığını belirten Çakırözer, “Devlet salgın döneminde hem insanları çalıştırıyor, hem de çalışırken salgına yakalananlar için sorumluluğu üstlenmiyor. Daha da vahimi sağlık çalışanları için bile bunun iş kazası olarak görülmemesi. Bu genelge hem sağlık emekçilerimiz hem de bu dönemde ölümü bile göze alarak çalıştırılan on binlerce emekçimize büyük vefasızlıktır. Devlet, patronların kurtulması için emekçileri harcayıp üç kuruşun hesabını yapmamalıdır” dedi.

"Nisanda işçi ölümlerinin yüzde 47'si Kovid-19 kaynaklı"

"Nisanda işçi ölümlerinin yüzde 47'si Kovid-19 kaynaklı"

Kovid-19 birçok ülkedeki sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak değerlendirilirken, Türkiye’de böyle bir kararın alınmasını mantık dışı ve kamu vicdanı açısından yaralayıcı olarak nitelendiren Çakırözer şunları söyledi:

“Nisan ayında hayatını kaybeden işçilerin yüzde 47’si Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Salgın süresince binlerce emekçimiz çalıştırılmaya devam etti.  İSİG verilerine göre; Nisan ayında en az 103 işçi, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Başta sağlık emekçilerimiz olmak üzere salgında çalışmaya devam eden on binlerce emekçimiz Kovid-19’un  meslek hastalığı, iş kazası kapsamına alınmasını beklerken, SGK’nın yayınladığı bu genelge kabul edilemez. Devlet bu genelge ile salgın döneminde çalıştırılan insanları ve onların mağduriyetlerini görmezden gelmiştir.”

Soru önergesi verdi

Soru önergesi verdi
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Kovid-19 bütün çalışanlar için iş kazası, sağlıkçılar için de meslek hastalığı olarak tanımlamalıdır” diyen Çakırözer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine de taşıdı.

Çakırözer, önergesinde şu sorulara yer verdi:

  • 11 Mart 2020 itibariyle Covid-19 teşhisi konulan SGK’ye kayıtlı çalışan sayısı kaçtır? SGK genelgesine yani 07.05.2020 tarihine karşın Covid-19 nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuran ve “iş kazası” veya “meslek hastalığı” olarak kayıt edilen çalışan sayısı kaçtır?

  • SGK genelgesine kadar Kovid-19 teşhisi nedeniyle “iş kazası” veya “meslek hastalığı” olarak kayıt altına alınan vatandaşlarımızdan kanunda belirtilen haklardan herhangi birinden yararlanan sigortalı çalışan var mıdır? Varsa kanundaki hangi haklardan yararlanmışlardır, sayıları kaçtır? Sağlanan haklar kapsamında yapılan ödeme tutarları toplamı nedir?

  • İş kazası” olarak kayıtlı SGK’lıye hangi haklar tanınmaktadır? “Meslek hastalığı” olarak kayıtlı SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır? “Hasta” SGK’liye hangi haklar tanınmaktadır?

  • SGK genelgesindeki “salgına maruz kalan ve sağlık hizmet sunucularına müracaat eden sigortalılara hastalık kapsamında provizyon alınması” kararının hak kayıplarına neden olduğu genelgeyi değiştirmeyi veya iptal etmeyi değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

  • İş yerinde ve çalışma koşulları nedeniyle salgına maruz kalan çalışanların hak kayıplarını gidermek için önlem alındı mı? Alındıysa önlemler nelerdir?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
19
9
7
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

firmaya göre değişir bu durum maalesef. bir isg uzmanı olarak işletmem de delirmek üzereyim. her türlü imkanı sunuyor sağolsun işveren, müdürler. 2 kişiden f... Devamını Gör

Mehmet Can Atar

suç o işçilerde değil, suç bu salgında insanları halen işe yollayanlarda.

Halil Değerli

İŞ KAZASI YOKTUR.... "YANLIŞ SEÇİM VARDIR". İnsanlar tercih ettiği hayatı yaşıyor maalesef...

Resho

Şimdiye kadar patronu koruma hamlelerinin bence açıklaması şu, para gücünü kesmemek lazım ne de olsa o para ile oy kaybını tekrar lehe çevirmek bu ülkede çok... Devamını Gör